Bugün arefe, yarın bayramın ilk günü… Ziyaretlerin her zamankinden daha fazla yapıldığı bayramlar, hem ruhun hem de bedenin beslendiği dönemler.
Büyükleri ziyaret edip hayır dualarını almak, aile fertleriyle buluşmak manevi doyum sağlarken, kurulan bayram sofraları da yemeğin ölçüsünün biraz kaçmasına yol açar.
Bayramda diyet yapın demiyorum ama bayramda sağlıklı beslenmek, kiloyu korumak için dengeyi sağlamak önemli. Her zaman vurguladığım gibi birkaç küçük noktaya dikkat ederek, bayramı tahmin edebileceğinizden çok daha sağlıklı geçirebilirsiniz.
Kavurmayı sebzeli pişirin
Kurban Bayramı’nda özellikle birinci gün kurban kesim telaşı sebebiyle biraz daha geç saatlere kayan kahvaltınızı öğle yemeğiyle birleştirebilirsiniz. Kahvaltıyla öğle yemeği arasında yenilen bu öğünün vazgeçilmezi kurban kavurması.
Her ne kadar kurban eti 24 saat dinlendirildikten sonra yenmelidir desek de, geleneksel olarak küçüklerle büyüklerin buluştuğu bayram kahvaltısında kurban etinden yapılmış kavurma ikram edilir.
Kurban Bayramı’nın vazgeçilmez yiyeceği kavurma, sebzelerle pişirilirse daha hafif olur. Kavurmanın içine, kabak, domates, kırmızı ya da yeşil biber gibi evde bulduğunuz sebzeleri koyabilirsiniz.
Etin kendi yağı olduğu için yağ eklemeden, soğan ve sarımsakla lezzetlendirebilirsiniz.
İkramlara ‘Hayır’ deyin!
Bayramda ikram edilenlere ve içimizdeki ‘ye’ diyen sese ‘hayır, teşekkür ediyorum’ demek zor. Ancak, ya hep, ya hiç veya battı balık…” gibi düşüncelere kapılmadan, size fazla geliyorsa ikramı kibarca geri çevirin.
Bayramda 2 - 3 günde kilo alınmaz diye düşünenler, yemek çeşitlerinin, şeker ve şekerli besin tüketiminin, porsiyon miktarlarının artması nedeniyle üçüncü günün sonunda, tartıda bir sürprizle karşılaşabilir.
Bayramın en güzel yanı birçok kişinin ailesini ziyaret etmesi ve bayram sofralarında en güzel yiyecekleri tüketmesi. Sohbetler de cabası. Ancak sofrada geçirilen zamanın uzun olması nedeniyle, yemek miktarları fark etmeden artabilir ve yapılan her yemeğin tadına bakma arzusu, yemek bitiminde tıka basa doyup, nefes almakta dahi zorluk çekmemize neden olabilir.
Bunun sonucunda mide yanmaları ve bağırsak problemleri açığa çıkabilir. O nedenle yeme disiplininizi olabildiğince korursanız, bayram sonrası rahat edersiniz.
Kalp krizi riski var
Kalp ve damar problemleri ve bayram sofralarındaki aşırı beslenme sebebiyle bayramlar ani kalp krizi riski taşır. Bu sebeple altta yatan bir hastalığınız varsa, bayramda sevdiklerinize kötü anlar yaşatmamak için yediklerinize dikkat etmek zorundasınız.
Diyabeti olanların şekerli, yağlı ve aşırı hamurlu gıda ikramlarına kesinlikle hayır demeleri, kolesterol sorunu olanların aşırı yağ, sakatat, pilav ve böreği daha az miktarlarda tüketmeye özen göstermelerini öneririm.
Etleri porsiyonlarken DiKKAT!
- Etler uzun süre saklanılmak istenildiğinde birer pişirimlik parçalara ayrılarak yağlı kağıt veya temiz buzdolabı poşetlerinde saklanabilir.
- Kıyma haline getirilirse saklama süresi kısalır, kıyma buzdolabında 1 - 2 gün, parça etse 2 - 3 gün saklanabilir.
- Hemen tüketilmeyecek etler derin donduruculara konmalı veya kavurma yapılarak muhafaza edilmeli.
- Sakatat ve etler aynı kaplarda saklanmamalı.
- Etler soğuk depolarda -32 derecede dondurularak, - 18 derecede saklanabilir.
- Donmuş etler soğuk yerde yani buzdolabında çözdürülür.
- Çözülen etlerin tekrar dondurulması tehlikelidir.