Çocuğun beslenme tipinin gelişmesinde bakıcı, aile büyüklerinin alışkanlıkları, anne ve baba arasındaki iletişim, kardeş gibi pek çok faktör rol oynuyor. Mutfakta zaman geçirmek, alışverişe birlikte çıkmak, sofrada ailece yemek yeme alışkanlığı ve evdeki bireylerin egzersiz yapması çocuk tarafından gözlemleniyor.
Çocuk okula gitmeye başladığındaysa arkadaşlarının beslenme alışkanlıklarından etkilenebiliyor.
Bu nedenle okul menülerinin seçiminde ailelerin etkin rol alması, menü komitesinde diyetisyen olması önem taşıyor.
Kahvaltı seçenekleri
Anne ve baba okul döneminde beslenme konusunda daha dikkatli olmak zorunda çünkü yemek seçimleri özellikle de kahvaltı başarıyı etkiliyor. Araştırmalara göre, kahvaltı yapan çocukların ders notları daha iyi.
Kahvaltı sofrasına özen gösterin, mümkünse aynı saatte uyanıp hep birlikte kahvaltı edin. Her gün aynı şeyleri yememek için çeşitlilik yaratmaya çalışın:
- Yumurta
- Peynirli sandviç
- Tahıl gevreği ve süt
- Meyve, yoğurt, bal ve ceviz
- Sebzeli krep
Çocuğunuzun sevebileceği farklı lezzetleri birlikte deneyin, hafta sonu mutfağa girip kahvaltıları birlikte hazırlayın.
Okuldaki öğle yemeği
Okul menüsünü mutlaka inceleyin, gerekirse okul yöneticileriyle görüşün. Menülerin protein, tahıl ve sebze açısından dengeli olmasına dikkat edin.
Çocuk gelişiminde önemli meyve ve süt / yoğurt grubunun yeterli verildiğinden emin olun. Listedeki yemeklere göre akşam menülerini dengeleyebilirsiniz.
Sağlıklı ev atıştırmaları
Tecrübelerime göre, çocuklar okuldaki öğle yemeğinden her zaman mutlu olmuyor ve eve aç geliyor. Çocuğun ders çalışmaya yeniden hazır olması için sağlıklı atıştırmalık seçimleri yapılmalı. Çocukların sevdiği besinleri kontrollü tüketmesi ve yasak veya ceza kullanılmaması gerektiğini düşünüyorum. Çocukları mutlu eden seçimler bulmak hiç de zor değil, örneğin dondurma gibi.
Dikkat etmeniz gereken şey, tüm besin gruplarını dengeli olarak vermek. Süt ürünleri bu noktada iyi seçimler çünkü aynı anda karbonhidrat, protein ve yağ içeriyorlar.
Bu anlamda çocuğunuzu mutlu edeceğiniz dengeli alternatifleri şöyle sıralayabiliriz:
- Dondurma
- Sebzeli krep ve kefir
- Yulaflı kurabiye ve süt
- Çok tahıllı kraker ve ayran
- Meyve, badem ve yoğurt
- Ton balıklı sandviç
- Meyveli süt ve fındık
DONDURMA HER MEVSİM YENEBİLİR
Dondurma, her mevsim büyükler ve çocuklar için mutluluk veren bir seçim. Süt ve süt ürünleri grubunda yer alan dondurma, içerdiği protein, karbonhidrat, yağ, A, D, E, grubu vitaminleri, kalsiyum, fosfor, magnezyum gibi minerallerle dengeli beslenme düzeninde tercih edilebilir.
Çocukların daha iyi beslenebilmesi için doymuş yağ, tuz, şeker tüketiminin azaltılması ve ana öğünlerin arasında günde 1 - 2 kez besleyici atıştırmalıklar yenilmesi öneriliyor.
Dünya Sağlık Örgütü’nün önerilerine göre, 6 - 12 yaş arası çocukların günlük alması gereken enerji miktarı 1855 kcal. Ara öğünlerin, ortalama olarak, günlük toplam enerjinin yüzde 20’sine karşılık gelmesi gerekiyor. Bir çocuğun, gün içerisinde 3 ara öğün tüketeceği göz önünde bulundurularak, ara öğün başına düşen enerji gereksinimi yaklaşık 110 kalori olmalı diyebiliriz. Bu noktada çocuklara özel, bilinen markalı, paketli dondurmalar, hem porsiyon kontrolü sağlanması hem de içerik anlamında doğru tercihler.