Piknik sepetlerini hazırlarken mönüye sağlıklı ve hafif seçenekler de ekleyin. Böylece ertesi gün çok yemek yediğiniz için kendinizi suçlu hissetmezsiniz
Havalar ısınmaya başladığında, hafta sonları ilk akla gelen aktivitelerden biri, piknik oluyor. Eğer bir mangalınız ve arabanız varsa ya da en azından arabası olan bir tanıdığınız, piknik yapmak için her şeye sahipsiniz demektir. Ancak pikniği mutlu sonla bitirmek için tedbirli olmakta fayda var.
*Besinlerin bozulup gıda zehirlenmesi yaratmaması için protein içeren yiyeceklerle krema ve mayonez gibi soslarla hazırlanan yemeklerin sıcakta uzun süre beklememesi gerekiyor.
*Ateşin doğrudan etlere temas etmesi ve kömürleşerek yanması, kanserojen madde riski oluşturabilir. Kömür köz halindeyken ve ızgara yüksekliğini koruyarak etlerinizi pişirmeye özen gösterin.
*Salatalarınızı evde yapmayı tercih ederseniz sosu yoğurt, limon, zeytinyağı ve sirke olarak seçin.
Size birkaç öneri ve piknik sepetiniz için tarif hazırladım.
BOL MAYDANOZLU KISIRMALZEMELER: Yarım su bardağı bulgur, 1 adet kuru soğan, 6 adet taze soğan, 2 YK salça, 3 adet domates, 4 YK zeytinyağı, 5 adet sivri biber, 2 adet salatalık, 2 demet maydanoz, 1 TK sumak, 1 TK kırmızı pul biber, 1 TK kuru nane, 1 adet limonun suyu, bir miktar tuz.
Yapılışı: Bulguru sıcak suyla biraz yumuşamaya bırakın. Daha sonra küp şeklinde doğranmış soğan, salça, baharatları ve tuzu ekleyin. Elinizle iyice ezerek yoğurun. Domates ve salatalıkların kabuklarını soyduktan sonra onları da küp şeklinde doğrayın. Taze soğan ve maydanozu ince kıyın. Bulgura zeytinyağı ve limon ekleyerek karıştırın.
RENKLİ IZGARA SEBZELEREtin yanında mutlaka sebze de olsun istiyoruz.
MALZEMELER: 1 orta boy patlıcan, 1 orta boy kabak, 1 adet kırmızı biber, 1 adet yeşil biber, 1 adet sarı dolmalık biber, 4 orta boy mantar, 1 orta boy domates. Sos için; 3 yemek kaşığı light yoğurt, çeyrek demet dereotu (ince kıyılmış), nane, kekik, 1 tatlı kaşığı keten tohumu.
Yapılışı: Tüm sebzeleri temizleyip, uzun uzun dilimleyin. Sonra da ızgara yapın ya da fırınlayın. Üzerine sos döküp servis edin.
DONDURULMUŞ YAZ YOĞURDUEvde yapılan tatlılar serinlemek açısından iyi birer alter-natif. Yoğurt favori seçimlerinizdense en sevdiğiniz meyve-lerle harmanlayarak evde dondurulmuş yoğurt hazırlaya-bilirsiniz. Aldığınız serinletici yiyecek ve içeceklere dikkat edin. Yoğurt tercihlerinizin de yağsız olmasını öneririm.
2 adet şeftali ve 300 gr. süzme yoğurdu mikserden geçirin. 12 çorba kaşığı bal veya bitkisel tatlandırıcıyla karıştırın. Dondurucuda bekletin.
Light LimonataBuzlu kahve, yaz aylarının popüler içeceği gibi görünüyor ancak kremalı olması kaloriyi yükseltebiliyor.
MALZEMELER: 5 adet limon, stevya bitki özü veya tablet tatlandırıcı, 1 orta boy zencefil,
9 su bardağı su, 1 su bardağı sıcak su, 5 dal taze nane.
Yapılışı: Rendelenmiş limonların kabuklarını, taze nane
ve rendelenmiş zencefillerle ovun. Kabukları alınan limonların suyunu sıkıp karışımın üzerine dökün.
10-15 dakika bekletilip 1 bardak sıcak suyu ilave edin. Şeker ya da tatlandırıcı tamamen eridikten sonra kalan suyu ekleyin. Temiz
bir tülbent ya da süzgeçten geçirip soğutun. Bu tariften 10 bardak limonata elde edilir.
YOĞURTLU SEMİZOTU SALATASI
MALZEMELER:250 gr. semizotu,
1 kase yoğurt, maydanoz, dereotu, taze nane, 1 TK zeytinyağı, 1 TK keten tohumu, limon, sirke, tuz.
Yapılışı: Semizotlarını iyice temizleyip ayıkladıktan sonra bir kaba alın. Yeşillikleri doğrayın. Hepsini bir kapta karıştırın. Zeytinyağı ve limon-sirke ilave edin. Üzerine keten tohumu ekleyin.