Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Geçtiğimiz pazar günkü yazımda sizlere kilo verme yolunda, mucizevi tek bir yöntem olmadığından, ama yaşam tarzınızda yapacağınız küçük değişiklikle bunu başarabileceğinizden bahsetmiştim. Kilo vermenizi zorlaştıran nedenlerin dört tanesini açıklamıştım. Bugün de geriye kalan altı nedene bakacağız:

1. Günlük rutinler: Erken kalkıp hazırladığınız öğle yemeğinizi bir egzersizin içine sıkıştırmak veya TV seyretmek yerine kısa bir yürüyüşle öğle tatilinizi değerlendirmek.

Egzersiz yapma alışkanlığı kazanmak için ilk basamak, günlük yaşamınızda nerede değişiklik yapabileceğinize bakmaktır.

Haberin Devamı

2. Etrafınızdakiler: Bazen etrafınızdakileri kontrol edemezsiniz. İş yerinde kurabiyeler, otomatik satış makineleri ve ikramlarla çevrilmiş olabilirsiniz. Peki evde ne olacak?

Kendinizi daha sağlıklı seçimlerle çevreleyin. Örneğin; mutfakta taze meyve tabağı görmek, size sağlıklı olmayı hatırlatmak için yeterlidir.

Çevrenizi de sağlıklı alternatiflerle doldurun. Toplantıya veya iş yemeklerine çok aç gitmemek veya davet öncesi küçük ara öğün yapmak, “Hayır” diyebilmenize destek olacaktır.

3. Duygusal açlık sebebiyle yemek: Depresyon ve diğer sorunlar için yemeği kullandığınızı fark ediyorsanız, kilo vermeniz biraz daha zor olabilir. Birçoğumuz için yemek rahatlamaktır ve duygusal sorunlarımızla başa çıkma eylemidir.

Açlıkla karışan 20’ye yakın duygu var. Eğer siz de aç olmadığınız halde yemek yediğinizin farkındaysanız, belki de duygusal açlık yaşıyorsunuz!

Durumunuz buysa, farkında olmak önemli. Bir danışman size yardım edebilir. Bunun yanı sıra neler hissettiğinizi yazmak da yardımcı olur. 2006’dan beri her yıl çıkardığım ‘İyi Yaşam Günlüğü’ size rehber olabilir.

4. Ulaşılması imkansız hedefleriniz: Ulaşılması imkansız hedefler belirlediyseniz, başarısızlığı baştan garantilediniz demektir. Kim kendini sürekli başarısız hissetmek ister? Bu sizin için de geçerli mi?

Öncelikle kendinize bir uzmanla ulaşılabilir hedefler koymalısınız. Küçük hedeflerden çekinmeyin. Hedefe ulaşmak sizi motive edecektir.

Haberin Devamı

5. Esnek olamamak: Sağlıklı beslenme ve diyet aslında sadece kamp gibi bir dönem değildir. Bunu hedefinize ulaşmada bir köprü olarak görmek yerine yaşam tarzı yapmak gerekir.

Bu dönemde günlük seçimleriniz sizi sık sık test eder. Örneğin; trafikte sıkıştınız ve fitness dersini kaçırdınız. “Nasıl olsa dersi kaçırdım, başka zaman giderim” düşüncesinin yerine “Evet spor saatini kaçırdım, peki şimdi neyi daha iyi yapabilirim?” diye düşünmek gerekir. Bu bakış açısı ‘ya hep ya hiç’ veya ‘battı balık yan gider’ mantığından kurtulmanıza yardım eder. Fitness dersini kaçırdıysanız, o gün sadece koşabilir ya da kendi egzersizlerinizi yapabilirsiniz.

6. Başarısızlığı doğal karşılamamak: Her gün mükemmel olamazsınız. Her şeyin çok iyi olmasını istiyor olabilirsiniz ama herkesin iyi ve kötü günü vardır. İyi gününüzde sebze meyve yersiniz, yorgun da olsanız egzersize gidersiniz.

Kötü hissettiğiniz günlerde geç kalkar, yolda bir simit yer, egzersizi atlarsınız. Önemli olan, vazgeçmemektir. Başarısızlığı doğal karşılamak için çalışın. Başarısızlıktan korkmayın ve hata yaptığınız için kaybeden olmadığınızı hatırlayın. Siz sadece iyi bir yaşam için doğru seçimler yapmaya çalışan birisiniz.