Pek çok kişi kış aylarında kilo aldığından şikayetçi. Bahar aylarında hemen diyete başlayıp yaza fit girmek de eminim çoğunuzun planlarında vardır. Peki neden kış ayları çoğumuzun kilolarımızla özdeşleştirdiği bir mevsim? Gelin bu sorunu temelden çözelim, kışın neden kilo alınır inceleyelim ve önlem alalım.
1- Azalan hareket ve egzersiz
Kışın soğuk havayla birlikte evde geçirilen süre artıyor; açık hava yürüyüşleri, sosyallik azalabiliyor ve en önemlisi de egzersiz rafa kalkıyor. Aktif yaz aylarından sonra kışın bu sakin temposu, azalan hareketle beraber metabolizmanızı yavaşlatabilir. Yedikleriniz aynı bile olsa hareketinizin azalması, kilo almanıza sebep olabilir.
Ne yapabiliriz?:
Güneşli saatleri değerlendirin ve açık havada yürüyüşler yapmaya özen gösterin. Kışın egzersiz yapmanın daha zor olduğunu biliyorum ama soğuk havada egzersiz daha fazla kalori yakmanızı sağlayacak unutmayın.
2- Az su tüketimi
Kış aylarında susama hissinin azalması sıvı alımını azaltabiliyor. Soğuk havada susamasanız bile yeterli sıvı almayı ihmal etmeyin. Sıvı tüketiminin azalması yorgunluk, halsizlik, dikkatsizlik ve baş ağrılarına sebep olmasının yanı sıra kilo almanızın nedeni de olabilir. Açlık ve susuzluk kavramları birbirine karışabilir ve aslında sadece susamışken kendinizi bir şeyler yerken bulabilirsiniz. Yeterli sıvı alımı hem vücudunuzdaki ödemi atmaya yardımcı olur hem de kendinizi daha zinde hissetmenizi sağlar.
Ne yapabiliriz?:
Özellikle kış aylarında her gün en az 2 litre su ve 1-2 şişe maden suyu tüketmeye özen gösterin. Dilerseniz bunları taze meyvelerle renklendirebilir, içine kan şekerini dengelemek için biraz tarçın ve ödem atmayı kolaylaştırmak için de zencefil
ekleyebilirsiniz.
3- Hormonal problemler
Kışın kilo almanın sebepleri çevresel olmanın yanı sıra biyolojik de olabilir. Tirod hormonları ve kan şekerindeki dengesizlikler, vitamin ve mineral durumdaki yetersizler kilo almanızı tetikleyebilir. İnsülin seviyelerinizdeki bir problem, gün içinde canınızın tatlı istemesine, tokluk hissini daha az hissetmenize ve iştahınızı kontrol edememenize neden olabilir.
Ne yapabiliriz?:
Tartıdaki değişiklik vücudunuzun size küçük uyarısı olabilir, ona kulak verin ve mutlaka bir hekimle görüşün.
4- Artan besin alımı
Havanın erken kararması, güneşin yerini yağmur ve karın alması, ayrıca soğukların gitgide artıp, işlerin yoğunlaşması dolayısıyla gelişen halsizlik, isteksizlik ve mutsuzluk sonucu aşırı yeme atakları bu aylarda daha fazla gelişebilir. Kilo almamak için az ve sık yiyerek açlığınızı kontrol altında tutabilirsiniz.
Ne yapabiliriz?:
Yanınıza taşıması kolay pratik ara öğünler alın. Lif içeren seçimler, daha uzun süre tok kalmanızı sağlar. Sıcak bitki çaylarına tarçın ve karanfil atmak da iştahınızı kontrol etmeye yardımcıdır.
5- Kış depresyonu
Kış aylarında evde geçirilen zaman uzayıp, güneşi daha az görünce kendimizi daha mutsuz, yorgun ve depresif hissedebiliyoruz. Hayat şartları zorlaştığında vücudumuz kendini koruma moduna alır ve kortizol adını verdiğimiz stres hormonunu daha fazla salgılar. Bu da iştahımızı kontrol etmeyi zorlaştırır.
Aslında stresli zamanlarda elimizin daha yüksek kalori ve şeker içeren besinlere gitmesi de bu durumu açıklayabilir. Eğer kışın kilo almaya başlıyorsanız, stres seviyenizi ve buna bağlı olarak tükettiğiniz besinleri kontrol etmekte fayda var.
Ne yapabiliriz?:
Stres seviyenizi azaltmaya yardımcı olacak şeyleri daha çok yapmaya özen gösterin ve mutlaka kendinize vakit ayırın. Yoga, meditasyon, sevdiğiniz bir arkadaşınızla kahve içmek, kitap okumak ve müzik dinlemek gibi eylemler yardımcı olabilir.