Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Lifin sağlık yararlarını ve günde 20 - 30 gram lif almanız gerektiğini daha önce defalarca duyduğunuzu biliyorum. Peki lifin sağlığımıza hangi noktalarda faydalı olduğunu biliyor musunuz?

LİFİN GÖZ ARDI EDİLEN FAYDALARI

Lifi sebzelerin, meyvelerin tam tahılların içinde bulunan bir çeşit dirençli karbonhidrat olarak tanımlayabiliriz. Diğer karbonhidratların aksine vücudumuzda kolayca sindirilemezler. Mide ve bağırsakları terk etme, kana karışma hızları daha yavaştır ve birçok sağlık faydalarının temelinde de aslında bu özellikleri yatar. Ben de geçenlerde twitter üzerinden yaptığım bir ankette genelde lifin en çok bağırsak sağlığı hakkındaki faydalarının bilindiğini gördüm. Evet lifin mide ve bağırsak sistemimiz için çok önemli sağlık faydaları var. Ama ben bugün bunun yanında belki de dikkatinizi henüz çekmemiş olan diğer çok önemli sağlık faydalarından

Haberin Devamı

bahsetmek istiyorum.

Lif nedir?

Lifin iki ana kategorisi vardır. Çözünen ve çözünmeyen lifler. Her biri sağlığı geliştirmede ve hastalıklardan korunmada çok önemli rol oynar. Hem çözünür hem de çözünmez lif sindirilmemiştir ve bu nedenle kan dolaşımına katılmazlar.

Çözünmeyen lifi sıcak suya karıştırırsanız, erimeyecektir. Karıştırmayı bıraktığınız anda, dibe çöker. Bununla birlikte suyun bir kısmını emer ve kuru bir süngerin genişlemesi gibi kabarır. Çözünmeyen lif kabızlık, diğer bağırsak hastalıkları ve sindirim bozukluklarında oldukça etkili

ve koruyucudur.

Tam buğday unundan yapılmış ürünler, buğday ve mısır kepeği, meyve kabukları ve kök sebzeler dahil (karnabahar, yeşil fasulye ve patates gibi) birçok sebzeler çözünmez lif içerirler.

Çözünür lif sıcak suya karıştırıldığında çözünür ve erir. Yediğiniz çözünür lif midenizde yemeğinizin suyunda veya sindirim suyunda erir ve kıvamlı, zor akışlı bir jel haline gelir.

Bu jel bazı gıda maddelerinin etrafını kaplar ve emilimini daha zor hale getirebilir. Çözünür lifler; yulaf, kuru baklagiller, bezelye, arpa, elma, portakal ve havuç gibi birçok meyve ve sebzede, psyllium (karnıyarık otu) tohumunun kabuğunda vardır.

Haberin Devamı

Kalp sağlığını korur

Diyet lifi özellikle çözünür. Lif, mide bağırsak sisteminde jel halinde bulunabildiği için yağların ve şekerin emilimini yavaşlatır, hatta engelleyebilir. Yağı bağlayıcı bu etkisi sayesinde kolesterolü azaltır ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu olur.

Kan şekerini dengeler

Yüksek lifli diyet özellikle de çözünmeyen lif içeren diyetler; tip2 diyabet riskini azaltmada etkilidir. Eğer diyabet hastasıysanız, insülin metabolizmasıyla veya kan şekeri dengesiyle ilgili sorunlarınız varsa da lif içeriği yüksek diyet tüketmek kan şekeri dengesini sağlamanıza ve diyabetinizi yönetmenize yardımcı olacaktır. Çünkü belirttiğim gibi çözünmez lifler bağırsaklarda yer kaplar, karbonhidratların emilimini yavaşlatır, besinlerin kana geçiş hızını yavaşlatarak dengeyi sağlar.

LİFİN GÖZ ARDI EDİLEN FAYDALARI

Kilo vermeye yardımcıdır

Kilo kaybını sağlayacak mucizevi bir besin ya da besin öğesi olmadığını artık hepimiz biliyoruz. Ama lifli besinlerin kilo kaybına yardımcı olabileceği gerçeği de unutulmamalıdır. Lifli besinlerin genel olarak çiğneme süresi uzundur ve dolayısıyla aldığınız enerjinin bir kısmını onları çiğnemekle harcamış olursunuz. Bir besinin lif içeriği ne kadar yüksekse, aslında kalorisi de o kadar azalıyor diyebiliriz. Çünkü lif kompleks bir karbonhidrat olmasına rağmen vücudumuzda sindirilemediği için enerjisi sıfır olarak kabul edilir. Ayrıca yüksek lif içeriğine sahip besinler mide ve bağırsak sisteminde diğerlerine göre daha uzun süre kaldıkları için tokluk hissi de daha uzun sürer. Diğer besin öğeleri ve lifle dengeli bir öğünle bir sonraki öğüne kadar daha az acıkmış ve belki de muhtemel bir kaçamağa da engel olmuş olabilirsiniz.
LİFLİ KORSAN AŞURE
LİFİN GÖZ ARDI EDİLEN FAYDALARI
Malzemeler:
4 tepeleme yemek kaşığı yulaf kepeği
1 su bardağı az yağlı süt
2 tatlı kaşığı vanilya
3 yemek kaşığı pekmez
4 adet dövülmüş ceviz
2 kuru kayısı n 3 - 4 yemek kaşığı nar n 1 tatlı kaşığı tarçın n 1 yemek kaşığı hindistan cevizi
Yapılışı: 4 tepeleme yemek kaşığı yulaf kepeği, 1 su bardağı az yağlı süt,
2 tatlı kaşığı vanilyayla kısık ateşte muhallebi kıvamına gelene kadar pişirilir. Ocaktan alınan muhallebiye 3 yemek kaşığı pekmez, 4 adet dövülmüş ceviz ve küçük küçük doğranmış kayısılar ilave edilerek karıştırılır. Üzerine tarçın, hindistan cevizi ve nar eklenerek süslenir. Afiyet ve sevgiyle…