Yüksek oranda sebze tüketen insanların aşırı kilolu olma ihtimali ve kalp hastalıklarıyla bazı kanser türlerine yakalanma riski azalıyor. Ayrıca sebze ve meyve tüketiminin tip2 diyabet, felç, kronik akciğer, bazı bağırsak hastalıklarına ve hipertansiyona karşı koruyucu etki gösterdiği de biliniyor.
Tüm bu yararlarına rağmen, sebze yemeyen hatta nefret edenler var. Hafta sonu başladığım ‘neden sebze sevmiyoruz’ konulu yazıma bugün de devam ediyorum.
Siz de sebze sevmiyor, hatta onlardan neredeyse nefret ediyorsanız, bunun nedeni çocukluğunuzdan gelen sebze deneyimleri olabilir. Sizi yetişkin yaşlarınızda da bulup, rahatsız ediyordur. Belki küçükken sebze yemeniz için ısrar edildi ya da yemeğin sonundaki tatlıya ulaşmanız için koca bir tabak yeşil fasulye barajını aşmak zorunda kaldınız. Belki fazla pişirilmiş, hamur gibi sebzeler ikram edildi. Belki de yaşamınızın bir bölümünde son moda bir diyet programını takip etmeye karar vererek sadece belirli sebzeleri yemek zorunda kaldınız... Şimdi lütfen sebzeyi sevme yolları için size vereceğim ipuçlarını deneyin...
1- Sevdiğiniz yiyeceklerin içine ekleyin: Makarna veya bulgur pilavına kabak, ıspanak ya da brokoli ilave edebilirsiniz. Omletinizde domates, ıspanak, mantar ve brokoli gibi sevdiğiniz sebzeleri kullanabilirsiniz.
2- Çorba içinde kullanın: Bazı geleneksel çorbalarımız zaten sebze içerir. Mesela mercimek çorbasının içine kereviz ve kabak deneyebilirsiniz.
3- Salatalarınıza ilave edin: Salatalık, havuç, soğan, kabak, domates, brokoli veya karnabaharla salatalarınızı zenginleştirebilirsiniz. Marul ya da kıvırcık yerine ıspanak kullanabilirsiniz.
4- Çiğ servis edin: Sebzelere bayılmayan insanlar için çiğ sebzeler daha iştah açıcı gelebilir. Akşam yemeği için kocaman bir çiğ sebze tabağı ve yoğurt sos deneyin. Marul yaprakları, ince kesilmiş havuç, biber, karnabahar ve brokoli çiçekleriyle kuşkonmazı pişirmeden yiyebilirsiniz.
5- İçecek olarak tüketebilirsiniz: Her gün sebze yemekten hoşlanmıyorsanız, bazı günler kendinize sebzelerle hazırlanmış içecekler hazırlayabilirsiniz.
6- Değişik soslarla deneyin:Herhangi bir sebzeyi ızgarada sade şekilde pişirebileceğiniz gibi sirke, ezilmiş sarımsak, limon suyu ve hardaldan elde edeceğiniz karışımla marine ederek de deneyebilirsiniz. Ya da sadece zeytinyağı ve baharatlarla süsleyebilirsiniz.
‘Afiyetle Diyet Tarifleri’ kitabımdan paylaştığım bu tarifler, sebze sevmenize yardımcı olabilir...
PIRASALI KÖFTE
Malzemeler: - 500 gram az yağlı kıyma
- 3 adet pırasa - 1 yumurta - 2 diş sarımsak - Maydanoz - 2 yemek kaşığı irmik - Tuz, karabiber, kırmızıbiber
Yoğurt sos için: - 3 - 4 yemek kaşığı yoğurt - 2 yemek kaşığı labne
Yapılışı: Pırasayı ince ince doğrayın. Maydanozları kıyın ve sarımsakları bıçak yardımıyla hafifçe ezin. Kıymanın içi için tüm malzemeleri ve baharatları karıştırın. Yağsız tavada iki tarafını da pişirin. Yağlı kağıt serdiğiniz tepside, fırında da pişirebilirsiniz.