Benim için bireyin bedenen ve ruhen sağlıklı olması, ideal kilosunu koruması kelime anlamıyla ‘iyi yaşam’ı ifade eder. Gazete, dergi ya da sosyal medyada gördüğünüz onlarca diyet listesinden sıkıldıysanız ve rejim yapmadan kilo vermek istiyorsanız, size iyi bir haberim var.
Hayatınızda bazı küçük ama önemli değişiklikler yaparak, hem daha kolay kilo verip hem de verdiğiniz kiloları koruyabilirsiniz. Burada önemli olan, bu küçük adımları alışkanlık haline getirip yaşam tarzı değişikliğine gitmek.
1. Lifi hayatınıza sokun: Lifli besinler tüketmek; kalp sağlığının korunması, kan şekerinin dengelenmesi ve mide - bağırsak düzeninin sağlanması gibi birçok fayda sunar. Ayrıca bu besinlerin çiğneme süresi daha uzun olduğundan alınan enerjinin bir kısmı çiğnerken harcanır.
Midede daha uzun süre kaldıkları için tokluk hissini uzatır ve kilo vermeye de yardımcı olurlar.
Dünya Sağlık Örgütü, günlük 20 - 30 gram lif tüketimini öneriyor. Sabah kahvaltılarında süt veya yoğurtla lif içeren yulaf ezmesi ya da tahıl gevrekleri tercih edebilirsiniz. Öğle ve akşamları sebze yemeği ve salata tüketimine önem verin. Günlük beş porsiyon sebze - meyve tüketmeye ve kabuklu meyveleri iyice yıkadıktan sonra kabuklarıyla yemeye özen gösterin. Beyaz ekmek yerine, tam buğday ve çavdar ekmeğini, beyaz pirinç yerine bulguru tüketin. Aralarda lif içeren kuruyemişleri ve porsiyona dikkat ederek lifle zenginleştirilmiş bisküvileri yiyebilirsiniz.
2.Öğün düzenine dikkat edin:Toplantı ve çocuğunuzun okul saatlerini nasıl planlıyorsanız, öğünlerinizi de öyle planlayın. Unutmayın, ‘önce ben’ demediğiniz sürece etrafınıza da fayda sağlayamazsınız. Öğün atlamak bir sonraki öğünde besin alımınızı artırır. Düzenli öğün tüketimi, birçok hastalığın önlenmesinde ve tedavisinde rol oynar. Araştırmalar, düzenli kahvaltı edenlerin vitamin ve mineral değerlerinin daha iyi olduğunu gösteriyor. Dengeli ve sağlıklı bir kahvaltı, gün içinde aşırı yemenizi önler.
3.Çorba veya salatayla başlayın: Araştırmalar, yemeğe çorba veya salata gibi hacmi büyük, kalorisi küçük şeylerle başlamanın etkili olduğunu gösteriyor. Cornell araştırmacıları, 100 kalorilik salata veya aperatif verdikleri kadınların diğerlerine oranla ana yemekte yüzde 21 daha az kalori aldıklarını gözlemledi. Ben de danışanlarıma özellikle kış aylarında yemeklerine çorbayla başlamalarını öneriyorum.
4.Yediklerinizi yazın: Araştırmalar, tükettikleri besinleri kaydeden kişilerin daha dikkatli ve sağlıklı beslendiklerini gösteriyor. Kalıcı davranış değişikliği yaratmak istiyorsanız; mevcut durumu ölçün, sorunları tespit edin ve farkına varıp bir strateji belirleyin, küçük ve yavaş adımlarla ilerleyin. Dokuz yıldır klasik haline gelen ‘İyi Yaşam Günlüğü 2016’, günlük almanız gereken kaloriyi size anlatıyor ve ideal kilonuzu hesaplamanıza yardımcı oluyor.
5.Mutfakta akıllı seçimler yapın: Sağlıklı beslenmenin ve kilo vermenin en önemli adımlarından biri, mutfağı sağlıklı hale getirmek.
Sebze tüketimini artırın, meyvelerin suyu yerine kendisini tüketin. Küçük tabaklar seçerek porsiyon miktarlarınızı azaltın. İnce, uzun bardaklar seçerek sıvı kalorileri alımınızı yüzde 25 azaltın.
Alışkanlıkları değiştirmenin zor olduğunu biliyorum ve sizi çok iyi anlıyorum. Ama bunları başardığınızda kendiniz ve sağlığınız için çok büyük bir adım atmış olacaksınız.
- 1 su bardağı süt
- 2 yemek kaşığı yulaf
- Yarım muz
- 1 çay kaşığı keçiboynuzu unu
- 1 çay kaşığı tarçın
- 10 adet çiğ badem
Hazırlanışı: Tüm malzemeleri mikserden geçirin. Ara öğün veya kahvaltıda tüketebilirsiniz.