Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Fazla kilolu ya da zayıf olmak, sağlık belirtisi değil. Normal kilodaki bir insan; obezlerde görülen diyabet, yüksek tansiyon ve kolesterole sahip olabilir.

Vücut ağırlığınızın normalden fazla olması, sağlıksız görünmenin ipuçlarından biri. Ancak fazla kilonuz yoksa bu son derece sağlıklı olduğunuz anlamına da gelmiyor. Dışarıdan bakıldığında zayıf diyebileceğiniz bir beden, her zaman az yediği ve iyi beslendiği için bu durumda olmayabilir.
Kişi, yanlış seçimler yaparak yetersiz besleniyorsa kendisine sağlıklı diyemeyiz. Bazı bireyler, beden tipi göstermese de tip 2 diyabet, yüksek tansiyon ve kolesterol, kontrol edilemeyen kan şekeri değerleri gibi obezlerde ortaya çıkan sorunların aynısını yaşıyor.
Dışarıdan sağlıklı görünüyorlar fakat içleri farklı şeyler söylüyor. Düşük kilolu vücut tipine sahip birini mutlaka tanıyorsunuzdur. Bu kişiler hiç sebze yememiş ve lise yıllarından bu yana neredeyse spor yapmamış olmalarına rağmen hâlâ incedir. Her atıştırmalık öncesi iki kez düşünmek zorunda kalmayan bu kişileri kıskanıyor olsak bile araştırmalar aksini söyleyebiliyor. Bu durumun tehlikeli olabileceği bildiriliyor. Yetersiz ve tek tip beslenme de bir ‘beslenme bozukluğu’.

Haberin Devamı

ARAŞTIRMA SONUÇLARI

2008 yılında yapılan bir araştırmaya göre, Amerika’da normal kiloya sahip yetişkinlerin dörtte üçünde yüksek tansiyon veya kolesterol gibi kalbi etkileyen sağlık sorunları var.
2003’te yayımlanan başka bir araştırmaya göre ise normal vücut kitle indeksinde olan fakat yüksek oranda vücut yağına sahip daha yaşlı yetişkinlerde kalp-damar hastalıklarının görülme riski çok daha yüksek.
Yakın zamanda yapılan çalışmalar, yüksek oranda vücut yağı bulunan ve normal vücut kitle indeksine sahip kişilerde metabolik sorunlar ve bunlardan kaynaklı ölümlerin görülme riski diğer gruplara göre daha fazla.
“Bundan ne anlamamız gerekiyor?” derseniz; fazla kilonuz olmasa bile sağlık muayenesinden geçmeniz şart! Gözünüzle ölçemeyeceğiniz, aynalara yansımayan iç yağlanmanız yani abdominal obezite riskiniz olabilir. Bu nedenle sağlıklı beslenmeyi hedefleyin, düzenli sağlık muayenesi ve hekim kontrolünü ihmal etmeyin.

Haberin Devamı

,DÜŞÜK VÜCUT YAĞININ ZARARLARI

Kadınlarda âdet düzeni etkilenebilir: Yanlış diyetler, verilen hızlı kilolar ve beslenme yetersizliği ya da aşırı zayıflık durumu âdet düzensizliği gibi durumlarla sonuçlanabiliyor. Vücut yağının çok düşük olması, kadınlık hormonunu olumsuz etkiliyor. Vücut yağının kadında yüzde 15-18 olması, düzensiz menstürasyona yol açabiliyor.
Saç sağlığı: Saç dökülmesi ile sağlıksız saçlar, dengesiz beslenme ve uzun süre yapılan düşük kalorili diyetler ya da düşük vücut yağından etkilenebiliyor.
Sağlıksız cilt: Aşırı zayıflık ile düşük vücut yağı, kuru ve sağlıksız bir cilt yapısının sebepleri arasında.
Halsizlik ve yorgunluk: Genellikle fazla kilo kaybı ve düşük yağ oranına sahip bireylerde yorgunluk, baş ağrısı, halsizlik, egzersizden 24 saat sonra bile süren bitkinlik haliyle karşılaşılabiliyor.

KIZLAR ZAYIF OLMAK iSTiYOR

55 okul öncesi kız çocuğu üzerinde yapılan çalışmanın ön taslakları incelendiğinde, kızların hepsinin zayıf olmayı istedikleri görüldü. Sonuçlar tüm popülasyona genellenemez ancak ülkemizde de aynı durumun söz konusu olduğunu söylemek yanlış olmaz.
Zayıflığa özenme, diğer diyetsel davranışları da beraberinde getiriyor ve çocukların zayıf kalmak için çabaladıkları görülüyor. Küçük kız çocukları, ‘zayıf olmanın’ toplumda daha değerli olduğunu düşünüyor ve çalışmalar bazı kızların 6 yaşına geldiklerinde kilolarını kontrol etmek için diyet yaptıklarını gösteriyor.
Çocuklar, kilo verme, diyet ve güzellik ürünleriyle ilgili sayısız ticari reklam ve mesaja maruz kalıyor. Bu yüzden maalesef zayıf kalmanın sosyal baskısını sürekli üzerlerinde hissediyorlar.
Aile içinde de böyle bir baskı varsa endişeyle büyüyen çocuk, ileride yeme bozukluğuna varan psikolojik sorunları yaşıyor.

Haberin Devamı

BUNLARI YAPIN

- Öğün atlamayın, özellikle de kahvaltıyı.
- Çay ve kahvede şeker kullanmayın.
- Haftada iki gün mutlaka balık tüketin.
- Haftada 1-2 kez mutlaka kuru baklagil yemeye çalışın.
- Doymuş yağ tüketimini azaltın.
- Su içmeyi unutmayın.
- Her gün meyve ve 2-3 ceviz (10 badem/10 fındık) yemeyi ihmal etmeyin.
- Yumurta yemekten korkmayın.