Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Tabağınızdakiler de migren ataklarınızı tetikleyebilir, dikkat!

Hafiften başlayıp bir süre sonra şiddetlenen ve zonklayıcı hale gelen baş ve boyun ağrıları birçok bireyin yaşam kalitesini düşürüyor. Migrenin en yaygın olduğu dönem 25-34 yaş aralığı. Kadınların yüzde 15’i, erkeklerinse yüzde 6’sı bu atakları yaşıyor. Diyet faktörleri, hormonsal değişiklikler, duygusal durum, uyku düzeni, iklimsel değişiklikler, kişisel bazı alışkanlıklar migreni tetikleyen başlıca etkenler arasında.

Gizli Tetikleyiciler
Diyet faktörleri arasında bazı besinler, katkı maddeleri ve diyetteki diğer bileşenler, migrene yol açabilir fakat bireyden bireye etkisi değişiklik gösterebilir. Özellikle tiramin veya feniletilamin içerenler, bireylerde migren ataklarını tetikleyebilir. Bu iki aminoasit çikolata, bazı peynirler (cheddar, camembert gibi), soyalı besinler, kuruyemişler, turunçgiller ve sirkede bulunur.

Alkol
Partilerde dikkatli olmakta fayda var. Bira, kırmızı şarap, vermut yüksek miktarda tiramin içerir. Alkol, susuzluğa sebep olduğu için baş ağrısının en önemli nedeni. Bu yüzden geceyi iyi geçirmek için alkol aldığınızda bol su tüketin.
Maden suyu da iyi bir seçim olabilir.

Artan yemekler
Bir gün önceden kalan yemekler saklandığında içeriklerindeki tiramin miktarı artar. Bu nedenle migren atakları yaşayanlar, açık büfede veya restoranlarda tercih yaparken daha dikkatli olmalı. Yiyecekleri hava almayan kaplarda sakladığınıza emin olun.

Nitrit-nitrat
Şarküteri ürünleri, nitrit-nitrat içerirler. Özellikle salamura yapılmış, tütsülenmiş, marine edilmiş veya konserve haline getirilmiş yiyecekler, atakları tetikleyici etki gösterirler. Yediklerinizden emin olmak için etiketlerde yer alan bilgilere dikkat edin.

Tanen
Çay, kırmızı elma, elma suyu ve şarabı, kırmızı şarap, tanen içerir ve gizli tetikleyiciler arasında yer alır. Tanen, içeriğinde bulunduğu yiyeceğe aynı zamanda buruk tadı verir.

Sülfit
Kuru erik, kayısı, incir, üzüm gibi kuru meyvelerde, kırmızı ve beyaz şarapta ve birçok işlem görmüş yiyecekte yer alan sülfitler, migreni tetikleyebilir. Özellikle paketlenmiş atıştırmalık ürünleri tüketmeden önce kontrol edin.

Katkı maddeleri
Monosodyum glutamat (MSG), maya ekstresi, hidrolize edilmiş maya, hidrolize edilmiş sebze proteini (HVP), hidrolize edilmiş bitki proteini (HPP), sodyum kazeinat, migreni tetikleyici diğer katkı maddeleri.

Aspartam
Bazı bireyler, yapay tatlandırıcılardan aspartamın migreni tetiklediğini iletmiştir. Bu nedenle emin olmak için diyet içecekler, şekersiz sakızlar, yapay tatlandırıcılarla hazırlanan düşük kalorili tatlılar ve içecekleri tükettikten sonra ağrının tetiklenip tetiklenmediğini kontrol edebilirsiniz.

Kafein
Kafeine duyarlı olan bireyler, kahve, siyah çay, yeşil çay, kola, gazlı içecekler veya kafein ilave edilmiş içecekler tükettikten sonra atak yaşayabilir. Kafein ağrılarında iki türlü etki vardır. Aşırı tüketimi tetikleyici olmakla birlikte ılımlı tüketimi, ilk evrede ağrıyı azaltabilir. Bu nedenle birçok migren ilacı, kafein içerir. Kendi duyarlılığınızı test edin.