Meyve, günlük beslenmemiz için hem karbonhidrat hem de vitamin-mineral sağlaması açısından önemli bir besin grubudur. Herhangi bir rahatsızlığınız yoksa, her meyve yenilebilir.
Meyve tüketimiyle ilgili son zamanlarda kafanız biraz karışmış olabilir. Özellikle kilo verme programı uygulayan bireylerin, meyve yemekten kaçındığını, bazı spor yapanlarınsa, “Meyve şekerdir” diyerek, tüketmeye çekindiklerini görüyorum.
Meyve, günlük beslenmemiz için hem karbonhidrat hem de vitamin-mineral sağlaması açısından önemli bir besin grubudur. Ancak karbonhidrattır ve tabii ki enerji değeri vardır. 1 gram karbonhidrat, 4 kalori enerji verir. Meyve şekerini, dışardan aldığımız basit şeker gibi düşünmek doğru değildir, çünkü lif, vitamin, mineral ve antioksidan içerir.
Diyette yasaklanır mı?
Danışanlarımdan ve sosyal medya takipçilerimden en sık aldığım sorulardan biri de yasak meyvelerle ilgili... Özellikle incir ve karpuz gibi bazı meyvelerle ilgili şehir efsaneleri daha çok gündemde. Eğer herhangi bir rahatsızlığınız yoksa, her meyve yenilebilir, yasak yerine ölçü miktarına dikkat etmek daha önemlidir.
1 porsiyon meyve ölçülerini öğrenin ve her öğünde üzerine çıkmamaya dikkat edin.
1 porsiyon meyve, ortalama 60 kalori ve 15 gram karbonhidrat içerecek şekilde hesaplanmıştır. Bunun yanı sıra yediğinizin çeşitliliğini artırmak, farklı vitaminleri almanız açısından iyi olur.
Meyve-sebzelerin kabukları önemli derecede lif kaynağıdır, soyduğunuzda lif miktarını azaltmış olursunuz.
Vitamini kabuğunda mı?
Meyve-sebzeler yetiştirilirken genellikle tarım ilaçlarına maruz kalır. Bu durum da, bizlere geçmişten beri onların kabuklarını soyma alışkanlığı getirmiştir. Bir de ‘vitamini kabuğunda’ diye eskiden gelen bir deyiş vardır. Aslında söylem çok da yanlış değil, meyve-sebzelerin içi kadar, kabukları da besleyici öğelerle doludur. İçerdikleri besin maddelerinin miktarı, türüne göre değişir. Bununla birlikte, genel olarak, kabuğu soyulmamış olanlar, soyulmuş olanlara kıyasla daha yüksek miktarda vitamin, mineral ve diğer yararlı bileşenleri içerir.
Sebzelerin kabukları, önemli derecede lif ve antioksidan içerir. Yapılan bir çalışmada meyvelerin kabuk, çekirdek ve iç kısımları antioksidan kapasitesi açısından karşılaştırılmış ve kabuklarındaki kapasitenin iç kısımdan neredeyse 328 kat daha fazla olabileceği bulunmuştur. Elbette bu durum, çeşidine göre değişir.
Şeftaliyle ilgili yapılan bir başka çalışmada da, kabuğunun soyulmasının, antioksidanlarında yüzde 13-48 oranında azalmasına neden olduğu belirlenmiş. Ananas ve muz gibi bazı meyveler, bize kabuklarıyla tüketilme imkanı sağlamasa da daha yüksek antioksidan ve daha fazla lif alımı için kabuğuyla yenilebilenleri, iyice temizlenmiş ve yıkanmış olmasına dikkat ederek, o şekilde tüketmeniz önemli. Elma, kayısı, şeftali, havuç, kuşkonmaz, patlıcan ve kabak, kabuklarını soymadan tüketebileceklerimiz arasında yer alır.