İlginç bir araştırmaya göre, insanlar fazla kilolu biriyle yemek yediği zaman, sağlıklı beslenmek için daha az çaba sarfediyor
Bazı arkadaşlarınızla dışarı çıktığınızda daha fazla abur cubur yediğiniz oluyor mu? Bunun nedeni, size eşlik eden arkadaşlarınızın kilolu olması mı?
Bir araştırmaya göre, fazla kilolu bir arkadaşımızla yemek yediğimizde daha çok kalori alıyoruz. Bu durum, fazla kilolu insanın siparişinden kaynaklanmıyor... Kilolu arkadaşınız salata bile sipariş etse, siz soslu bir yemek sipariş edebiliyorsunuz.
DAHA ZAYIF OLMA ALGISI
İnsanların birbirlerinin yeme alışkanlıklarından nasıl etkilendiğini anlamak için Cornell Üniversitesi Gıda ve Marka Laboratuvarı (Cornell University Food and Brand Lab) araştırmacıları; 82 öğrenciden, bir oyuncuyla birlikte menüsünde spagetti ve salata olan bir öğle yemeği yemesini istemiş...
Araştırmacılar öğrencileri rastgele aşağıdaki dört durumdan birine dahil etmiş:
- İlk durumda oyuncu kişi şişman kıyafeti giydi fakat tabağına, makarnadan çok salata koydu.
- İkinci durumda yine şişman kostümü giyerek tabağına salatadan çok makarna koydu.
- Üçüncü durumda şişman kostümü giymeden tabağına makarnadan çok salata koydu.
- Dördüncü durumda ise yine şişman kostümü giymeden, tabağına salatadan çok makarna koydu.
Daha sonra araştırmacılar öğrencilerin ne kadar yediğine baktı. “Ben de aynısından yiyeyim” gibi bir durum söz konusu değildi.
Fazla kilolu olan kişi salata yese bile, ona yemekte
eşlik eden kişiler tabaklarını tıka basa doldurdular.
TABAKLAR TIKA BASA DOLDU
Güney Illinois Üniversitesi’nde psikoloji profesörü olarak görev yapan Shimizu’nun açıklaması şöyle:
“İnsanlar kilolu bir kişiyle yemek yediklerinde o kişinin ne yediğine bakmaksızın daha fazla makarna yediler. Kilolu kişi daha fazla salata yese bile diğerleri salatadan
daha az yedi.”
Şişman kostümlü oyuncu kendisine ne alırsa alsın, insanlar daha çok makarna, daha az salata yemeye yöneldi. Peki, sebep neydi?
Araştırmacıların tahminine göre, insanlar fazla kilolu biriyle yemek yedikleri zaman, sağlıklı beslenmek için yüksek motivasyona sahip olmuyor.
Sonuçta araştırma yapanlar asla kilolu insanları rencide etmek veya suçu çok yeme alışkanlığımıza yüklemeyi amaçlamadılar. Ancak çevremizin ve çevremizdeki insanların yeme alışkanlıklarımızı nasıl değiştirdiğini anlayarak, ne kadar besin tükettiğimiz konusunda daha bilinçli olmak bizim elimizde.
METABOLİZMANIZI CANLANDIRIN
Bazı besinlerin yüksek termojenik etkileri olduğu için, bunları daha çiğnerken kalori yakmaya başlarız. Bazı gıdalar ise içerdikleri bileşenlerle metabolizmamızı desteklemeye yardımcı olur.
Tam tahıllı yiyecekler: Vücudumuz tam tahıllı besinleri (özellikle yulaf ezmesi, esmer pirinç, karabuğday gibi lif bakımından zengin olanları) yakarken, işlenmiş ve rafine edilmiş olanlara nazaran iki kat daha fazla kalori harcar.
Yağsız etler: Proteinin çok yüksek termojenik etkisi var. Sindirim boyunca besin içeriğinin yüzde 30’luk miktarını yakarız. (300 kalori içeren bir eti sindirmek için yaklaşık 90 kalori harcanır)
Az yağlı süt ürünleri: Kalsiyum ve D vitamini bakımından zengin olan besinleri, kas kütlesini korumaya ve geliştirmeye yardımcı olur.
Yeşil çay: ‘Amerikan Klinik Beslenme Dergisi’ raporlarına göre, günde dört fincan yeşil çay içmek insanların sekiz haftada altı ve daha fazla kilo vermesine yardımcı oluyor. Yeşil çayın içerdiği EGCG (Epigallokateşin Gallat) adlı kimyasal madde bir yudum sonrasında geçici olarak metabolizmayı hızlandırmaya başlar. Günlük ne kadar miktarda aldığınıza bağlı olarak, soğuk olarak içmek isterseniz buzdolabınızda bir sürahi yeşil çay bulundurmanızda fayda var.
Kırmızı biber: Kırmızı biberi kırmızı biber yapan şey olan karsaisin bileşeni; vücudu ısıtır, bu da ek kalori yakmayı sağlar. Bu gıdayı ister çiğ, ister pişmiş, ister kurutulmuş, istersek de toz haline getirilmiş şekilde yiyebiliriz. Çorbalarınıza, yumurtalarınıza ve et yemeklerinize midenizi rahatsız etmediği sürece istediğiniz kadar acı biber veya acı sos ekleyebilirsiniz.