Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Sizde regl dönemlerinizi takviminizde kırmızı olarak işaretleyenlerden misiniz? O zaman aşağıdaki önerilerimiz tam size göre

Regl döneminin yaklaştığının habercisi olan iştahta artış veya yoğun tatlı isteği, şişkinlik, huzursuzluk ve stres, ‘premenstruel belirtiler’ olarak adlandırılıyor ve bu duruma premenstruel sendrom (PMS) adı veriliyor.

PREMENSTRUEL SENDROM’LA  DOĞAL YOLLARDAN SAVAŞIN


Araştırmalar, kadınların yüzde 85’inin premenstrual sendrom semptomlarını yaşadıklarını gösteriyor. Duygu durumu değişimi, gerginlik, depresyona eğilim, memelerde hassasiyet, açlık krizleri, şişkinlik ve huzursuzluk şikayetleri yaşanıyor. İyi haberse PMS semptomlarının, yaşam tarzınıza bazı ilaveler ve değişikliklerle kontrol altına alınabileceği. Bu konudaki araştırma sonuçları ışığında periyodunuz boyunca kendinizi iyi ve konforlu hissetmenizi sağlayacak bazı önerilere göz atalım.

Magnezyum alımınızı artırın
Regl döneminde yaşanan hormon değişimi, birçok kadını etkisi altına alıyor. Östrojen ve progesteron hormonlarının dengeleri değiştiği için genellikle karın, memeler yüzde ödem oluşuyor, bu nedenle kilo aldığınızı düşünebilirsiniz. İngiltere’de yakın zamanda yapılan bir çalışmaya göre, magnezyum alımını artırarak şişkinlik ve vücutta biriken ödemi atmak mümkün. Günde 400-800 mg. magnezyum alımı, bu şikayetleri ortadan kaldırabiliyor. Brokoli, kabak, et, balık, süt, yumurta, kurubaklagiller, tam tahıllar, çikolata ve badem iyi birer magnezyum kaynağı. Gerekirse magnezyum takviyesi de alınabilir. Ödemi atmak için su tüketimi en az iki litrede tutulmalı, tuzu azaltmakta da fayda var.

Hareket edin
Regl döneminde egzersiz yapmaktan hoşlanmadığınıza eminim, onun yerine tek hayaliniz, en sevdiğiniz romantik filmi DVD’ye koyup izlemek. Ancak kalp atışlarınızın hızlanması sizi daha iyi hissettirecek. Düzenli egzersiz, hormonal dengeyi korumada önemli olduğu için sıkıntılarınızı hafifletecek. Egzersiz yapmak, aynı zamanda endorfin hormonu salgılanmasını sağlayarak krampları azaltıyor.

Tam tahıllar tüketin
PMS dönemindeki hormon dalgalanmalarıyla kan şekerindeki düşme eğilimi artıyor, dolayısıyla bu da iştah metabolizmasının uyarılmasına neden oluyor. Tatlılar! Kurabiyeler! Kekler! Ve daha fazla çikolata!
PMS döneminde en çok arzu edilenler arasında olan bu gıdalar, tam tersine etki göstererek, yani kan şekerinizde dalgalanmalar yaratarak kısa süre sonra sizi mutsuz edebilir. Bu dönemde düşük glisemik indeksli yiyecekler, PMS’yi yenmek için en iyi seçimler.
Beyaz ekmek, pirinç, makarna ve tatlı gibi beyazlar yerine kompleks karbonhidratlar olan tam buğday ekmeği, bulgur, meyve, sebze ve kurubaklagillere yönelin. Böylece kan şekerinizi dengede tutabilirsiniz. Tatlı krizinin önüne geçemiyorsanız ağır hamur tatlılar yerine; sütlü ve meyveli tatlıları, sorbe, şekersiz komposto, pelte veya dondurmayı tercih edebilirsiniz.

Alternatif yöntemler
Bir çalışmaya göre, PMS döneminde kadınların yaklaşık yüzde 40’ı alternatif tıbbı da deneyebiliyor. Bazı araştırmalar bu dönemde ayak refleksolojisi ve akupunktur tedavisinin işe yarayabileceğini gösteriyor.
‘Obstetrics&Gynecology’ dergisinde yayımlanan bir çalışmada, kulak, el ve ayaklarına refleksoloji uygulanan kadınlarda yüzde 46’sında semptomların azaldığı ortaya çıktı. Yine aynı dergide yayınlanan bir diğer çalışmadaysa akapunktur uygulaması yapılan kadınların semptomları, yüzde 78 oranında azaldı.