Ramazan ayındaki besin ihtiyacını yılın diğer zamanları gibi düşünebilirsiniz. Almanız gerekenden daha az kalori alırsanız kilo kaybedebilir, eğer daha fazla alırsanız da kilo alma tehlikesiyle karşı karşıya kalabilirsiniz.
Ramazan ayında almanız gereken enerji ve besin öğesi ihtiyacınız diğer zamanlarla aynıdır. Normalde gün içine yaydığınız öğünlerle aldığınız besinleri; Ramazan’da sahur, iftar ve ara öğün şeklinde planlayabilirsiniz. Bu dönemi de yılın diğer zamanları gibi düşünebilirsiniz, almanız gerekenden daha az kalori alırsanız kilo kaybedebilir, eğer daha fazla alırsanız da kilo alma tehlikesiyle karşı karşıya kalabilirsiniz.
Eğer Ramazan’ı kilo vermek içinde bir fırsat olarak değerlendirmek istiyorsanız dikkatli olmanızda fayda var. Almanız gerekenden çok düşük enerji ve besin ögesiyle beslenirseniz, uzun vadede metabolizmanız yavaşlayabilir. İlk zamanlar kilo kaybediyor gibi görünseniz de sonrasında verdiğiniz kiloları fazlasıyla geri alabilirsiniz.
Sağlıklı beslenin
Ramazan’da oruç tutan kişiler uzun saatler aç kaldıkları için iftar ve sonrasında genellikle daha özgür davranır, istedikleri kadar yiyebileceklerini düşünürler. Bu dönemde genellikle kırmızı et, ekmek, pilav, makarna, hamur işleri, tatlı ve börek tüketimi artar. Buna karşılık sebze, meyve ve beyaz et tüketimi azalır. Oysa, unutmamak gerekir ki, günlük almamız gereken enerji, protein, vitamin ve mineral oranları hayatın her günü ve her dönemi için geçerlidir. Bu değişliklik birçok sağlık problemini tetikleyebileceği gibi kişilerin Ramazan ayı sonunda kilo almalarına da yol açabilir.
Ev yemeği tüketimi
İftar saati genellikle bütün ailenin masanın etrafına toplandığı, güzel sohbetlerin edildiği ve yemeklerin yendiği güzel anlardır. Artık yoğun hayat temposu ve koşuşturma içinde geleneklerimizi eskisi kadar yerine getiremiyor olsak da aile sofralarının değerini böyle özel günlerde daha iyi anlıyoruz.
Araştırmalar, ev yemeklerinin daha sağlıklı olduğunu söylüyor. The Ohio State Üniversitesi’nin yaptığı yeni bir araştırmaya göre, evde pişirilmiş yemekler obezite ihtimalini düşüren faktörlerden biri. Ancak daha çarpıcı olan bir şey daha var ki; yemek sırasında televizyonu açmayanların ve ev yemeği tercih edenlerin obezite riski azalıyor. Çalışmanın bulgularına göre, aile yemekleri sırasında hiç televizyon veya video izlemeyenlerin, izleyenlere göre daha az obezite olma ihtimali var. Yani yedikleriniz kadar yerken yaptıklarınız da önemli.
Her gün 100 kalori
Her gün 100 kalori eksik yemek, yıl sonunda 5 kilo yağ kaybetmenizi sağlar. Örneğin 1 küp şeker 20 kalori enerji verir. Günde 5 şeker 100 kalori enerji alımına yol açar. Her gün 100 kalori alımı, ay sonunda 3 bin kalori, 12 ay sonundaysa 36 bin kalori anlamına gelir. Vücudunuz 35 bin kalori fazla yediğinizde, 5 kilo yağ depolar veya tam tersi 35 bin kalori eksik yediğinizde veya egzersizle harcadığınızda) 5 kg yağ yakar. Seçim sizin!
Kilo almamak için bunlara dikkat!
- Gece yatarken niyet edip uyumak yerine, sahura kalkarak metabolizmanızın çalışmasına yardımcı olun. Üstelik sahurda tüketeceğiniz sağlıklı besinlerle gün içinde daha uzun süre tok kalabilirsiniz.
- İftarda midenizi çok doldurup tüm gün yemeniz gerekenleri tek bir öğüne sığdırmak yerine, önce ılık bir çorba için ve biraz bekleyin.
- Ekmek, çorba, bulgur, makarna, patates, börek gibi karbonhidrat içeren besinleri iftar ve sahurda dengeleyerek tüketmeye çalışın.
- Gün içinde halsizlik, yorgunluk ve baş ağrısı gibi sorunlar yaşamamak için iftarla sahur arasında sıvı ihtiyacınızı karşılayın.
- Tatlı tercihlerinizi ağır şerbetliler yerine; meyveli ve sütlü, dondurmadan yana yapın. İftardan hemen sonra yemek yerine, 1-2 saat sonra tüketin.
- Haftada iki kez kuru baklagil tüketimi bağırsak sağlığınız için önemlidir.
- İftardan sonra imkanınız varsa hafif yürüyüş yapın.
- İftariyelikler genelde yüksek yağ içerir bu sebeple peynir, zeytin, şarküteri ürünleri hurma gibi seçimlerde porsiyona dikkat edin.
- Yemeklerin suyunu tüketmemeye çalışın, bu şekilde daha az yağ almış olursunuz.
- Yavaş yemeye çalışın ve mutlaka iyi çiğneyin.
YARIN: MİDENİZE YÜKLENMEYİN