Diyetimizin son günlerine yaklaştık. Bazen daha hızlı kilo vermek adına tuzaklara düşebiliyoruz.
Son yıllarda hızlı kilo vermeyi vaat eden diyetlerde artış var. Bu konuda sizi uyarmak istedim çünkü hiçbir diyet, sağlıklı ve ölçülü beslenmeyle hareket etmenin etkisini yaratmaz. Hızlı kilo vermek maalesef hâlâ zayıflama mucizesi görülüyor ve başarı kabul ediliyor. ‘Rakamları değiştirmek sağlığın göstergesi olamaz’ diye defalarca yazdım ve söylüyorum.
Uzmanlığı farklı kişiler tarafından yazılan diyet programları, evlere gönderilen yemekler ve insanlara gerçekçi olmayan öneriler vaat edenler, kilo kaybı değil sağlık kaybına yol açıyor. Vücut ağırlığından giden her kilogram, belki de ömrünüzden aylar götürüyor.
Karbonhidrat önemli
Diyet yapan kişilerin düştüğü en önemli hatalardan biri, vücuda yeterli miktarda karbonhidrat vermemektir. Diyete başladığı zaman ekmek, pilav, makarna, patates ve mısır gibi besinleri tamamen kesen kişilerin metabolizması, ihtiyacı olan karbonhidrat, glikojen ve kandaki şeker bitince kaslardaki karbonhidrattan kullanmaya başlar. Bu durum ‘kas kaybı’ anlamına gelir ve vücut beraberinde su kaybeder.
Diyette karbonhidratı kesen kişi, tartıdaki sonucu görünce kilo verdiği yanılgısına düşer. Ancak vücut yağ değil, kas ve su kaybetmiş olur. Çünkü yüksek protein, düşük karbonhidrat içeren, düşük kalorili diyetler metabolizmayı hızlandırdığı için hızlı kilo kaybı sağlar. Fakat tartıda görülen, yağ kaybı değil, sadece kas ve su kaybıdır.
1 gram kas kaybettiğinizde, yaklaşık 2.7 gram su kaybedersiniz ve hızla zayıfladığınızı düşünürsünüz. Zayıflamaya çalışırken doğru yolda olup olmadığınızı anlamanın en kolay yolu, aynaya bakmaktır. Tartıda kilo vermenize rağmen yüzünüz, kollarınız inceliyor ve yağ deposu olan karın ve kalçanız incelmiyorsa, yağ kaybetmiyor ve doğru zayıflamıyorsunuz demektir.
Sabah:
* 2 haşlama yumurta
* 3 ceviz
* Maydanoz
* Domates
Ara öğün:
* Limonlu tarçınlı ılık su (2 SB)
Öğle:
* 6 YK mercimekli kabak sote
* 1 kase yoğurt
* Bol salata (1 TK zeytinyağı)
* 1 dilim tam buğday ekmeği
Ara öğün:
* Yağsız kepekli tost
* Dereotlu light ayran
Akşam:
* Izgara et veya köfte (120 gr.)
* Bol salata (1 TK zeytinyağı)
* 3 yemek kaşığı light yoğurt
* 1 dilim tam buğday ekmeği
Ara öğün:
* Limonlu tarçınlı ılık su (2 SB)
* 1 porsiyon meyve
* TK= tatlı kaşığı
* YK= yemek kaşığı
Dereotlu light ayran
* Yarım su bardağı az yağlı yoğurt,
* 1 - 2 bardak su (kıvam isteğe bağlı ayarlanabilir),
* 1 tutam dereotu,
* Birkaç yaprak taze nane ve tuz.
İnce ince kıydığınız taze otları, yoğurdu ve suyu beraberce blenderdan geçirerek ayranınızı hazırlayabilirsiniz. Dilerseniz buz ilave ederek soğuk tüketebilirsiniz. Afiyet olsun.
Bu diyet programı sağlıklı yetişkinler için örnek olarak planlanmıştır. En doğrusu beslenme uzmanı ve hekim kontrolünde size özel planlanmış tedavidir. Herhangi bir sağlık probleminiz varsa hekiminize danışmadan lütfen uygulamayınız.