“En doğru beslenme nasıl olur?” sorusunu genelde “Bireye özel ölçülü beslenme” diye cevaplarım. Bu doğrultuda da şişmanlık gelişiminde “Hiçbir besin tek başına suçlu değildir, hiçbir besin de tek başına mucize yaratmaz” diye eklerim. Ama, dönem dönem bazı besinler göklere çıkartılıyor bazı besinlerse suçlanıyor. İşte yıllardır kaderi değişmeyen ve hep uzak durulan ikili patates ve havuç hakkında sizleri bilgilendirmek istedim bugün. Danışanlarım da sık sık sorarlar; “Salata içinde havuç yasak mı?”, “Mercimek çorbasına patates koymadan yapmak daha doğru değil mi?”, “Hayatımdan patates ve havucu çıkardım, ne dersiniz?” gibi.
Beslenmeyle ilgili doğru bilgileri almak çok önemli. Ne zaman sağlığa dikkat eden insanların bazı sağlıklı besinleri kendilerine gereksiz yere yasakladıklarını duysam, bu karışıklığı gidermenin yollarını arıyorum. Çok uzun zamandır, kilo aldırdığı için patatesten ve çok fazla şekerli olduğu düşünülerek de havuçtan kaçınıldığını siz de duyuyorsunuzdur. Yüksek protein ve düşük karbonhidratlı olan moda diyetler yüzünden maalesef patates, havuç, ekmek korkulur hale geldi. Oysa dengeli bir diyet içerisinde tüm besin gruplarından tüketilmesi en doğrusudur. Bedenimizin karbonhidrat, protein veya yağa olan ihtiyacı birbirinden üstün veya birisi diğerine göre daha gereksiz değildir. Enerji ihtiyacımız yani günlük aldığımız kalori bu üç enerji kaynağından dengeli olarak gelmelidir.
Patates hakkında
Küçük boy bir patates sadece 100-130 kalori içerir, yağ, kolesterol ya da tuz içermez. Lif, potasyum ayrıca C vitamini de içerir. Patatesin kabuğa yakın yerlerde olan besinsel değerini kaybetmemesi için kabuğunu kalın soymamak gerekir veya daha çabuk haşlanması için önce soyup sonra haşlamak doğru olmaz. Besin değeri kaybını önlemek için önce haşlayıp elinizle kabuğunu soymak en doğrusudur. Doygunluk ölçeğinde, patatesle bireyin kendini tok ve tatmin hissetmesine yardımcıdır, ancak glisemik indeks yönünden kan şekeri dengesine dikkat edenler yanında peynir, süt veya yoğurtla tüketirse daha doğru olur. Patatesi fırınlayarak yemek de iyi bir seçimdir, kızarmış patates ve kremalı patates püresiniyse çok sık tüketmemekte fayda var. Kremalı patates yerine az yağlı sütle de püre yapabilirsiniz.
Bir de havuca bakalım
Havuç, beta-karoten için muhteşem bir kaynaktır. Bu da göz ve cilt sağlığı için çok önemli. Belli başlı kanser tiplerinin riskini de azalttığı biliniyor. Havuç önemli bir lif kaynağıdır ve düşük kalorilidir. Orta boy bir havuçta 25-30 kalori vardır. Maalesef, popüler olan bazı diyetler bireylerin havuç tüketiminden kaçınmalarını destekliyor, glisemik indeksi yüksek olduğu için yasaklıyor. Ancak havuç, karbonhidratlar içinde kalorisi çok düşük olanlardan biri. Açlık hissettiğinizde yağlı ve şekerli bir kurabiye yemek yerine havuç tercih etmek çok daha doğrudur. Ara öğün için, buzdolabınızda havuç bulundurmak, ders çalışan çocuğunuza yedirmek de iyi birer seçimdir.