Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Kilo vermek zor ama modern şehir hayatının ‘kocaman porsiyonları çabucak ye ve koştur’ yaşam tarzında, sağlıklı beslenmek ve kiloyu korumak da en az o kadar zor.
Daha önce kilo vermeye çalışıp başaramadıysanız, o diyet programının sizin için uygun olmadığına inanabilirsiniz. Verilen kiloların sağlıklı şekilde uzun süre korunması da aslında temelde sağlıklı kilo verme programına dayanıyor.

Sağlıklı bir şekilde kilo vermek ve uzun vadeli koruyabilmek için, yiyeceklerle daha düzenli bir ilişki kurarak beslenmelisiniz. Ancak bunu başarmanızı engelleyen, genelleşmiş diyet tuzakları var.

Bunlar arasında duygusal açlık, ısrarla ikram edilenler, özel aktiviteler, kendini mahrum hissetmek, motivasyonun düşmesi ve hayal kırıklıkları gibi kilo verme çabanızda karşınıza dikilen durumlar mevcut.

Haberin Devamı

Bunun için;

1. Engel olarak görüp, zamanla vazgeçebilirsiniz.

2. Sizi engellemelerini önleyerek, yolunuza devam edebilirsiniz.

Bu iki şıktan birini seçmek size bağlı. Tabii ki ben sizin ikinci şıkkı seçerek, ömür boyu yolunuza devam etmenizi arzu ederim.

Bunu başaran milyonlarca insan var. Biri de siz olabilirsiniz. Nasıl mı? Diyet yapmayı değil, sağlıklı beslenmeyi öğrenerek. Bu tuzakları aşmak için basit ama çok güçlü yolları öğrenip, bilgi alabilirsiniz...

İşte bazı ipuçları:

1. Kilo vermek zaman içinde düz bir çizgi olarak devam etmez. Örneğin siz kalorileri kestikçe, ilk birkaç hafta kilo verebilirsiniz. Sonra bir şeyler değişir. Aynı miktar kalori tüketir, daha az kilo verirsiniz. Bir sonraki hafta da, hiçbir şey kaybetmezsiniz. Bunun nedeni, kilo verdiğinizde sadece yağ değil, su ve doku da kaybetmeniz. Ayrıca metabolizmanız yavaşlıyor ve vücudunuz değişiyor. O nedenle her hafta kilo vermeye devam etmeniz için, beslenme düzeninizin ona göre ayarlanıyor olması gerekir.

2. Vücudunuz değişik besinlere farklı tepkiler verir. Örneğin toplamda 200 kalorilik bir baklava yediğinizde, vücudunuz 200 kalorilik brokoli yediğiniz zamankiyle aynı tepkiyi vermez. O nedenle sağlıklı bir şekilde kilo vermeniz için, tek amaç kaloriyi azaltmak olmamalı. Alacağınız kalorinin vücudunuzun ihtiyacına göre karbonhidrat, yağ, protein, lif ve diğer besin öğeleri açısından dengeli dağılması, sağlıklı kilo kaybı ve verilen kiloları korumak açısından önemli.

3. Sağlıklı, istikrarlı şekilde kilo vermek çoğunlukla zaman alır. Sabır ve kendini adamaya ihtiyaç vardır. Aşırı diyetler hızlı sonuç verebilir ama genelde sizi asabi ve aç bırakır. Bu nedenle diyet yerine iyi yaşamı amaç edinmeli ve hayatınızın her döneminde kolaylıkla uygulayabileceğiniz karbonhidrat, protein ve yağın yanında sizin için yeterli miktarda lif, kalsiyum, demir ile D vitamini gibi önemli besin öğelerini sağlayan, sağlıklı beslenme planınızı bulmalısınız.

4. Yemenin sizi tuzağa düşüren duygusal yönleri de vardır. Birçoğumuz her zaman sadece açlığımızı gidermek için yemeyiz. Yiyeceklere aynı zamanda bizi rahatlattığı için de başvurabiliriz. Bu yüzden kendinizi öğünlerin dışında aç hissettiğinizde, bir şeyler yemeden önce sorgulayın; aç olan mideniz mi yoksa duygularınız mı? Seçimleriniz de erken acıkmanızı sağlıyor olabilir; kompleks karbonhidrat ve lif içeren, karbonhidrat, protein ile yağ bakımından dengeli öğünler tercih edin.

5. İyi haber, her gün daha akıllı seçimler yaparak, sağlıklı yaşam tarzı değişiklikleri uygulayarak ve yeni beslenme alışkanlıkları geliştirerek sadece kilo vermekle kalmaz, aynı zamanda da kilonuzu koruyabilirsiniz.

Haberin Devamı

NEDEN LİF ALMALISINIZ?

Haberin Devamı

Lifli besinlerin genel olarak çiğneme süresi daha uzun olduğu için, alınan enerjinin bir kısmı çiğnerken harcanır. Midede daha uzun süre kaldığı için tokluk hissini uzatır ve kilo vermeye de yardımcı olur. Öğünlerde dengeli lif tüketimi bağırsak, kalp sağlığı, kan şekeri dengesi ve kilo kaybı için çok önemli.

Sabah kahvaltılarınızda süt veya yoğurtla lif içeren yulaf ezmesi ya da tahıl gevreklerini tercih edebilirsiniz. Öğle ve akşam öğünlerinde sebze yemeği ve salata tüketimine önem vererek lif tüketimini artırabilirsiniz.

Beyaz ekmek yerine (herhangi özel bir sağlık probleminiz yoksa) tam buğday ve tam çavdar ekmeğini, beyaz pirinç yerine bulguru seçerek de lif alımınızı artırabilirsiniz.
Ara öğünlerde lif içeren kuruyemişleri ya da porsiyona dikkat ederek lifle zenginleştirilmiş bisküvileri tüketebilirsiniz.