Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Tariflere küçük sağlık dokunuşları yaparak diyette kurabiye, kek veya pizza bile yiyebiliriz. Benim bugünkü önerim kuru meyveli yulaflı kurabiye!

Bugün kurabiye yapmanızı isteyeceğim. Evet, doğru duydunuz. Diyette çikolata, hurma tatlısı gibi kurabiye de yenir. Önemli olan içeriğidir. Hiçbir tarif değişmez değildir, hatta annelerimizin çok özel tarifleri bile…
Değişiklik yapmak istiyorsanız ilk önce malzeme listesine göz atalım. Azaltabileceklerimizi saptayalım. Örneğin; fırınlayarak hazırladığımız birçok yiyecekteki şeker ve yağ oranını azaltabiliriz. Hangi malzemeler azaltılabilir, çıkarılabilir karar verin. Örneğin; yağlı kıyma yerine yağsız kıyma, ekşi krema yerine yarım yağlı yoğurt, tuz yerine bol baharat veya bitkiler kullanılabilir.

Yağ miktarı önemli
Sağlıklı bireylerin günlük diyetlerindeki yağ oranının, toplam kalorinin yüzde 25-30’u olması önerilir. Tavaya göz kararı yağ ekliyorsanız, kaşıkla ölçmeyi deneyin. Etleri pişirmeden önce marine etmek için yağsız salata soslarını kullanabilirsiniz. Ya da kendiniz az yağlı sos yaratmak için; limon ya da portakal suyu, yağı alınmış et suyu, şarap, domates suyu, az yağlı yoğurtla baharatlar kullanılabilirsiniz.
Keklere ekleyeceğiniz 30 gr. çikolata yerine, 3 yemek kaşığı kakaoyla 1 tatlı kaşığı sıvı yağ çikolata tadını sağlayacaktır.

Şekeri azaltabilirsiniz
Kek, kurabiye ve diğer unlu besinlerdeki şekeri yarı yarıya azaltabilirsiniz. Vanilya, tarçın, yenibahar gibi aromalar ekleyip tatlı tadını artırabilirsiniz. Özelikle bu besinleri ısıttığınızda şeker tadı artar. Meyve pürelerini tatlandırıcı olarak kullanabilirsiniz. Tatlı olarak şeker eklemeden fırında pişmiş elma ya da armudu deneyebilir, kek ve kurabiyelerinize kuru meyveleri ekleyebilirsiniz. Şeker yerine pekmez veya balı da kullanmayı deneyebilirsiniz. Böylece daha besleyici bir tarif yaratmış olursunuz.

Haberin Devamı

Sabah:
- Yarım simit
- 2 dilim light kaşar
- 4-5 zeytin
- Domates, salatalık,
- Şekersiz çay

Ara öğün: Limonlu tarçınlı ılık su (2 SB)

Haberin Devamı

Öğle:
- 5 YK haşlama mercimek
- Bol salata (1 TK zeytinyağı, limon)
- 3 ceviz

Ara öğün:
- 2 adet kuru meyveli yulaflı kurabiye

Akşam:
- Izgara et veya köfte
- Bol salata (1 TK zeytinyağı)
- 3 yemek kaşığı bulgur pilavı
- 1 kase yoğurt

Ara öğün:
- Limonlu tarçınlı ılık su(2SB)
- 1 taze meyve

* TK= tatlı kaşığı /
* YK= yemek kaşığı

Kuru meyveli yulaflı kurabiye

2 adet yumurta,1.5 kase yulaf, 1 kase yaban mersini, kuru üzüm, kuru kayısı, kuru erik karışımı, 1 paket vanilya,1 çay bardağı light yoğurt, yarım çay bardağı sıvıyağ, yarım paket kabartma tozu, 1 - 2 çay bardağı kepekli un. Sıvıyağ, un, yumurta ve yoğurt karıştırılır. Ardından diğer malzemeler eklenerek yoğrulur. İsteğe göre şekillendirdikten sonra
170 derece sıcaklıktaki fırını konulur ve 15-20 dakika
kadar pişirilir.

Bu diyet programı sağlıklı yetişkinler için örnek olarak planlanmıştır. En doğrusu beslenme uzmanı ve hekim kontrolünde size özel planlanmış tedavidir. Herhangi bir sağlık probleminiz varsa hekiminize danışmadan lütfen uygulamayınız.