Kırmızı pancarı hâlâ denemediyseniz, şimdi tam zamanı. Salatalara renk veren kırımızı pancar, tedavi amacıyla da kullanılabiliyor
Pancar, ıspanakgiller familyasından otsu bir bitki. Kırmızı pancarın yaprakları, kahverengimsi kızıl renkte, kökleri genellikle küre şeklinde, şeker pancarına göre küçük, dışı grimsi kırmızı, içi ise kan kırmızısıdır.
Anavatanının Türkiye, Suriye, Flistin ve Mısır olduğu daha sonra buradan dünyanın diğer ülkelerine yayıldığı tahmin ediliyor.
Pancar doğal bir şifa kürü özelliği taşıyor; vitamin ve mineral içeriği oldukça iyi. Potasyum, magnezyum ve çinko mineralleri ile A, B6 ve C vitaminleri ve folik asit, karbonhidrat, lif içeriyor.
Danışanlarıma, mevsiminde pancarı tüketmelerini mutlaka öneriyorum. Hem kalorisi düşük, hem daha uzun süre tokluk hissi veriyor, hem de yüksek miktarda lif içeriyor.
Bu özellikleriyle sindirim sisteminin düzenli bir şekilde çalışmasına yardımcı olan pancar, metabolizma dostu bir sebze.
BUNAMAYA KARŞI FAYDALI
İngiliz araştırmacıların yaptığı ve İngiliz Kalp Vakfı tarafından yayınlanan araştırma, pancar suyunun içindeki nitrat sayesinde tansiyon ve kalp hastalıkları ile mücadelede başarılı olabileceğini gösteriyor.
Pancar suyu, beyindeki kan akışında etkili. Bunama tarzı rahatsızlıklarda faydalı olduğunu gösteren araştırmalar var. O nedenle ben orta yaş ve üzeri danışanlarıma pancarı özellikle öneriyorum.
YAŞLANMAYI GECİKTİRİYOR
Pancar, içerdiği serbest radikaller ve antioksidanlar nedeniyle yaşlanmayı geciktiren sebzelerden biri.
İçeriğindeki yüksek antioksidanlar sayesinde, bedendeki yaşlanmayla oluşan hasarların engellenmesinde fayda sağlıyor.
REGL DÖNEMLERİNDE KULLANABİLİRSİNİZ...
İçeriğinde demir olduğu için kansızlığı olanların da rahatlıkla kullanabileceği pancarı, adet dönemlerinde de öneriyorum...
DETOKS YAPARKEN OLMAZSA OLMAZ
Danışanlarıma detoks öneriyorsam; içinde pancar olmasını da önemsiyorum. Çünkü pancar, böbrekler için temizleyici özellik taşıyor. Ayrıca böbreklerdeki inflamasyonda da faydalı. Pancarlı tarifleri mutlaka
deneyin.
PANCARLI TARiFLER:
Pancar salatası
MALZEMELER
- 100 gr. lor peyniri
- 2 adet haşlanmış pancar
- Roka n Maydanoz
- Marul n Domates
YAPILIŞI:
Bütün malzemeleri karıştırıp, limon ve bir tatlı kaşığı zeytinyağı ekleyin. Afiyet olsun.
Pancarlı semizotu salatası
MALZEMELER
- 1 adet kabak n 1 kâse yağsız yoğurt n 1 diş sarımsak
- 1 yemek kaşığı kapari
- 1 tatlı kaşığı zeytinyağı veya 5 adet zeytin n Tuz
- 1 kâse pancar turşusu
- 5 dal yeşil soğan
- 7-8 yaprak roka
YAPILIŞI:
Kabağı ince ince rendeleyip yağ eklemeden pişirin. Yoğurdu karıştırma kabına alıp, çırpın. Sarımsağı rendeleyin. İçine biraz su ekleyin. Rokaları salata kabına yerleştirin. Kabak, zeytinyağı ve tuz ekleyip karıştırın. Servis tabağına alın. Üzerine ince doğranmış yeşil soğan, pancar ve kapariyi koyup servis edebilirsiniz.
Pancarlı buğday salatası
MALZEMELER
- 1 marul
- 1 tutam roka
- 1 su bardağı haşlanmış buğday
-1 kâse pancar tur-şusu n Kiraz domates
Sos için:
-1 kâse süzme yoğurt n 1 tatlı kaşığı zeytinyağı YAPILIŞI:
Marul ve rokayı doğrayın. Pancar turşusunu da küp küp doğrayın.
Hepsini bir servis tabağına koyun. Haşlanmış buğdayı
üzerine serpin. Kiraz domatesleri ikiye kesin. Süzme yoğurdun
kıvamını suyla hafif açın ve zeytinyağını döküp karıştırın. Salatanın
üzerine bu sosu dökün. Üzerine tekrar roka, buğday ve kiraz domates ekleyebilirsiniz.
Pancar turşunuzu kendiniz yapın
Bir demet pancarı, sap ve yapraklarından ayırıp, yıka-yın. İçme suyu ile haşlayın çünkü daha sonra bu suyu kullanacağız.
Soğumasını bekleyin ve kabuklarını soyun. Bir kavanoza dilim dilim yerleştirin. 2-3 diş sarımsağı çizerek ekleyin. Bir çay kaşığı toz şeker ve bir çay kaşığı tuz ilave edin. Bir su bardağı sirke ekledikten sonra, haş-lama suyunu dökün.
Ara ara çalkalayın ve buzdolabına koyun, 2 gün sonra taze pancar turşunuz hazır. Hem salatalara renk vermek, hem de sağlık için kullanın.