Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

İşyerinde biri sabah, diğeri mutlaka öğleden sonra olmak üzere, 2-3 kere sağlıklı atıştırmalık tüketilmesi önemli. Metabolizmanızı gün boyunca çalışır halde tutmak için sağlıklı küçük öğünlere ihtiyaç var

Yoğun çalışan danışanlarımla yaptığım sohbetlerden edindiğim ortak gözlem, bu bireylerin gün içinde çok az yemelerine rağmen fazla kilolarından şikayetçi olmaları. Özellikle kahvaltıyı atlayıp geç öğle yemeği yiyenler, düzenli beslenenlerden daha fazla yağlanıyor. Metabolizmaları daha yavaş ve az yedikleri halde kilo veremediklerinden şikayet ediyorlar. Durum anlatıldığı gibi karışık değil aslında, beslenmelerini yeniden yapılandırdığımızda daha fazla yemek yedikleri halde kolayca kilo verebiliyorlar. Çünkü sistemi bir haftalık küçük bir puzzle, daha sonra bir aylık puzzle, daha sonra da bir yaşam biçimi şeklinde formüle ediyoruz.
Farkında bile olmadan yapılan küçük hataların, büyük zararlarla sonuçlandığı anlaşılınca alışkanlığın değişimi konusunda ilk tohumları da atmış oluyoruz. Mesela her gün ekstradan alınan 100 kalorinin bir yılda 5 kg.’a denk geldiği akılda tutulabilir. Gizlice yerleşen bu ekstra kalorileri düşürmek istiyorsak günlük atıştırmaları, 150-200 kalori arasında sınırlamalıyız.

Haberin Devamı

Üretkenlik de artıyor
Stres, sağlıksız bir atıştırmanın önde gelen sebebi olabilirken sağlıklı beslenme bu stresi, azaltmak üzere ilaç gibi bir rol üstlenebiliyor. Ofis ortamında insanlar, daha bilinçli seçim yaparak yemek yediklerinde üretkenlikleri de artıyor. Duygusal yemek yeme ve düşüncesizce atıştırma, günlük rutininizde birkaç değişiklik yaparak düzeltilebiliyor.
İşte ofiste akıllı atıştırma alışkanlıkları oluşturmak için bazı ipuçları:

Atıştırmalarınızı hazırlayın
Planlamaya özen gösterin, aynen bir proje hazırlar gibi. Geçen hafta okuduğum bir kitapta, “Kazananların planı vardır kaybedenlerinse mazereti” diyordu. Mazeretleri beslemeyin, kendiniz için oluşturduğunuz amaca yönelik planlar yapın. Ne yediğinizden sadece siz sorumlusunuz. Bu nedenle iş yerinde atıştıracağınız yiyecekleri ya bir gün önceden hazırlayın ya da pazar günleri haftalık olarak planlayın.

Haberin Devamı

Kuruyemişleri kontrollü tüketin
Fındık, gün içerisindeki enerjiniyi desteklemek amaçlı iyi bir atıştırmalık. Kalbinizin sağlıklı olması için çalıştığı da bilimsel olarak kanıtlandı. Badem, ceviz ya da fıstık da tercih edebilirsiniz.
Ancak porsiyonları kontrollü tüketin. 30 Antep fıstığı yaklaşık 100 kaloridir, 10-15 bademse 45-50 kalori verir.

Susuzluğunuzu bastırın
Birçok kişi, aç olduğunu düşünürken aslında susuz kalmıştır. Açlık hissettiğinizde önce su için sonra tekrar aç olup olmadığınızı kontrol edin.

Yiyeceğinize odaklanın
Yemek yediğiniz sırada başka şeyler yapmayın. Araba kullanırken, televizyon izlerken ya da bilgisayar başındayken yemek yemeyin. Aksi halde daha kısa sürede daha fazla yemek isteyeceksiniz ya da yediğinizi unutacak ve bir saat sonra mutfağı turlayacaksınız.

Çevrenizi göz ardı edin
İkram etmek üzere her zaman masasında çikolata ya da kurabiyesi olan arkadaşınızın yanına gitmemeye çalışın. Araştırmalar, görüş alanınızda ya da doğrudan önünüzde olan bir şeyi yemek istemenizin muhtemel olduğunu gösteriyor.

Haberin Devamı

Otomatik satış makinenizi güncelleyin
Otomatik satış makinelerini düşünürseniz, gördüğünüz şey işlenmiş yiyecekler ya da şeker, kalori ve tuz açısından zengin olanlardır. Bu makinelere sağlıklı yiyecekler konması için talepte bulunabilirsiniz. Bir liste çıkartın ve işyerinizle görüşün.