Yaz aylarında serinletici lezzetler en büyük kurtarıcımız oluyor. Ben evde, iş yerinde veya tatillerde içeceklerimi yanımdan hiç eksik etmiyorum. Misafirlerime de serin ve ferahlatıcı ikramlar yapmaya özen gösteriyorum. Buzlu çayı bu aralar farklı meyvelerle deniyorum. Yeşil çay ve mangolu benim favorim oldu.
Sıcak havalarda terlemeyle birlikte sıvı kaybı ve ihtiyacı çok fazla oluyor. Bu nedenle sıvı desteği çok önemli. Gün içinde en az 2 - 3 litre su içilmesi gerektiğini artık herkes biliyor. Kamu spotları bile suyun vücudumuz için önemini ve sıvı desteğinin gerekliliğini anlatıyor. Özellikle sıvı ve mineral kaybının fazla olduğu sıcak yaz günlerinde elbette bu konu daha da gündeme geliyor.
Susama hissi geliştiğinde yüzde 1’lik su kaybı olmuş ve bu durum beyne iletilmiştir, bu yüzden su içmek için susamayı beklememek gerekir. Su içmek hayati fonksiyonların dışında cilt güzelliği, uyku problemleri gibi hayat kalitesini etkileyen birçok faktörü de düzene sokabiliyor.
Sıvı ihtiyacınızı karşılamak için su ile birlikte farklı seçimler yapabilirsiniz. Mesela kış aylarında ısınmak için bolca tükettiğimiz çayların buzlu çeşitleri yaz aylarında hem sıvı ihtiyacınızı destekleyebilir hem de sıcak günlerde sizlere “Oh be!” dedirtebilir.
Buzlu çayla serinleyin
Bütün çaylar ‘camellia sinensis’ bitkisinin yeşil yapraklarından elde ediliyor. Bugün severek içtiğimiz siyah, yeşil ve oolong (beyaz) çayları aslında hep aynı bitkinin yaprakları, sadece yaprakların bize ulaşma şekli farklı. Çaylar toplandığı zaman yapraklar hemen oksitlenmeye başlıyor. Siyah çayda yaprakların tamamen okside olmasına izin veriliyor. Yeşil çayda, oksidasyon sürecine giren enzimler ısı yoluyla aktivitesini yitiriyor ve böylece kuruma sürecinde yapraklar yeşil kalıyor. Beyaz çaydaysa çay yaprakları ısıya tâbi tutulmadan evvel kısmen oksidasyona bırakılıyor.
Yeşil çay, köken olarak diğer çaylardan çok farklı olmamakla birlikte yüksek anti - oksidan kapasitesiyle içeceklerin baş tacı sayılabilecek niteliktedir. Sindirim sorunları yaşayanlar için yeşil çayın ayrı bir önemi var. Bazı çalışmalara göre yeşil çay tüketimi, sindirimi rahatlatıyor.
Buzlu çaylar, ferahlatıcı ve yeşil çayla beraber metabolizmayı da hızlandırıyor. Özellikle yazın veya sıcak iklimin sürdüğü yerlerde... Buzlu çay camellia sinensis bitkisinin yapraklarından elde edilen faydalı bir içecek. Her mevsim içilebiliyoruz ve her seferinde de içimizi ferahlatıyor.
Buzlu çayın içerdiği meyveler antioksidan içeriği de etkiliyor. Antioksidanlar, vücudumuzda kanser de dahil olmak üzere birçok hastalığa sebep olan serbest radikallere karşı savaşırlar. Harvard Sağlık Yayınları’na göre bu antioksidanlar, meme, cilt ve akciğer kanseri gibi birçok kanser türüne karşı koruyucu etki gösterirler.
Favorim: Buzlu yeşil çay
Sıcak yaz aylarında serinleten alternatifler ve içecekler kurtarıcımız oluyor. Eğer hangi buzlu çayı tüketeceğinize karar vermediyseniz, benim favorim buzlu yeşil çay. Yaz - kış severek tükettiğim yeşil çayın buzlu versiyonunu bulmak beni çok mutlu etti. Yeşil çaylı olanın yanı sıra mangolu olanını da çok sevdiğimi itiraf etmeliyim.
DİKKAT!
Sıcak yaz günlerinde su tüketiminizi artırmak için sularınızı taze meyveler, limon ve nane yapraklarıyla renklendirebilirsiniz. Sıvı ihtiyacınızın bir kısmını buzlu çaydan da karşılayabilirsiniz. Hem lezzetli hem de sıvı kaybını telafi edici özelliği sizin için iyi bir alternatif oluşturacaktır. Renklendirici ve koruyucu içermeyen buzlu çayları rahatlıkla tercih edebilirsiniz.