"Her gün meyve ve sebze yemelisin" nasihatını ailesinden duymayan yoktur. Peki bu nasihatı neden sıkça duyduğunuzu düşündünüz mü hiç?
İşte size nedenleri...
“Her gün meyve-sebze tüketmelisin” lafını, çocukluktan beri çok duyduk.
İstisna olarak hâlâ duymamışsanız, şu anda neredeyse tüm iletişim kanallarında sağlıklı beslenme önerileri veriliyor olması sebebiyle sıkça kulağınıza çalınmıştır. Gerek danışanlarım gerekse bireysel önerilerim, verdiğim seminerler, kitaplarım ve köşe yazılarımda bu konudan hep bahsederim.
Peki bu fayda nereden geliyor? Temeli nedir, sadece vitamin-mineral mi? Özellikle de diyete veya sağlıklı yaşamaya yeni başladıysanız; bu meyve ve sebzelerin neyi çok yararlı?
İşte sizi adeta bir tavşan gibi hissettirecek, taze sebze-meyve yedirtecek 4 önemli neden.
HEM VİTAMİN HEM MİNERAL DEPOSU
Folat, magnezyum, potasyum ve vitamin A, C ve K, taze ürünlerde bulabileceğiniz vitamin yıldızlarından sadece birkaçı.
Bu besinler sağlık açısından farklı rollere sahip ve şüphesiz ki, meyve ve sebzeler de bunları almak için en iyi yollar.
LİF BAKIMINDAN OLDUKÇA ZENGİN
Lifin vücudumuza birçok önemli etkisi var. Lif, sindirim sisteminizi korur, bağırsak kaslarını harekete geçirerek sindirime yardımcı olur. Ayrıca bağırsak yoluyla toksinlerin atılmasına ve LDL (kötü) kolesterolün düşmesine destek verir, böylece kalbi destekler.
ANTİ-OKSİDAN AÇISINDAN ZENGİN
Bu besinler, iltihaplanmaların etkisini azaltırken, kardiyovasküler hastalıklar ve kanser riskini düşürebilir. Vücudumuzda ‘serbest radikaller’ olarak adlandırılan moleküller, hücrelerimizde her zaman hasara yol açar. Fakat içeriğinde anti-oksidan bulunduran meyve ve sebzeler; bu molekülleri etkisizleştirerek, yaşlanma sürecini yavaşlatır. Yani sadece dışarıdan genç görünmeyecek, içeriden de sağlıklı olacaksınız.
KİLO VERMEYE DE YARDIMCI OLUYOR
Meyve ve sebzeler, lifli besin değeri açısından zenginken; doğallıkları itibarıyla kalorileri düşüktür. Bu yüzden lifler, kilo almaya karşı koruyucu etkinlik gösterebilir. Lif açısından zengin besinler yediğimizde uzun süre tok kalırız. Aynı zamanda bu yiyecekleri çok çiğnemek gerekir, ne kadar çok çiğnerseniz o kadar kalori harcarsınız ve metabolizmaya yardım edersiniz. Daha fazla meyve ve sebze de çok fazla kalori almadan sağlık deponuzu doldurmanıza yardımcı olur.
50-60 KALORi MEYVELER (1 PORSiYON)
Porsiyonu, kalorisi ve içerdiği karbonhidrat bakımından bütün meyveler farklılık gösterir.
- Kiraz: 10-12 adet
- Erik: 12-15 adet
- Kayısı: 3-4 adet
- Üzüm: 15-20 tane
- Elma: 1 orta boy
- Portakal: 1 orta boy
- Ananas: 2-3 ince taze dilim
- Nar: Yarım
TAZESİNİ TÜKETİN
Besin değeri zenginliği açısından mevsiminde taze meyve ve sebzelerin tüketilmesi daha yararlı.
Yerli ve sezonluk ürünleri satın almak, her ısırışta besin değerinin maksimuma ulaşma şansını artırır.
* Meyve yemek, suyunu içmekten daha iyidir ancak içmeniz gerektiği durumda, yüzde 100 ve şeker ilavesiz olanları tercih edin.
Her ne kadar yüzde 100 doğal içerikli meyve suları (ya da püreleri) vitamin değerine sahipse de, lif ve bazı besin değerleri bakımından doğal meyve ve sebzeler kadar zengin içeriğe sahip olamayabilir.
* Eğer taze sebze mevcut değilse, dondurulmuş olanları tercih edin. En son ihtimal konserve sebze kullanacaksanız da düşük sodyum içerikli olanları tüketin. Ya da standart konserveyi yıkadıktan sonra yiyin.
* Taze meyve-sebze yerine kurutulmuşlarını tercih ederken unutmayın ki, meyvelerin kurutulmuş halleri, tazelerine göre daha kalorilidir. Bu nedenle porsiyon kontrolü önemli.
* Diyabet ya da polikistik over sendromu gibi ‘karbonhidrat metabolizması bozuklukları’na sahip kişiler, diyetlerinde meyvelerden keyif alabilir.