Metabolik bazı nedenlerle vücudumuz bazı besinlerin bir kısmını ya da besinin bileşenlerini sindireme- yebilir bu durumda besine karşı duyarlılıklar söz konusu olur. Duyarlılık varsa, tükettiğimiz besinlerin etkileri 3-24 saat aralığında ortaya çıkmaya başlıyor. Özel bir diyet takip etmeyen birey, günlük beslenmesinde 24 saat içinde farklı birçok besin aldığı için yaşadığı sorunun yediklerinden kaynaklandığının farkında olsa da hangisinden olduğunu tespit etmesi oldukça zor.
Vücudumuzun hangi besinlere karşı intoleransı bulunduğu yapılan testler sonucunda ortaya çıkıyor ancak kimi zaman çıkan sonuçlara bağlı olarak yapılan kısıtlamalar beslenmede kısır döngüye sebep olabiliyor. Bu nedenle bireylerin beslenmelerini düzenleyebilmesi için mutlaka beslenme uzmanından destek almaları önemli hale geliyor. Bazı bireyler bu beslenme tipini kolaylıkla benimsiyor bazı bireylerse zor geldiği için vazgeçiyor. Bu konuda sağlık otoriteleri farklı görüşlere sahip, bu testlerin güvenilirliği konusunda benim de hâlâ şüphelerim var ancak yine de uygulama konusunda fikir vermek istedim.
Maya nedir? Ne işe yarar?
Mayaların farklı türleri vardır. En çok bilinen maya Saccharomyces cerevisiae’dır. Ekmek ve hamurlu ürünlerin yapımında kullanılan maya türüdür. Hamuru kabartıp, piştiğinde puf puf olan dokuyu vermede ve alkollü içki fermantasyonunda kullanılmaktadır.
Maya, B vitamini kaynağı olmakla birlikte, potasyum, çinko ve magnezyum içerir. Bu nedenle mayayı hayatınızdan çıkaracaksanız B vitaminin diğer kaynakları olan et, balık, yumurta, tam tahıllar, kuru yemişler, koyu yeşil yapraklıların günlük beslenmenizde yer aldığından emin olmalısınız.
Mayasız yaşanabilir mi?
Mayasız yaşanabilir ancak maya içeren tüm besinleri ve yerine kullanılabilecekleri ayrıntılı olarak bilmekte fayda var. Maya içeren be- sinler paketli ürünlerde, mutlaka etiket okuma alışkanlığı geliştirmelidir.
* Her çeşit ekmek ve ekmek yapısındaki tüm kek, poğaçalar ve kurabiyeler, simit, pizza hamuru, hazır bisküvi ve krakerler
* Soya sosu, sirke, sirke içeren salata sosları, turşu çeşitleri, ketçap, hardal
* Hidrolize edilmiş vejetaryen proteinleri
* Malt içecekler
* Bira, tüm şarap çeşitleri, fermantasyonla elde edilen diğer alkoller
* Olgunlaşmış peynirler, yoğurt, kefir.
Maya yerine kullanılabilecek ürünler
* Soya sosu yerine kavrulmuş susam yağı l Rakı, cin, viski, votka ve tekila l Sodayla hazırlanmış ekmekler, mayasız ekmek, bazı lavaşlar, tortilla, pirinç, yulaflı bisküvi ve kekler l Kesik diye adlandırılan peynirler ve ricotta l Sirke yerine limon suyu.
Evde pratik mayasız peynir
Kaynatılmış süte 3-4 damla limon sıkıp, kestirerek ‘kesik’ adı verilen lor peyniri elde edebilirsiniz.
Kahvaltıya mayasız krep 1 çay bardağı tam buğday unu, 1 çay bardağı light süt ve yarım çay kaşığı tuz çırpılıp, teflon tavaya akıtılıp pişirilebilir.
Özel Ekmek;
* 2 bardak pirinç unu
* 1 bardak patates nişastası
* 1 bardak soya unu
* Yarım bardak humus (nohut) unu
* 1 çay kaşığı sıvı yağ (mısır özü, fındık yağı dışındakiler kullanılacak tercihen zeytinyağı)
* oda sıcaklığında çırpılmış 1 yumurta
* 1 çay kaşığı tuz
* 1 çay kaşığı şeker
*1 paket kabartma tozu
* 1 çay kaşığı karbonat
* 2.5 bardak süt veya su (oda sıcaklığında)
Ekmek makinesine sırasıyla süt, yumurta, tuz, şeker ve yağ üzerine un karışımı, kabartma tozu ve karbonat eklenir. Tüm malzemelerin iyice karıştığından emin olun. Maya olmadığı için en az bekleme süresi olan programda pişirilir.
ŞEKERSiZ SAKIZ GEREKSiZ YEMEYi ENGELLEYEBiLiR
Sakız çiğnemek, yemek pişirirken yemeklerin ucundan tatmanızı ya da TV karşısında gereksiz ama azar azar kaçamak yapmanızı engeller. Trafikte arabanın içinde sıkıldığınızda çantadaki çikolata veya arabadaki başka atıştırmalıklar yerine yine sakız iyi bir seçimdir. Belki misafirleriniz olduğunda, böyle bir durumun çok da uygun olmadığını düşünebilirsiniz, ancak yine de bu durum öğün öncesinde gereksiz yemek yemekten sizi koruyacaktır böylece gerçek öğününüzü de keyifle yersiniz ve kalori saymaya gerek olmaz.