Leptin’in obezite ile ilişkisi araştırma safhasında... Leptin hormonuyla ilgili gerçekler ve sıkça sorulan sorulara bir göz atalım...
Aslında tıp dünyası için çok yeni sayılabilecek Leptin, 1994’de keşfedildi. Leptine ‘obezite hormonu’ ya da ‘açlık hormonu’ deniliyor. Bilim insanları bu hormonun kilo vermedeki etkisini düşünerek büyük bir heyecana kapıldı. Bugün bile internet leptin takviyeli ürünler satan web siteleriyle dolu. Ancak tıp otoritelerinin de henüz araştırma safhasında olduğu Leptin’e gelin biraz daha yakından bakalım...
KİLOYU NASIL ETKİLİYOR?
Leptin yağ hücrelerinden salgılanır, kanda dolaşır ve beyne tokluk sinyali gitmesinde etkilidir, yağ yakımı için önemlidir.
Yapılan klinik araştırmalar, şişmanlarda leptin hormonunun çalışmadığını gösteriyor. Ancak leptin hormonu eksikliğine bağlı şişmanlık vakalarının oranı çok düşük.
İNSÜLİN DİRENCİYLE BENZERLİK
Araştırmalara göre fazla kilolu kişiler yüksek miktarda leptine sahipler ve beyinleri yeme eylemini durdurmak için gerekli sinyalleri alamıyor. Araştırmacılar, bu olguyu ‘leptin direnci’ olarak adlandırıyor.
Leptin direnci, Tip 2 diyabet şeker hastalarında görülen insülin direnciyle benzerlik gösteriyor. Kilo aldıkça leptin seviyesi de yükselmeye devam ediyor. Herkeste bir leptin tabanı var ancak sorun bazı kişilerde bunun bir üst sınırı olmamasıdır.
“Leptin yağ hücrelerinden oluşur, yağ hücreleri de beyne, “Daha fazla yememe gerek yok,” der ama direnç var ise beyin bu sinyali algılamaz, yemeye devam ederseniz, bu durum kısır bir döngüye dönüşür.
Eğer sinyaller de algılamıyorsa bu durum obeziteyi doğurur.
DİRENCİ AZALTMAK İÇİN
Fiziksel egzersiz hem insülin hem de leptin direncinin kırılmasında en önemli etkendir. Egzersiz sırasında kas hücreleri aktif hale geldiğinde, yağ depolarının enerji olarak kullanımı artar.
Azalan yağ depoları beynin leptine karşı daha hassas olmasına yardımcı olur. Gece yatmadan 3 saat önce yemeği bırakmak kaliteli uyku ve doğal beslenmek önemlidir.
HÂLÂ ARAŞTIRILIYOR
1994’te leptinin keşfedilmesinin ardından umut, bunun obezite tedavisinde kullanılabilmesi yönündeydi. Obezitenin “şişman insanlar boğazlarına hakim olamıyorlar” damgası, yerini “Obez kişiler beyinden gelen sinyalleri nedeniyle şişmanlıyor”a bırakmış oldu. İnsanların leptin direnci olursa, onlara leptin vermenin, seviyeleri artıracağına ve bunun çok yemelerinin önüne geçeceğine inandılar. Leptin sadece leptin üretmeyen ve çok yiyip obez insanlar arasında birkaç uç vakada işe yaradı. İnsanların çoğunluğunda tedavi işe yaramıyor. Leptin hâlâ deneysel düzeyde ve araştırmalar devam ediyor, kullanılmasına onay verilmiyor.
LEPTİN DİRENCİNİ ARTIRAN FAKTÖRLER
- Yüksek fruktoz tüketimi (özellikle yüksek fruktozlu mısır şurubu gibi)
- Yüksek stres seviyesi
- Basit karbonhidratlı diyetler
- Az uyku uyumak
- Yüksek insülin seviyesi