Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Özellikle yaz aylarına denk gelen oruçlarda susuzluk daha da hissedilir olabiliyor. İftardan sonra serinlemek için de tatlı alternatifleri biraz değişebiliyor. Ramazan’da tatlı isteğiniz artıyorsa aslında nedeni çok basit; bütün gün mideniz boş olduğu için kan şekeriniz düşüyor ve vücut hızlıca ağır ve şekerli yiyecekleri tüketme eğilimine giriyor. Yaz aylarına denk gelen oruçlarda yaklaşık 17 saat süren açlık da bu durumu körükleyebiliyor.

Ara öğün olabilir

Yaz Ramazan’ında iftar ve sahur arasındaki süre daha kısa olsa da, yapılan ara
öğünler metabolizmayı hızlandırabilir. İftarda vücuda yüklenmek yerine sonrası bir - iki ara öğün yapılabilir.

Haberin Devamı

Normal beslenme düzeninde bile dikkat etmemiz gereken şeker tüketimine, Ramazan’da daha da hassasiyet göstermemiz gerekiyor. Ağır şekerli tatlılar yerine sütlü veya meyveli dondurma gibi seçeneklere yönelebilirsiniz. Tatlı seçiminizi iftardan bir - iki saat sonra yapmak tüketimi azaltabilir. Kilo vermek veya kilosunu korumak isteyenler tatlı tüketimini haftada bir - ikiyle sınırlandırabilir.

Neden dondurma?

Süt ve süt ürünleri grubunda yer alan dondurma, içerdiği protein, karbonhidrat, yağ, A, D, E grubu vitaminleri ve kalsiyum, fosfor, magnezyum gibi mineraller ile yeterli ve dengeli beslenme düzeninde tercih edilebilecek keyifli bir alternatiftir.

Dondurma seçerken hijyene dikkat etmek gerekiyor. Üretimden sunumuna sağlıklı süreçlere sahip olan, özellikle kapalı ambalajda satılan, güvenli ürünleri tercih etmeye özen gösterin.

Ne kadar yemeli?

Bir porsiyon yani iki top dondurma (60 gr.) yaklaşık 120 - 140 kalori içerir Ramazan döneminde de yeterli ve dengeli beslenmenizde rahatlıkla yer verebileceğiniz bir tatlıdır. Yaz akşamları uzun ve güzeldir. Dondurma, hafif bir iftar yemeği sonrası dostlarımızla, ailemizle geçireceğimiz yaz akşamlarına eşlik edecek serinletici bir tatlıdır. Kalorisi de diğer geleneksel şerbetli tatlılara göre çok daha düşüktür.

RAMAZAN’DA  FAVORİM DONDURMA

Dondurma ve mutluluk

Eskiden çok sınırlı seçeneklerimiz vardı. Şimdi ise dondurma çeşitlerine baktıkça daha tadına bakmadan isimleri bile beni mutlu etmeye yetiyor. Peki bu mutluluk acaba çocukluğumuzu hatırladığımız için mi? Cevap hayır çünkü yapılan bir çalışma bunun bilimsel olarak doğruluğunu kanıtladı.

Haberin Devamı

Londra Psikiyatri Enstitüsü 2005’te yürüttüğü bir çalışmayla dondurma yemenin beynin keyif bölgelerini harekete geçirdiğini göstermiştir. Araştırmada gönüllülerin beyinleri, harici kullanılan görüntüleme cihazıyla taranarak dondurmanın beyindeki keyif bölgelerini uyardığı açıkça görülmüştür. Yani dondurmanın insanları mutlu ettiği gözlenmiştir.

Dondurma küçük büyük hepimizi mutlu eder. Ancak dikkat doğru seçimler yapın sağlığınızı tehlikeye atmayın. Sıcak havalarda süt ürünlerinin çabuk bozulan ve yararlarını hızla yitiren gıdalar olduğunu düşünürsek güvenilir ve doğru besin içeriğine sahip ürün önemli.

Bu nedenle hijyenik olmayan koşullarda üretilen ve uygun koşullarda saklanmayan dondurma yarardan çok zarar getirir. Bu koşullarda saklanan dondurmalarda zararlı bakteriler üreyebildiğinden her mevsim sağlığı tehdit edecek risk oluşturabilir. Hijyenik şartlarda üretilen ve uygun koşullarda soğuk zinciri kırılmadan saklanan ambalajlı dondurmalar ise bu anlamda çok daha güvenilirdir.

Haberin Devamı

Dondurmalı hurma

RAMAZAN’DA  FAVORİM DONDURMA


Malzemeler:
- 3 adet hurma
- 1 top dondurma
- 3 parça ceviz
- Tarçın
Hazırlanışı:
Hurmaların çekirdeğini çıkarın. İçine dondurma doldurun, tarçın serpin ve yanında cevizle servis edin. Afiyet ve sevgiyle…