Sosyal medyada erik fotoğrafları paylaşılmaya başladıysa yaz iyice yaklaştı demektir. Baharın ve yazın müjdecilerinden biri olan eriği sevmeyen var mıdır bilmiyorum ama 2 bin çeşidi olduğunu ben yeni öğrendim. Sevmeyenlere sevdirecek, sevenlere de daha çok erik yedirecek nedenlere bir bakalım…
Sadece Türkiye’de yetiştirilen çeşitlerin sayısı da 200’ün üstündeymiş. Ülkemizde en tanınmış erik çeşitleri can eriği, papaz eriği, mürdüm eriği ve tatlı üryani eriği. Eğer sulu, lezzetli ve rengarenk gelen bir meyve istiyorsanız, erik tam da sizin aradığınız meyve. Çünkü farklı dönemlerde olgunlaşan eriğin, farklı biçim ve büyüklükteki meyvelerinin ince kabuğu, türlere göre yeşil, sarı, kırmızı, pembe ve mor renklerde…
Son derecede besleyici olan erik taze yenebildiği gibi kurutulabiliyor da. O nedenle her mevsim bulunabiliyor. Sindirim problemi çekenler kış aylarında da hem oldukça lezzetli ve yararlı olan kuru eriği rahatlıkla tüketebilirler.
Antioksidanlardan zengin
Erikte bulunan güçlü antioksidan bileşenler hücreleri serbest radikallerin tahribatına karşı koruyor. Antioksidan bileşenleri ile vücudu koruyan ve yüksek oranda C vitamini içeren erik hastalıklara karşı direncimizi artırıyor. Erik aynı zamanda A, K ve B grubu vitaminleri ve sağlık için faydalı birçok mineral de içerir.
Texas Üniversitesi tarafından yapılan bir çalışmada sarı ve kırmızı kabuklu eriklerin yeşil eriğe oranla daha fazla antioksidan içerdiği belirlenmiş. Koyu renkli kabuklu erik yabanmersini kadar etkili bir antioksidan olarak görülüyor.
Demir emilimini artırıyor
Antioksidan bakımından zengin olması dışında yüksek miktarda C vitamini içeren erik bu özelliğiyle besin yoluyla alınan demirin vücut tarafından emilimini önemli oranda artırıyor. 100 gram erik günlük C vitamini ihtiyacının yaklaşık yüzde 16’sını karşılıyor.
Kolesterolü dengeliyor
Erik, yine içeriğinde bulunan C vitamini sayesinde kolesterolün kontrol edilmesine yardımcı oluyor. Tek başına kötü kolesterolü düşürmek için yeterli değil ancak okside olmuş kolesterolün damar içinde birikmesini önleyerek damar tıkanıklığı ve buna bağlı kalp hastalıklarından korunmamızı sağlayan meyveler arasında sayılabilir. C vitamini aynı zamanda astım, osteoartrit, kolon kanseri ve romatizma gibi hastalıklardan korunmak için kritik öneme sahip vitaminlerden biri.
Bağırsak dostu lif kaynağı
Temel olarak sebze, meyve, bakliyat ve tam tahıllı gıdalarda bulunan besin lifi başta sağlıklı çalışan bir sindirim sistemi olmak üzere diyabet, obezite ve kalp hastalıklarına karşı korunmak için önemlidir.
Diyet lifi yağ, protein ve karbonhidrat gibi sindirilmediği için direkt olarak sindirim sistemine geçer ve bağırsak hareketine yardımcı olur. Lif bakımından zengin erik kronik kabızlık çekenlere en çok önerilen meyveler arasındadır.
100 gram erik günlük besin lifi ihtiyacının yüzde 6’sını karşılar.
Kan şekeri dengesini sağlıyor
Kırmızı erik tatlı bir meyve olmasına karşın düşük glisemik indeks değeri sayesinde kan şekerinde ani dalgalanmalara yol açmaz. Ayrıca yanında süt, yoğurt, badem, fındık, ceviz gibi protein veya yağ kaynağıyla beraber tüketildiğinde uzun süreli tokluk sağlar
Kemik sağlığını destekleyici
Erikte bulunan K vitamini ve magnezyum minerali gıdalar yoluyla alınan kalsiyumun vücut tarafından emilebilmesi için önemlidir. Kuru erik, menopoz sonrası dönemde kemik yoğunluğunun korunabilmesi için tüketilmesi tavsiye edilen kurutulmuş meyveler arasındadır.
Kilo kontrolüne yardımcı
Eğer bir diyet programı uyguluyorsanız atıştırmalık olarak erik yiyebilirsiniz. İçerdiği besin lifi ile sizi uzun süre tok tutar ve öğünler arası yaşanabilecek açlık krizlerini aşırı kalorili atıştırmalıklar tüketmeden geçiştirmenize yardımcı olur.
Eriği tuzla yiyenler dikkat!
Eskilerden gelen bir alışkanlık eriği tuzla yemek. Hatta isteyenler sokaklarda erik tezgahlarından erik alırken poşetin içine tuz attırıyorlar. Farkında olmadan aşırı miktarda alınan tuzlar vücutta suyun tutulmasına yani ödeme neden oluyor. Böbrek ya da tansiyon gibi şikayetleri olanlar bu şekilde tüketimden şiddetle kaçınmalılar ve bol su içmeyi unutmamalılar.