Plogging kelime anlamı olarak ne ifade ediyor?
Nasıl ortaya çıktı?
İsveç’in kuzeyinde yer alan, Åre adlı kayak bölgesinde 20 yıl yaşadıktan sonra, Stokholm’e taşındım. Bu esnada şehrin ne kadar kirli olduğunu fark ettim. Her gün evden işe gittiğim Nacka ve Östermalm arasındaki yolda, doğaya bıraktığımız çöp miktarının fazlalığı karşısında şoke oldum. Beni asıl şaşırtansa, bu çöplerin günlerce hatta haftalarca orada kalmasıydı. Böylece kendim her gün geçtiğim bu yoldaki çöpleri toplamaya başladım. Küçücük bir bölgeyi temizlemiş olmak bile, bana çok iyi hissettiriyordu.
Plogg, bu aktiviteyi kolektif şekilde yapmaya verilen isim... Tüm katılımcıların bulunduğu çevreye katkıda bulunması ve ‘gururlu birer toplayıcı’ya dönüşmesi. Bunu yaparken koşmanız veya tempolu yürümeniz gerekmiyor. Yürüyüşe çıktığınızda, golf oynarken, bisiklete binerken yani her an her yerde yapabileceğiniz bir aktivite.
Plogging sayesinde ne kadar enerji harcanıyor? Koşu ya da herhangi başka bir egzersizle karşılaştırdınız mı?
Plogging’in koşudan daha çok kalori yaktığını söylemek mümkün, çünkü plogger’lar koşucularla kıyaslandığında, daha fazla hareket etmek durumunda. Yerdeki çöpü almak için eğilmemiz, fazladan bir squat yapmamız demek. Ayrıca topladığı çöpleri taşımak için de kol kaslarımız devreye giriyor.
Yarım saatlik bir plogging seansı, yaklaşık 288 kalori yakmaya yardımcı oluyor. Hafif tempolu koşuda bu miktarın yaklaşık 235 kalori olduğunu söyleyebilirim.
Şu anda kaç ülkede bu akım yayılıyor?
Dünyanın hemen hemen her yerinde...
Türkiye dışında hangi ülkelere gidip bu akımı anlattınız?
İsveç, Galler, Yeni Zelanda, Almanya, Güney Afrika, İsviçre ve Norveç.
Unutmadığınız bir plogging deneyimi var mı?
Her seferinde bambaşka tecrübeler elde edebiliyorsunuz.
Bugün bile plogging esnasında her yanı çöpe bulanmış bir kaplumbağa bulduk. Bunun dışında İsveç’te 700 çocukla plogging yaparak 20 dakika kadar bir sürede 1.5 tona yakın çöp toplamak, en unutulmaz anılarımdan...
Ülkemizde de adına plogging demeden bir süredir ben ve bazı arkadaşlarım plogging yapıyormuşuz, sayenizde fark ettik. Bu harekete katılmak isteyenlere ne tavsiye edersiniz?
En önemlisi farkındalık seviyesinin yükselmesi. Bunun ardındansa, bilgi birikimi.
Tavsiyem, önce kişisel olarak bilgilenmeniz, sonra çevrenizdeki herkesi konu hakkında bilinçlendirmeniz yönünde. Tabii bunu yaparken sempatikliği ve iyi kalpliliğinizi bir kenara bırakmayın.
Yüzünüzde hafif bir tebessümle karşınızdakini uyarmak, hatta bunu yaparken espriler, şakalar yapmak, onda da minik bir aydınlanmanın oluşmasına yardımcı olacaktır. Instagram’da bu tarz komik videoları rahatlıkla bulabilirsiniz.
Yürüyerek ekosisteme fayda sağlayın
Erik ile tanışmama ‘Yeşil Adımlar’ isimli mobil uygulaması sebep oldu. Sizi bu konuda da kısaca bilgilendirmek isterim.
Yürüyüş yaparak hem kendinize hem de ekosisteme fayda yaratabileceğinizi hiç düşündünüz mü?
Geçtiğimiz günlerde değerli bir mobil uygulama ve kampanyayla tanıştım: Yeşil Adımlar. Aslında bu bir sosyal sorumluluk kampanyası ve sadece adım atarak, ekosisteme destek oluyor. Uygulamayı indirip, telefonunuzda açıkken yürüyorsunuz. Siz yürürken yürüdüğünüz yollar uygulamada yeşile boyanıyor. Peki bu nasıl bir fayda sağlıyor?
Aslında bu sosyal sorumluluk kampanyası, 2017’de hayata geçirildi ve kullanıcılar dünyanın dört bir yanında yürüdüler.
Onlar yürüdükçe, uygulamada bulunan haritadaki yollar yeşile boyandı. Yürünen her dört km. içinse bir ağaç dikildi.
2017 ve 2018 yıllarının sonunda, Yeşil Adımlar kampanyası sayesinde TEMA Vakfı iş birliğiyle toplamda 20 bin ağaç dikimi gerçekleşmiş.
Bu rakamlar çok umut verici değil mi?
Şimdiyse bu uygulama sayesinde denizler de temizleniyor. Yeşil Adımlar kampanyası, bu yıl deniz dibi temizliği için herkesi yürümeye davet ediyor.
Kampanyaya destek olmak için geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi tek yapılması gereken Yeşil Adımlar mobil uygulamasının telefonlara indirilmesi ve yürümeye başlanması. Sonrasındaysa yürünen yollar ygulamadaki haritada yeşile boyanıyor. Boyanan her dört km. için, proje destekçisi firma tarafından deniz tabanından 10 metrekarelik bir alan temizleniyor. Kısaca atılan her adım, denizleri daha temiz hale getiriyor.