Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Yaz denince akla rengarenk meyve ve sebzeler gelir. Her meyvenin renginin altında ona özel faydalar yatar. Rengarenk beslenmek de çeşitli vitamin, mineral ve antioksidan alabilmek için çok önemlidir. Bugün size kırmızı renkteki meyvelerin sağlık için faydalarından bahsetmek istedim. Yaban mersini, böğürtlen, ahududu, çilek, karpuz, domates, biber… Düşündükçe daha çok çıkacak gibi.

Aslında gün içinde birçoğunu severek tükettiğimiz bu sebze ve meyveler, kırmızı-mor
renkleriyle ve içerdikleri antioksidanlarla sağlığımızı koruyucu etki gösterirler. Peki nedir bu yararlı etkileri?

Haberin Devamı

1. Kalp sağlığını korur

Ahududu, böğürtlen, yaban mersini ve frambuaz gibi kırmızı meyveler, quercetin
adlı madde içerir. Antioksidan özellikteki bu madde, hem kansere karşı savaşır hem de kalp sağlığına faydalıdır. Kalp rahatsızlığı riskiniz varsa, meyve (özellikle kırmızı meyveler) ve sebze tüketimini arttırın.

2. Beyni destekler

Ortalama yaşları 70 olan 16 bin kadın üzerinde yapılan araştırmalar, haftada iki porsiyon çilek veya bir porsiyon yaban mersini tüketmenin beyni desteklediğini gösteriyor. İçeriğinde bulunan antosiyaninler, öğrenme ve hafızayı da etkiliyor.

3. Kilo kontrolüne yardımcı olur

Lif ve su içerikleriyle kırmızı meyveler, tokluk hissinin sağlanmasına yardımcı olur. Lif içeren besinler, doygunluk hissi sayesinde kilo kaybını da kolaylaştırır. Kırmızı meyveleri mutfağınızda salata, tatlı, sos ve içecek gibi farklı tariflerde kullanabilirsiniz.

4. Kanser hücreleriyle savaşır

Kırmızı-mor renkteki besinler, yüksek antioksidan kapasitesiyle kanserden korumaya yardımcıdır. Çalışmalar, kırmızı meyvelerde bulunan antioksidan öğelerin özellikle kolon kanseri üzerinde etkili olduğunu gösteriyor. İçeriklerindeki ellagic asit ve polifenoller, tümör hücrelerinin büyümesini yavaşlatıcı etki gösteriyor. Bu nedenle diyette, tek bir besine bağlı kalmadan renkli ve çeşitli beslenme önemlidir.

5. Kronik hastalıkları önleyebilir

‘Nöroloji Dergisi’nde yayımlanan bir çalışmada, haftada en az iki porsiyon kırmızı
meyve tüketen bireylerin, Parkinson hastalığına yakalanma oranının yüzde 25 daha az olduğu görülüyor. Aynı araştırmada bol miktarda yüksek oranda flavonoid içeren kırmızı meyve tüketen erkeklerin, Parkinson riskinin yüzde 40 oranında azaldığı görüldü. Amerikan Klinik Derneği’ne göre, kırmızı meyvelerde bulunan polifenoller, zarara uğramış hücreleri yenileyerek Alzheimerdan koruyucu etki de gösteriyor.

Haberin Devamı

ORAC değeri

ORAC değerinden sizlere daha önce de bahsetmiştim, eminim hatırlayanlarınız vardır. Antioksidanlar, serbest radikalleri kontrol altında tutar. İşte bu Serbest Radikalleri Emme Kapasitesi yani (Oxygen Radical Absorbance Capacity) kısaltmasına ORAC deniliyor. Bu değerle, değişik besinlerdeki antioksidan kapasitelerini ölçmek mümkün. Kısacası ORAC ne kadar yüksekse, besinin antioksidan kapasitesi de o kadar iyi oluyor. Her insanın gün içerisinde 3 bin ORAC birimi alması gerekirken, 5 bin ORAC birimiyle maksimum koruma sağlanıyor. Antioksidan özelliklerinin zenginliğiyle erken yaşlanma, kanser ve birçok diğer hastalığa karşı koruma kapasitesi sağlayan sebze ve meyveler için Amerika Tarım Bakanlığı (USDA-United States Department of Agriculture) ORAC tablosu oluşturdu.
Bu tabloya göre, kırmızı-mor renkteki meyvelerin antioksidan kapasitesi diğer meyvelere oranla daha yüksek.

Haberin Devamı

Antioksidan nedir?

Antioksidan kelime anlamı olarak oksidasyona karşı demektir. Aldığımız besinlerin yararlı olabilmesi için enerjiye dönüşmeleri sırasında oksijen katkısıyla gerçekleşen yanmaya oksidasyon denir. Oksidasyon, bir yandan enerji sağlarken diğer yandan serbest radikallerin oluşumuna yol açar. İşte bu serbest radikallerin kontrolsüz dolaşması pek çok hastalık habercisidir. Antioksidanlar, serbest radikalleri kontrol altında tutar.