Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Yaz mevsiminin en sevdiğim yanlarından biri, meyveleri. Meyvelerin zayıflama, yaşlanma etkilerini geciktirme, bağışıklık sistemini kuvvetlendirme ve cildi gençleştirme gibi pek çok yararı var. Meyve tüketimi çok önemli ama tabii ki sınırı bilmek gerekiyor. Doğru miktarlarda tüketmediğimiz zaman, fazla kiloya dönüşebiliyor.
Bilinçsizce meyve yemek, fazla enerji alımına neden olabiliyor. Bunun yanında yaz meyve ve sebzelerinin metabolizmaya ve insan ruhuna yararı tartışılmaz bir gerçek.
İçeriğindeki maddeler hem hastalıklardan koruyor hem de genç kalmayı sağlıyor.

Haberin Devamı

Üzüm: Tek başına ilaç deposu gibi. İçeriğinde bulunan antosiyaninler ve flavonoidler, antioksidan özelliğini arttırıyor. Kan pıhtılaşmasını, kötü kolesterol olarak bilinen LDL kolesterolün oksitleyici etkisini önlemeye yardımcı oluyor. Bu sayede kalp ve kan dolaşımı hastalıklarını da önlüyor. Üzüm yüksek miktarda su ve lif içeriyor. Bu da karaciğer ve bağırsak temizlenmesine destek oluyor. Özellikle siyah üzüm, iltihap önlemeye yardımcı olan kuersetin içerdiğinden, kalp ve dolaşım sisteminin düzenli çalışmasını sağlıyor ve sindirim sistemini destekliyor. Ancak miktara dikkat! Üzüm, şeker oranı yüksek bir meyve. Bu yüzden 15 iri taneli üzüm veya 23 çekirdeksiz ufak üzüm, 1 porsiyon meyve olarak yeterli.

Karpuz ve kavun ile serinleten içecek: Karpuz ve kavun, yaz mevsiminin en çok tercih edilen meyveleri. Bol miktarda su ve likopen içeren karpuzun, kanserden koruyucu etkisi var. Kalp fonksiyonlarının ve tansiyonun düzenlenmesini sağlıyor. Şeker oranı yüksek olan kavun, yüksek kan basıncını ve kötü kolesterolü düşürebilen potasyum içeriyor. Sıcak yaz günlerinde kavun ve karpuzu içecek alternatifi olarak da tüketebilirsiniz.

PÜF NOKTASI: İnce bir dilim kavun ya da karpuzu balla blendırda parçaladıktan sonra, yarım su bardağı yoğurt ve 1 yemek kaşığı pudra şekeriyle karıştırın. Dilerseniz bol buz da ekleyebilirsiniz. Afiyet olsun.

Böğürtlen ile ev dondurması: Muhteşem bir C vitamini kaynağı olan böğürtlen, E vitamini de içeriyor. Cildin erken yaşlanmasına ve kalp hastalıklarına sebep olan serbest radikallerin etkisini azaltmaya yardım ediyor. Böğürtlen, vücut enfeksiyonlarıyla savaşan aspirinin içinde bulunan aktif madde salisilatın doğal kaynağıdır.

Haberin Devamı

PÜF NOKTASI: Evde doğal dondurma yapmak isterseniz, böğürtlen iyi bir alternatif olabilir. 2 avuç böğürtleni ve 500 gram süzme yoğurdu blendırdan geçirin. 1-2 çorba kaşığı bal veya tatlandırıcıyla karıştırın. Dondurucuda bekletin. Üzerine taze meyveler serpin. Afiyet olsun.

İncir: Muhteşem bir lif kaynağı olan incir, ayrıca sinir iletiminde görevli ve ruh halini dolaylı olarak etkileyen B6 vitamini içeriyor. Yüksek lif oranıyla kalp hastalıkları riskini azaltıyor. Toksinlerden arınmaya yardımcı oluyor. İyi bir potasyum kaynağıdır. Bu sayede kalp sağlığını korur. Zayıf hafızayı güçlendirir, aşırı stresten kurtulmayı sağlar. Kabızlık sorunu için kullanılan en iyi kaynaklardandır. Ancak şeker oranı yüksek olduğundan, 1 adet incir 1 porsiyon meyve olarak yeterlidir.

Haberin Devamı

PÜF NOKTASI: Eğer hafif ve sütlü tatlıları seviyorsanız, 8 incir, 650 ml. süt, 1 kahve fincanı şeker, 1 tatlı kaşığı pirinç unu, tarçın ve cevizle yapılan ‘tarçınlı incir muhallebisi’ tam size göre. Yapılışı da çok kolay. Sütü ılıtıyoruz. Sonra el blendrı ile 3 incir ekleyerek parçalıyoruz. Şekeri ve bir tatlı kaşığı pirinç ununu da ekleyip muhallebiyi pişiriyoruz. Daha sonra kalan 5 inciri soyuyoruz. Tabaklara birer adet servis edip üzerlerine muhallebiyi dökerek cevizle süslüyoruz. Tarçın ekleyiyoruz ve buzdolabında yarım saat bekletiyoruz. Afiyet olsun.

Şeftali: Yaz aylarında en çok tercih edilen meyvelerden biri de şeftali. Ancak fazla yenilmesi kabızlığa neden olurken, içeriğinde bulunan maddeler vücudu yenileyerek bağışıklığı kuvvetlendiriyor. Hazmı kolaylaştırıyor. Böbrekler için yararlı bir meyvedir.

PÜF NOKTASI: 2 olgunlaşmış yumuşak şeftali, 2 yemek kaşığı light lor peyniri, 1 tatlı kaşığı bal veya bitkisel tatlandırıcı, 3 tam ceviz ve tarçın ile kendinize güzel bir ara öğün yapabilirsiniz. Nasıl mı? 2 adet şeftalinin çekirdeğini çıkarın. İki eşit parçaya bölün. Şeftalinin boşluklarına bal veya tatlandırıcı ekleyip üzerine lor peyniri sürün. Cevizleri parçalayın, tarçın ekleyip şeftalilerin üzerine serpin. Afiyet olsun.