Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Yapılan son çalışmalar, özellikle menopoz döneminde yaşanan değişiklikleri kontrol edebilmek için yeterli kalsiyum, magnezyum ve D vitamini alımının önemini vurguluyor

Menopoz, kadın hayatının normal bir evresi. Bazılarının bu dönemde hiç şikayeti olmuyor, tek fark adet kanamalarının kesilmesi. Ancak şikayet olmasa da bu dönemde bir hekimle görüşmekte fayda var. Çünkü azalan östrojen hormonu, vücuttaki doku ve hücreleri farklı etkileyebiliyor.
Menopoz döneminde artan şeker, yüksek tansiyon ve kemik erimesi gibi hastalıkların taramasının yapılması, erken dönemde tedavisinin sağlanması koruyucu sağlık hizmeti ve yaşam kalitesi açısından önem taşıyor. Menopoza girme yaşı ortalama 45-55 kabul ediliyor, 40 yaştan önce menopoza girmek, “erken menopoz” olarak
tanımlanıyor. Menopoz dönemine giren bazı kadınların-daha önce kilo sorunu yaşamamış olsalar bile-özellikle bu dönemde bel ve karın bölgesinde gözle görülür yağlanma söz konusu olabiliyor.

Bel çevresinde yağlanma
Menopoz döneminde günlük beslenme düzeni ve alınan kalori miktarı değişmese de pek çok kadının ortak şikayeti, bel ve karın bölgesinde yağlanmanın artması. Bu yüzden menopoz yaşlarına yaklaşırken tedbirli olmakta fayda var. Menopoza girmeden önce beslenme şekli ve günlük aktivite düzeyinde planlama yapılmasıyla mutlu bir süreç geçirebilirsiniz. Çünkü menopozun birçok sıkıntısıyla birlikte, görselliğe önem veren kadınlar fazla kilolar yüzünden kendini kötü hissedebiliyor.
Menopoz dönemini hiç kilo almadan yönetebilen pek çok danışanımız var. Bu konuda hazırlığa menopoz öncesinde başlamak, daha verimli sonuç almamızı sağlıyor ancak hiçbir şey için geç değil. Beslenmedeki özel değişikliklerin başında metabolik hızı artıracak seçimlerin yanı sıra en önemli üç besin öğesini desteklemek yer alıyor. Yapılan son çalışmalar, özellikle menopoz döneminde yaşanan değişiklikleri kontrol edebilmek için yeterli kalsiyum, magnezyum ve D vitamini alımının önemini vurguluyor.

D vitamini yetersizliği tehlikeli
Çeşitli araştırmalara göre; yeterli D vitamini ve kalsiyum alanlarla almayan kadınlar karşılaştırıldığında; yetersiz alanların yüzde 11 oranında kilo almaya eğilimli olduğu, var olan kilolarını koruyamadıkları görüldü. Yeterli D vitamini ve kalsiyumsa kilo alımını yavaşlatıcı etki gösteriyor.
D vitamini, güçlü kemikler için kalsiyum kadar önemli. Yetişkinlerde D vitamini azlığı, kemiklerde deformasyon ve osteoporoza sebep oluyor. Araştırmalar, D vitamini yetersizliğinin kanser, diyabet, bazı otoimmun rahatsızlıkları ve hatta kilo almaya da sebep olduğunu ortaya koyuyor. D vitaminiyle depresyon arasındaki ilişki tam netliğe kavuşmadı ancak araştırmalar düşük D vitaminin, menopoz döneminde depresyon eğiliminde artışa yol açtığını gösterdi. D vitaminin en iyi kaynağı, güneş ışınları. Besinsel kaynaklarıysa; yumurta sarısı, peynir ve somon, ton balığı, uskumru.

Kalp ve damar hastalıkları Menopozda östrojen
hormonunun azalması sonucu, bu hormonun koruyucu etkisi ortadan kalktığından, kalp-damar sistemi hastalıklarında yüzde 60’a varan artışlar görülüyor. Menopozda, kalp-damar hastalıklarından korunmak için diyet ve egzersiz çok önemli.

Haberin Devamı

HAFTADA EN AZ 2 KEZ BALIK

Haberin Devamı

Balığın beslenme- deki önemini siz de benim kadar iyi biliyorsunuz. Balığın içerdiği omega-3 yağ asitleri, kalp hastalıklarından oluşabilecek ölüm risklerini azaltmaya yardımcı oluyor.

Haberin Devamı

MEYVE VE SEBZEYi iHMAL ETMEYiN

Kalori ve yağ oranı düşük olan bu gıdalar, sağlıklı beslenmenizin bir parçası oluyor ve sizi birçok sorundan koruyor. İdeal kilonuzda kalmanıza destek veriyor. Özellikle potasyum içeren besinleri kan basıncınızı kontrol etmek için tüketebilirsiniz.

KEMİK ERİMESİ

Menopozda östrojen hormonundaki değişimle kemik kaybı hızlanıyor. Osteoporoz, kemik dokusunun temel minerali olan kalsiyumun yaşlanma ve menopozdaki östrojen eksikliği sonucu kalıcı olarak kaybedilmesidir.
Kalsiyum: Menopoz döneminde kalsiyum ihtiyacı artıyor çünkü kemik yıkım hızı artıyor. Bu nedenle menopoz döneminde kalsiyum bakımından zengin beslenmeyi takip etmek esas. Araştırmalar, kalsiyum açısından zengin bir beslenmenin orta yaş döneminde kilo alımını en aza indirgemeye de yardımcı olabildiğine işaret ediyor.

Magnezyum: Menopoz dönemindeki şikayetlerin yoğunluğu, pek çok kadında strese sebep olabiliyor. Magnezyum, stresi yönetmeye yardımcı olması açısından önemli. Ay ve kabak çekirdeği, badem, kabak, brokoli, patates, fasulye, et, süt, balık, yumurta, kuru baklagiller, tam tahıllar ve çikolata magnezyum kaynakları arasında.