Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Bugün mutfak önerilerine biraz daha yakından bakalım istiyorum. Siz aşağıdakilerden kaç tanesini uyguluyorsunuz ve mutfakta nasıl düzenlemelere ihtiyacınız var?

İyi beslenmek için kaliteli gıdayı taze ve ekonomik şekilde almak işin ilk adımı. Daha sonrasında mutfak var. Ardından da bu yemekleri yediğiniz miktar ve yeme sıklığı önemli.
1-Sebze yemeği yapılırken, 1 kg. sebzeye 2 yemek kaşığı sıvı yağ koyun. Etli sebze yemeklerindeyse dışarıdan yağ ilavesi yapmanıza gerek yok. Böylece daha az yağ ve kolesterol alırsınız.
2-Et ve sebzeleri pişirirken yağda kızartma ya da kavurma yerine haşlama, ızgara veya sulu ısıda pişirme yöntemlerini kullanabilirsiniz. Bu konuda mutfakta size yardımcı pek çok küçük ev aleti var.
3-Yemeklere lezzet vermek için sadece yağa ve sosa odaklanmak yerine sebzeler ve baharatlarla farklı tatlar yaratmaya çalışabilirsiniz.
4-Sosları ve çorbaları krema yerine düşük yağlı sütle deneyin. Daha az yağ ve kalori alacaksınız, üstelik lezzet de çok fazla etkilenmeyecek.
5-Evde tuzu ve yağı daha az tüketmesi gereken birey varsa herkese aynı tencerede yemek pişirin. Daha sonra bir miktar ayırıp tuz ve yağ ilave edin.
6-Kurabiye ve keklerde şeker yerine kuru meyve veya az miktarda pekmez deneyin. Ya da tarifte önerilen şekerin daha azını ilave edin, lezzet yine de iyi olacak.
7-Yemek pişirmeye zamanınız yoksa sebzeyi haşlayıp salataya karıştırın veya yoğurtla deneyin. Özellikle de çalışanlar için çok pratik bir yöntem.
8-Izgaranızı sadece et, tavuk ve balık için değil sebzeler için de kullanın. Domates, biber, kabak, mantar, soğan ve diğer tüm sebzeler için deneyebilirsiniz, hatta tost makinenizi de bu iş için kullanabilirsiniz.
9-Fırında yağsız pişirme işlemi için yağlı kağıttan faydalanın.
10-Katı meyve veya sebze sıkacağından çkan posayı, keklerin içine koyarak posa tüketiminizi artırabilirsiniz. Çorbalara da ekleyebilirsiniz.
11-Pirinç yerine bulgur tercih edin. Böylece glisemik indeksi düşük bulgur, kan şekeri seviyenizi dengeler, içerdiği lif ve proteinler daha yüksektir.
12-Domates ve soğanı yemeklerde bol kullanın. Kalori değeri düşük, su oranı yüksek olduğu için doyurucudur ve anti-oksidan kapasitesi yüksektir.
13-Et veya tavuğun yanına karbonhidrat içeren garnitür yerine kalorisi çok düşük mantarı seçin. Soğan, domates ve taze sebzelerle soteleyebilirsiniz.
14-Patatesi kızartmak yerine fırında sütle pişirmek, çocuklarınız için çok daha iyi bir seçim.
15-Tarçın, şeker ihtiyacını azaltır. Meyve salatası, bitki çayları ve sütünüzün içine eklemeyi deneyin.