Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Probiyotikler ve bağırsak sağlığı son zamanların en popüler konularından. Bağırsaklarınız sağlıklıysa, siz de sağlıklısınız, onlar mutluysa siz de mutlusunuz… Neden mi? Hadi hep birlikte hatırlayalım…

PROBİYOTİKLER HAKKINDA...

Nedir bu probiyotikler?

Probiyotikler bağırsaklarımızda yaşayarak bağırsağın doğal dengesini sağlayan, vücudumuzu zararlı bakterilere karşı koruyan, bağışıklığı güçlendiren ‘dost bakteriler’dir. Aslında genel olarak bağırsağa dost bakteriler olarak bilinirler ama etkileri sadece bağırsaklarla sınırlı değildir ve genel sağlık için de çok faydalıdır. Probiyotik destekli bir beslenme her yaş grubu için önemlidir ve birçok hastalığa karşıda koruyucudur.

Haberin Devamı

Faydaları neler?

Probiyotikler, antibiyotik ya da seyahat sebebiyle oluşan ishallerin tedavisinden, bağırsak hastalıklarının yönetimine, şişkinliğin azaltılmasına yani kısacası sindirim sağlığına katkıda bulunuyor. Kolesterolün azaltılması, cilt ve ağız sağlığı hatta kilo kontrolüne bile yardımcı olabiliyor. Diyabet gibi kronik hastalıkların riskini azalttığına dair çalışmalar var. Ve son yıllarda yapılan araştırmalar, alerjik semptomların ve ruhsal durumun da iyileşmesine yardımcı olabileceğini söylüyor.

Duygusal durumu etkiliyor

Probiyotiklerin duygu durumuna etkisi konusunda son zamanlarda yapılan çalışmaların sayısı gittikçe artıyor. Ama ben bu konuda daha önce okuduğum ve Psikiyatri Araştırma dergisinde yayımlanan çalışmayı sizlerle paylaşmak istedim. Bu çalışmaya göre bu ‘dost’ bakteriler sosyal anksiyetenin azaltılmasına da yardım ediyor. William and Mary Koleji psikoloji sınıfına kayıtlı çoğunluğu kız öğrencilerden oluşan 700’den fazla katılımcıyla yapılan araştırmanın sonunda probiyotikten zengin fermente ürün tüketenlerin sosyal anksiyete ve diğer duygu durumu bozukluğu olasılıklarının daha düşük olduğu bulundu.

Ontario’daki McMaster Üniversitesi’nde bir çalışmada farklı kişilik özelliklerine sahip farelerin bağırsak bakterileri yer değiştirildi. Korkusuz fareler endişeli farelerden bağırsak bakterilerini aldıktan sonra daha ürkek oldular. Agresif fareler, diyetle beraber barsak florası düzeltilince daha sakin bir yapıya sahip oldular. UCLA’da insanlar üzerinde yapılan bir çalışmada probiyotikten zengin yoğurt tüketen kadınların korkmuş veya sinirli suratlara karşı duygusal tepkilerinin azaldığı görülmüş. Bilim adamları bu etkilerin ‘bağırsak ve beyin arasında bir otoyol’ sonucu oluştuğunu ve probiyotiklerin beyini etkileyen güçlü bakteriler olduğunu savunuyor.

Haberin Devamı

Probiyotik kaynağı besinler

Probiyotiklerle ilgili yapılan çalışmaların sayısı gün geçtikçe artıyor ve daha çok faydasını öğrenmemize yardımcı oluyor. Faydalarıyla ilgili daha net konuşabilmek daha çok çalışmaya ihtiyaç duyulsa da probiyotikleri günlük diyetinize ekleyerek onlardan faydalanmaya başlayabilirsiniz. Yoğurt, kefir, lahana turşusu gibi besinler doğal probiyotiklerdir. Bu besinleri tüketerek probiyotik alımınıza katkıda bulunabilirsiniz.

Probiyotik içecek

Probiyotik bakterilerin, bağırsaktaki diğer bakterilere oranla daha fazla ve baskın olması sayısız sağlık faydası sağlıyor. Bu durumda her gün düzenli probiyotik almak da büyük önem taşıyor. Piyasada içine probiyotik bakteri eklenmiş ürünler var, bu konuda etiket okuma alışkanlığı kazanmak ve bilinçli tüketici olmak çok önemli. Tükettiğiniz ürünlerin de güvenilir markalardan olmasına dikkat edin. Benim son zamanlardaki favorim probiyotik içecek. Sindirimi kolaylaştırıyor ve bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Yoğurt kültürü ve pastörize süt kaynaklı olduğundan süt proteini ve kalsiyum açısından zengin. Ben ananaslı olanının tadını beğendim ama kayısılı, çilekli ve sade seçenekleri de var. Sizin de seveceğinize eminim. Hem damak zevkinize hem de bağırsaklarınıza çok iyi gelecek…