Okullar açıldı ve heyecan yine başladı. Eğitim hayatının başlamasıyla değişen beslenme düzeni de genellikle anne ve babaların en büyük sorunu oluyor. Bu dönemde çocukların beslenmesi okul başarısını etkiliyor.
Kahvaltı burada çok büyük önem taşıyor. Kahvaltı yapan çocuklar gün içinde daha dikkatli ve başarılı oluyorlar. Araştırmalar da kahvaltı yapan çocuğun sınıf içindeki başarısının daha fazla olduğunu, problem çözme gibi konularda daha başarılı ve kavrama yeteneklerinin daha iyi olduğunu göstermektedir.
Mevsimi yoktur
Dondurma tüketimi yaz aylarında sıcak havanın etkisiyle artsa da ben kışın da dondurma yemeyi çok seviyorum ve çekinmiyorum. Siz de miktarına dikkat ederek ara öğünlerde rahatlıkla tüketebilir ve çocuklarınızın da tüketmesini sağlayabilirsiniz.
Çocukların severek, isteyerek ve mutlulukla tükettiği en masum tatlılardan dondurma, vücudumuzun enerji üretmesine yardımcı olan karbonhidrat, yağ ve protein açısından dengeli bir yapıya sahiptir. Ayrıca dondurmada bulunan proteinler vücudun yapılanmasına ve kasların onarılmasına yardımcı olur.
Dondurmalar süt içerdikleri için zengin bir kalsiyum kaynağıdır ve kalsiyumun özellikle çocuklarda faydaları oldukça fazladır. Kalsiyum kemikleri güçlendirir ve enerjiyi yükseltir. Dişleri korur ve diş etlerini güçlendirir. Kısacası dondurma çocukların çok sevdiği ve siz annelerin dört mevsim tercih edilebileceği bir atıştırmalıktır.
Boğaz ağrısı olmaz
Eskiden annelerimiz, “Kışın dondurma yeme, boğazın şişer” derdi, halbuki bu konuyla ilgili hiçbir bilimsel açıklama yok. Aksine dondurmanın boğaz ağrısı yapması konusunda bilimsel veya klinik bir kanıt olmadığı ve dondurmanın (ve meyveli çubuk dondurmaların) çocuklarda özellikle bademcik ameliyatı sonrası oluşan boğaz ağrısını hafifletmek için tüketilebileceği belirtiliyor.
Bademcik ameliyatı olan
92 çocuk üzerinde yapılan klinik bir çalışmaya göre, dondurma tüketildikten bir saat sonraya kadar boğaz ağrısının azaldığı bildirildi.
Zekaya etkisi
Dondurma ve zeka gelişimiyle ilgili daha önce ilgimi çeken paylaştığım makaleyi bir kez daha hatırlatmak istedim. Zeka gelişiminde elbette bir çok etmen bir arada yer alıyor ama bu makalenin de ilginizi çekeceğine eminim.
The Economist dergisinde yayımlanan bir çalışmaya göre, ülke bazında dondurma tüketimi ve IQ seviyesi incelenmiş. Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Örgütü tarafından kurulan Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı’ndaki eğitim puanlarına göre dondurmanın okuma kabiliyetiyle güçlü bir bağlantısı olduğu söyleniyor. Örneğin; Avusturalya yıllık 13 litre dondurma tüketimiyle dünyada en çok dondurma tüketilen ve uluslararası sınavlarda da ülke ve dünya çapında en kültürlü öğrenci kitlesine sahip. Sıralamada Finlandiya, Kanada ve İsviçre en tepede ve bu ülkeler oldukça fazla dondurulmuş tatlıları tüketiyor. Diğer yandan, bir Peru vatandaşı yılda ortalama bir litre soğuk ürün tüketiyor ve sıralamanın sonunda yer alıyor.
Atıştırmalıklara dikkat!
Çocuklar genellikle eve aç geliyorlar, işte bu noktada ders çalışmaya yeniden hazır olması için ve akşam yemeğinden önce de mide kapasitesini dengeli tutmak için seçimler çok önemli. Ben çocukların sevdiği besinlerin kontrollü olarak yedirilmesi, yasak veya ceza olarak kullanılmaması gerektiğini düşünüyorum.
Çocukları mutlu eden seçimler bulmak hiç de zor değil. Dikkat etmeniz gereken nokta, tüm besin gruplarını çocuğunuza dengeli bir şekilde vermek. Süt ürünleri çok iyi çünkü aynı anda karbonhidrat, protein ve yağ içeriyorlar. Bu anlamda çocuğunuza sunabileceğiniz dengeli alternatifler şunlar:
4 Yulaflı kurabiye ve süt
4 Çok tahıllı kraker ve ayran
4 Meyve, badem ve yoğurt
4 Meyve salatası ve dondurma
4 Sebzeli krep ve kefir
4 Meyveli süt ve fındık
Hijyeni es geçmeyin!
Paketli ve etiketlenmiş bilindik markalardan alınan dondurmaları tercih edin. Denetimsiz ve kontrolsüz olarak üretilen dondurma çok ciddi sağlık riski oluşturabilir. Hijyenik şartlarda üretilmiş ve uygun koşullarda soğuk zinciri kırılmadan saklanan paketli dondurmalar, gönül rahatlığıyla yiyilebilecek güvenli besinlerdir.