Menopoz dönemi, bütün kadınların yaşayacağı doğal bir süreçtir fakat birçok semptomla gelir. Etkileri herkeste farklı olmakta birlikte, genel olarak kiloyla ilgili sorunlara, sıcak basmalarına, uykusuzluğa ve ruh halindeki ani değişikliklere sebep olur. Menopozun semptomları da aynı menopoz dönemi gibi doğaldır ve engellenemez. Fakat yaşam tarzındaki değişikliklerle bazı semptomların şiddeti azaltılabilir. Beslenme bunlardan biridir, bazı besinler semptomların hafifletilmesine yardımcı olurken, bazıları şikayetleri artırır. Bugün size menopoz döneminde tüketmemeniz gerekenlerden bahsetmek istedim.
Şeker ve karbonhidrat
Şeker ve şeker içeren besinler, sağlıklı bir yaşam tarzı için de uzak durmanız gereken gruptadır. Ama eğer menopoz dönemindeyseniz ve semptomları azaltmak istiyorsanız, bu besinlere daha çok dikkat etmeniz gerekir.
Çalışmalar, yüksek kan şekeri ve insülin direnciyle, sıcak basmaları arasında bir ilişki olabileceğini düşündürüyor. Bu sebeple hem kilo yönetimi hem de menopoz semptomları için şeker içeren besinlerin ve rafine karbonhidratların yerine, tam tahılları koymaya özen gösterin. Üstelik bunlar, yüksek lif içeriğiyle iştahınızı daha kolay kontrol etmenize de yardımcı olur.
Çalışmalar, lif tüketimini artırmanın erken ölüm riskini azaltabileceğini göstermektedir.
Baharatlı besinler
Menopoz döneminde baharat içeren besinlerin tüketimi konusundaki çalışmalar sınırlı olsa da, yüksek baharat içeren gıdalardan kaçınmanın, şikayetleri hafiflettiği bilinmektedir. Bu konuda kişisel tepkiler çok daha önemli. Yüksek baharat içeren öğünlerden sonra kendinizi gözlemleyin, sıcak basması ve stres gibi menopoz semptomlarınızın artığını gözlemliyorsanız, tüketimini sınırlayın.
Fakat tuz bu konuda diğer tarafta yer alıyor. Yüksek tuz tüketiminin kan basıncı dengesini olumsuz etkilediği ve kalp hastalıkları için de risk faktörü olduğunu biliyoruz. Özellikle menopoz döneminde östrojen seviyelerinin düşüşüyle birlikte, tuz tüketimi konusunda daha dikkatli olunmalı. Bunun yanı sıra tuz tüketiminin menopoz dönemindeki kadınlarda düşük kemik yoğunluğuyla ilişkili olduğu düşünülüyor. Yapılan bir çalışmada, günde 2 gramdan fazla sodyum alımı, yüzde 28 daha düşük kemik mineral yoğunluğu riskiyle ilişkili bulunmuş.
Alkol ve kafein
Çalışmalar, alkolün menopoz dönemindeki kadınlarda sıcak basmalarını tetikleyebileceğini göstermektedir. Yapılan bir inceleme kadınlarda, alkol alımının, sıcak basmaların şiddetini artırdığını fakat sıklığını değiştirmediğini göstermiştir.
Benzer çalışmalar kafein için de yapılmıştır fakat ilişki alkol kadar net değildir. Kafeinin kişisel tolerasyonu daha önemlidir. Bir diğer yandan bakıldığında kafein ve alkol vücuttan sıvı atımını destekleyerek, ödem oluşumuna ve kişinin kendini daha şiş hissetmesine sebep olabilmektedir. Bu nedenle özellikle kafein veya alkol içeriği yüksek bir besin tüketildiğinde, bol su içmek önemli. Bunların yanı sıra menopoz döneminde uykuya geçişte veya uyku kalitesinde sorunlar yaşıyorsanız, yine alkol ve kahve tüketiminizi gözden geçirmenizde fayda var.
Yağlı gıdalar
Bunların yanı sıra ideal kiloyu korumak veya kilo kaybını desteklemek için yüksek yağ içeren besinlerden kaçınmanız önemli. Yemek pişirirken kızartma yerine, fırında ya da ızgara seçeneklerini tercih edebilirsiniz.
Dengeli yağ tüketimi, kalp sağlığı açısından da önemli. Doymuş yağ içeren hayvansal kaynaklı besinleri dengeli şekilde tüketmeye ve omega 3 içeriği yüksek olan balık tüketimine özen gösterin. Zeytinyağı, badem, fındık, ceviz ve avokado gibi diğer yağ kaynağı gıdalara da diyetinizde yer verebilirsiniz.