Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Baharatlar, yemeklerin ve sofraların vazgeçilmezidir. Her birinin yeri farklıdır ve kullanım amacı da ona göre değişir. Hazımsızlık için kimyon, ilk sıralarda yer alır. Ferahlık vermesi için de yaz aylarında nane favorilerdendir. Kış geldikçe ve havalar soğudukça da zencefilin popülerliği artmaya başlar. Zencefil, hem rengiyle hem de faydalarıyla aslında yaz-kış sofralarda olması gereken besinlerden ve baharatlardan... İster tazesini, isterseniz de kuru veya toz halini tüketebilirsiniz. Ama her besinde olduğu gibi zencefilde de dikkatli olmanız gereken bazı noktalar var.

Haberin Devamı

Yararları nelerdir?

Zencefilin, mis gibi ama bir o kadar da keskin kokusu ve aroması, içinde bulunan gingerol isimli bir bileşenden gelir. Gingerol, zencefilin faydalarının birçoğundan sorumlu olan zencefildeki ana biyoaktif bileşiktir. Güçlü anti-inflamatuar ve antioksidan özellikleri vardır. Anti-inflamatuar özelliği sayesinde osteoartriti olan bireylerin eklem ağrılarına iyi geldiği bilinir. Egzersize bağlı kas ağrılarını azaltabildiğine dair çalışmalar da vardır.

MUTFAĞIN VAZGEÇİLMEZİ ZENCEFİL

Zencefilin faydalarını konuşurken, ilk aklınıza gelenlerden birinin de mide bulantısı olduğunu biliyorum. Evet, zencefil çok eski yıllardan beri mide bulantısının doğal bir ilacı olarak kullanılmış. Çalışmalar da bunu destekliyor ve bu etkisinin de anti-inflamatuar özelliğinden kaynaklanabileceğini söylüyor. Özellikle hamilelik dönemi veya bir tedavi sebebiyle yaşanan bulantıların çözümünde zencefilin doğal etkisinden yararlanmak mümkün. Bunun yanı sıra zencefil ve migren arasında da bir ilişki olduğu düşünülüyor. Kronik migreni olan 100 kişiyle yapılan bir çalışmada, 250 mg. zencefil tozunun migren ağrısını azaltmada bir ilaç kadar etkili olduğu bulunmuş.

Ne kadar tüketmeli?

Bir fındık büyüklüğünde kök zencefil, ortalama dört gramdır. Maryland Üniversitesi Tıp Merkezi’nin raporlarına göre, günde dört gramdan daha fazla zencefil önerilmiyor.

Özellikle iki yaşın altındaki çocuklara zencefil kökü verilmemeli. Eğer safra taşlarınız varsa, zencefil kökü tüketmeden önce doktorunuza danışın, çünkü şikayetlerinizi şiddetlendirebilir. Ayrıca kalp, tiroid, kanama bozukluğu veya şeker gibi kronik bir rahatsızlığınız varsa, tüketmeden önce hekiminize sormanızda fayda var.

Haberin Devamı

Hamilelik dönemine dikkat!

Zencefilin hamilelik dönemindeki bulantılara iyi geldiği biliniyor ama anne adayları tarafından dikkatli kullanılması önemli. Michigan Üniversitesi sağlık sistemi raporları, gebe kadınların günde bir gramdan daha fazla zencefil kökü tüketmemesi gerektiğini söylüyor. Yani hamilelerin, gebeliğe bağlı bulantıları azaltmak için günde dört kez 250 mg. zencefil kökü tüketmelerinin yeterli olacağını söylüyor.

MUTFAĞIN VAZGEÇİLMEZİ ZENCEFİL

ZENCEFİLLİ BAL KABAĞI ÇORBASI

Malzemeler:

2 parça taze zencefil

3-4 havuç

3 dal kereviz sapı ve bir kereviz

3 diş sarımsak

2 soğan

1 kase et/tavuk suyu

1 yemek kaşığı zeytinyağı

150 gram bal kabağı

Az, tuz, kimyon, karabiber (dileyenler köri ekleyebilir.)

MUTFAĞIN VAZGEÇİLMEZİ ZENCEFİL

Hazırlanışı:

Soğanlar küp şeklinde doğranır, bıçak yardımıyla hafifçe ezilen sarımsak, pembeleşinceye kadar pişirilir. Sonra doğranmış bal kabağı, kereviz ve kereviz sapıyla baharatlar ilave edip, sotelemeye devam edilir. 1-2 bardak su ekleyip, sebzeler pişince blender’dan geçirilir. Afiyet ve sevgiyle...