Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Amerikan Kalp Derneği’ne göre kalp hastalıkları, Amerika’da önde gelen ölüm nedenlerinden. Ve bunun sorumlusu modern yaşamlarımız olarak görünüyor. ‘Kolesterol iyi mi kötü mü?’ tartışmasından da kafanızın sıklıkla karıştığını biliyorum.

Kolesterol aslında vücudumuzun işleyişi için gerekli olan yağa benzeyen fakat tamamen yağ olmayan bir maddedir. Bazı hormonlar ve tüm hücrelerin yapısında bulunur. Ayrıca yağların emilimini sağlayan safranın bileşiminde yer alır.

Kolesterol normalde karaciğer tarafından üretilir ve bütün hücrelerimizin dış zarlarında bulunur. Halk arasında ‘kötü kolesterol’ olarak bilinen LDL, kolesterolü karaciğerden alıp hücrelere taşımakla görevlidir. Eğer bu miktar hücrelerin ihtiyacından fazla olursa, tehlikeli birikimlere neden olabilir.

Haberin Devamı

Kolesterolü azaltmanın tek yolu elbette avuç avuç ilaçlar içmek değildir. Sedanter (minimum fiziksel aktivite / hareketsizlik) yaşam ve yanlış beslenme alışkanlıklarıyla birleşince başta kalp hastalıkları olmak üzere birçok hastalık için risk faktörü oluşturuyor.

İyi haber; kalp hastalıkları için risk faktörleri egzersiz ve uygun diyetle kontrol altına alınabilir. Bu aylarda kolaylıkla tüketebileceğiniz kolesterolü seven ve dengeleyen besinlerin birkaçından size bahsetmek istiyorum...

Narenciyeler

Portakaldaki hesperidin adlı madde kandaki kolesterol seviyesinin azalmasında yardımcıdır. Orta boy bir portakal, 2 - 3 gr. çözünen lif içerir ve kan kolesterolünü dengelemeye yardımcı olur. C vitamini zengini portakal ve limon, B vitamini, potasyum, kalsiyum ve magnezyum da içerir ve potasyum sayesinde tansiyonun dengelenmesini de sağlar. Ancak suyundan

aynı etkiyi beklemeyin, en yüksek fayda için lifli meyvelerin kendisini yemeniz gerekiyor.


NAR

Bereket sembolü nar bu yıl EXPO 2015’in de simgesiydi. Kapanış programında ülkem adına yaptığım konuşma benim için unutulmaz bir deneyim ve gurur kaynağı oldu.
Nar, içerdiği antioksidanlar sayesinde oksidasyona karşı savaşır. İçindeki polifenol antioksidanlar sadece plak birikimini önlemekle kalmaz aynı zamanda biriken plakların temizlenmesinde de yardımcı olur.

Tam tahıl, lif ve bulgur

Expo 2015 Turkey kapanış programında Birleşmiş Milletler’e çağrıda bulundum, uluslararası bulgur yılı ilan edelim ve bu zenginliği tüm dünyaya anlatalım diye... Çünkü bulgur da iyi bir kolesterol savaşçısı ve lif kaynağı olan bir tahıl. Umarım bu dileğim gerçekleşir.

Yağlı balıklar
Yağlı bir şeyler yemenin yağ birikimini önlemesi temelde biraz şaşırtıcı gelse de balık içindeki Omega 3 yağ asidi adı verilen faydalı yağlarla arterlerde iltihap ve plak oluşmasını azaltır. Omega 3 yağ asitleri, LDL kolesterolü düşürürken HDL kolesterolü artırır.

ÇAY

Yeşil çay, kateşin olarak adlandırılan antioksidanlar bakımından zengindir. Kateşinler sadece kolesterol seviyesinde değil, aynı zamanda yağ yakımında da olumlu etkilere sahipler. Gün içinde çay içerek de inflamasyona ve oksidasyona karşı savaşabilir, arterlerinizi ve kan dolaşımınızı temizleyerek kalp sağlığınıza önemli ölçüde katkıda bulunabilirsiniz.

Avokado ve yağlı tohumlar

Avokado iyi kolesterolünüzü yükselten yağ asitlerine sahiptir. Ayrıca kötü kolesterolün azaltmasını sağlayan beta sitesteroller içerir. Salatalarınıza 1 tatlı kaşığı zeytinyağı yerine yarım avokado ekleyebilirsiniz. Yağlı tohumlar, lif, E vitamini ve selenyum açısından zengindir. Ceviz, diğer kabuklu kuruyemişlere oranla kolesterol savaşında daha çok omega 3 barındırır.
Araştırmalar, günde 2 gr. bitkisel sterol alımının LDL kolesterolü yüzde 15’e kadar düşürebildiğini gösteriyor. Ancak porsiyon miktarlarına dikkat!