Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Modern yaşam, hayatımıza hem yenilik ve kolaylık hem de çeşitli olumsuzluklar getirdi. Hepimizin bildiği gibi çağımızın en büyük sorunlarından biri stres! Evde, sokakta, işte, trafikte, otobüste, metroda, sosyal ilişkilerde ve özel hayatımızda stres bizi bir duvar gibi kuşatıyor. Belki de stres yüzünden birçoğumuz anı kaçırıyoruz. Sürekli ertesi günün, bir sonraki ayın planını yapıyor ve gelecek için endişeleniyoruz.

Peki stresin sadece negatif etkileri mi var? Aslında stres her zaman kötü bir şey olmayabilir.

Haberin Devamı

Rahatlık alanınızdaki stres, baskı altında en iyisini yapmanızı sağlayabilir hatta tehlike anlarında sizi güvende tutabilir. Ama stres bunaltıcı hale geldiğinde sağlığınıza, psikolojinize, insan ilişkilerinize ve yaşam kalitenize zarar verebilir.

Stres bazen de iyidir

Stres, vücudun herhangi bir talep ya da tehdite tepki verme yoludur. Tehdit hissettiğiniz zaman, sinir sisteminizi acil olarak eyleme geçirmek için adrenalin ve kortizol salgılarsınız. Kalbiniz daha hızlı atar, kaslarınız gerilir, kan basıncınız yükselir, nefes alıp verişiniz sıklaşır ve duygularınız hassaslaşır.

Bu fiziksel değişiklikler sizin gücünüzü ve dayanıklılığınızı artırır, tepkilerinizi hızlandırır ve odaklanmanızı geliştirir.

Bu ‘savaş ya da kaç’ stres tepkisi olarak bilinir ve vücudunuzun sizi koruma yoludur. İyi çalıştığı zaman odaklanmanıza, enerjik, uyanık ve alarmda olmanıza yardım eder. Acil durumlarda, örneğin kendinizi korumanız ya da aniden frene basmanız gerektiğinde, stres ekstra güç vererek kendinizi daha iyi korumanıza yarar.

Stres aynı zamanda sizin sorunlarla başa çıkmanıza da yarayabilir. İş yaşamında bir sunum sırasında sizi ayaklarınızın üstünde tutan, oyunu kazandıracak atışa konsantrasyonunuzu netleştiren ya da sosyal medyada zaman geçirmek yerine bir sınav için çalışmayı seçtiren strestir.

Ancak rahatlık bölgesinin ötesindeki stres; yardım etmeyi bırakır, beyninize ve vücudunuza önemli ölçüde zarar vermeye başlar.

Cep telefonu stres kaynağı

Özellikle dışarıda yemek yerken cep telefonunun kullanımı düşük düzeyde de olsa, duygusal stres yaratabiliyor. Bir restoranda yapılan çalışmaya göre, yemek yiyenlere gece boyunca telefonlarını bir kutuya koymaları söylenmiş.

Haberin Devamı

Bazı kişiler geceyi sosyal medyada paylaşamadıkları için fark edilir bir kızgınlık ve hoşnutsuzluk gösterirken, diğerleri telefonlarından ayrılmanın onları rahatlattığını, daha özgür sohbet edebildikleri için daha güzel zaman geçirdiklerini belirtmişler.

Londra’da Laughlogy Consulting Direktörü Psikolog Stephanie Davies, masada duran cep telefonlarının yemek yiyenlerde strese neden olabileceğini şu sözlerle anlattı: “Özellikle dışarıda yemek yerken masa üzerinde duran telefonlar bizde duygusal stres yaratıyor. Sayısız uyarılar ve sesler beynimizin ödül kısmını uyarıyor ve biz de bu ödülü araştırmak için devamlı telefonumuzun ekranına bakma gereği görüyoruz.”

Yemek yediğinizi hissedin

Sohbet masasındaysanız, sohbet ederek ve tadını çıkararak yemeğinizi yiyin. Cep telefonlarını ve onlardan gelen bildirimleri unutmaya çalışın.

Haberin Devamı

Yemek yemek her ne kadar hayati bir ihtiyaç da olsa insanoğlunun en çok keyif aldığı aktivitelerden biri. Yemeğe odaklanmak doyma hissini daha net anlamanızı sağlar.

Doyduğunuzu hissedince yemeyi bırakın, masada sadece sohbetten keyif almaya çalışın.

Yaşam tarzı değişiklikleri

Stresin yol açtığı fiziksel ve ruhsal sorunların üstesinden gelebilmek için şunları yapabilirsiniz:
Gevşemek için zamanı ayırın: Yoga, meditasyon ve nefes teknikleri savaş ya da kaç tarzı tepkinin aksine, vücudun gevşeme halidir. Bu yöntemler, rahatlık tepkisini harekete geçirir.
Sağlıklı beslenin: İyi beslenen vücut, stresle başa çıkmaya daha hazırlıklıdır. Güne sağlıklı bir kahvaltıyla başlayın, şeker ve kafein almamaya çalışın. İlerleyen saatlerde bol sebze ve meyve yiyin, alkol alımını dengeleyin.
İyi uyuyun: Kendinizi yorgun hissetmek, mantıksız düşünmenize yol açabilir. İyi bir gece uykusuyla kendinizi sakin tutabilirsiniz.