Dirençli kilolar moralinizi bozmasın. Daha önce de kilo alıp verdiyseniz, bedeniniz önceki kilolarınıza sadakat gösterme eğiliminde olur. Uzun süre kaldığınız kilo, diyetin ortasına denk gelerek zayıflama hızınızı yavaşlatabilir
Böyle bir durumda sabırlı olmak ve hareketi artırarak olumsuz enerji dengesine yardımcı olmak en doğru yol. Kendinizi aç bırakmak kesinlikle çözüm değil. Üstelik siz aç kaldıkça metabolik hızınız daha da yavaşlar ve fazla kilo alma riski doğar.
Yanlış kilo hedefi
Sadece boy uzunluğunuza bakarak ve 20’li yaşları düşünerek ideal kilo hesaplıyorsanız yanlış yoldasınız. Çünkü ideal kiloyu bulmada yağ ve kas oranı, boy uzunluğundan daha etkili. Tabii yaşınızı da unutmamak lazım. 55 yaşında menopozdaki bir kadının 25 yaşındaki kilosunu hedeflemesi gerçekçi değil.
Diyelim ki, 160 cm., boyunda ve 70 kilo ağırlığında, 45 yaşında bir kadınsınız. Vücudunuzda da yüzde 30 yağ var. Kabaca hesapla vücudunuzda
21 kilo yağ var demektir. 70 kilo ağırlığınızın 21 kilosu yağsa geriye kalan 49 kiloyu kas, kemik, su ve diğer dokular oluşturur. 49 kilo yağsız dokuyla vücutta olması gereken minimum 12-13 kilo yağı toplarsak 62-65 kilo olmanız yeterli. Oysa sadece boy uzunluğunuzu değerlendirseydik 160 cm. için 53-55 kilo olmanız gerekirdi.
Ölçüsüz beslenme çocukluktan geliyor
Yediklerimiz ne olacağımızı belirler. Çeşitli çalışmalarda gençlik döneminde yüksek proteinli, çok düşük kalorili diyet yapan grupla yüksek lifli ve dengeli diyet yapan grup, yetişkinlik dönemlerinde karşılaştırıldı. İlk grubun daha kilolu ve yağ oranlarının daha yüksek olduğu görüldü. Bu, ileri yaşlarda zor kilo vermenin sebebi olabilir.
Kilo kaybetme hızı, hedef kilonuza yaklaştıkça azalabilir çünkü bedeninizi korumak için daha az kalori harcamanız gerekir. Kaybedilen her kilo, harcadığınız kalorinin de azalması anlamına gelir. Bu sebeple vücut ağırlığınız azaldıkça ihtiyaç duyduğunuz kalori de azalır. 70 kilodayken yediğiniz besinleri, 62 kilodayken yerseniz kilo veremezsiniz.
Hedefe yaklaştıkça disiplin bozuluyor
Kilo verme kararının başlangıcında genellikle çok daha disiplinli oluruz. Çevreden gelen yemek tekliflerine ve ısrarlara kulak asmayız. Ama 8-9 kilo verdikten sonra etraftan gelen iltifatlar ve övgüler, yoldan çıkmamıza neden olabilir. Her gün yapılan 50-60 kalorilik küçük kaçamaklar, haftada 400-500 kalori ayda da iki bin kalori eder.
KARIN YAĞLARI iÇiN YEŞiL ÇAY
Hedefiniz karın bölgenizde toplanan dirençli yağları eritmekse, yeşil çayı diyetinize eklemeyi unutmayın. Çeşitli çalışmalar, yeşil çayın özellikle karın bölgesi üzerinde
kilo kaybına yardımcı özellikleri olduğunu gösteriyor.
YENi BiR ŞEY DENEYiN
Uzun zamandır aynı programın içindeyseniz, farklı bir beslenme şekli veya öğün saatlerinde değişiklik yapmayı, akşam mümkün olduğunca erken yemeyi deneyebilirsiniz. Hareketinizi artırmak, en hızlı cevap veren yol. Farklı kahvaltı seçenekleri de metabolizmanızı hızlandırır. Örneğin kahvaltıda meyve suyu varsa onun yerine meyve yiyin. Böylece kalori alımını üçte bir oranında azaltmış olursunuz.
BEDENiNiZi DiNLENDiRiN
Eğer üç aydan daha uzun bir süredir diyet yapıyorsanız programa bir süre ara verin, kilo koruma programına geçin ve aynı kiloyu korumayı deneyin. Koruma döneminde uzun zamandır yemediğiniz besinleri tüketin (ama kararında!) Tekrar diyete başladığınızda sorun oluşturan son 2-3 kiloyu daha rahat verebilirsiniz.