Beslenme ve egzersiz, iyi yaşamın en temel parçaları. Diyet ve egzersiz birlikteliğinden yararlanmak çok önemli. Ama bu ikiliyi hayata geçirmek her zaman mümkün olmuyor. Bugünkü yazımda, hareket etmenizi zorlayacak herhangi bir sağlık sorunu yaşadığınızda, yoğun olduğunuz veya herhangi bir nedenle hareketsiz kaldığınız dönemlerde işinize yarayabilecek önerilerde bulunmak istiyorum.
Özellikle yoğun hayat temposu içinde egzersize vakit ayıramayanların sayısı çok fazla. Böyle zamanlarda kiloyu korumak kolay değil ama imkansız da değil. Bu dönemde kilo almanızın önüne geçmek için yapabileceklerinizse şunlar:
1-Tartıyı saklayın: İstikrarlı olarak egzersiz yaptığınız zaman, ilerleme ya da bir kayma olup olmadığını görmek için haftada bir tartılmak iyi fikir olabilir. Ama ara verdiğiniz zaman gün içinde tükettiğiniz besinlere bağlı olarak kilonuz dalgalanabilir. Bu yüzden tartıya çıkmaktan kaçının.
2-Kendinizi yemeklerle ödüllendirmeyin: Kendinizi şekersiz ve kalorisiz bile olsa, yiyecek dışındaki şeylerle ödüllendirin. Hediye alın, bir arkadaşınızla buluşun ya da sinemaya gidin.
3-Hareket etmeyi durdurmayın: Egzersiz yapmak illa olimpiyat atletleri kadar aktif olmak anlamına gelmiyor. Hafif hareket etmek, tutukluğu veya şişliği hafifletir. Ayrıca daha mutlu hissetmenizi sağlar. Binanın çevresinde yürümek bile, koltuğun üzerinde oturmaktan daha iyidir. Aynı zamanda gün içinde bütün fırsatları değerlendirin. Asansör yerine merdivenleri kullanın. Arabanızı gideceğiniz yere uzak bir yere park edin. Bunlar hep kalori yakan hareketlerdir.
4-Kalorileri azaltın: Basit bir matematikle kilo almamak için; yaktığınız kaloriyi artıramıyorsanız, aldığınız kaloriyi azaltın. İşe porsiyonlarınızı küçülterek başlayabilirsiniz. Daha küçük tabak ve bardak kullanmak daha az kalori almanızı sağlar. Ayrıca yemeğe, salata veya çorbayla başlamak kalori alımınızın yüzde 25 oranında azalmasına yardımcı olur.
5-Duygularınıza yenilmeyin: Çoğu zaman guruldayan bir karnı susturmak için değil, sıkıntıyı, acıyı ve stresi gidermek için yemek yeriz. Açlıkla karışan 16 farklı duygu var. Bu nedenle bir şeyler yemek istediğinizde kendinize, “Gerçekten aç mıyım?” diye sorun. Böyle durumda danışanlarıma bir bardak su veya maden suyu içmelerini tavsiye ediyorum. Eğer gerçekten aç değilseniz, yeme isteğinizi başka şeylerle yatıştırmayı deneyin. Dışarıya çıkın, mektup yazın, arkadaşınızı arayın, müzik dinleyin. Ya da mutfaktan çıkın ki, yiyecekler gözünüzün önünde olmasın.
LİMON YAĞ YAKAR MI?
Limon, diğer meyve ve sebzeler gibi birçok vitamin, mineral ve özellikle fitokimyasal adı verilen bileşikleri bol miktarda içerir. C vitamini bakımından da zengindir. C vitamininin vücuttaki yağın metabolize edilmesinde rol oynadığını düşündürecek bazı araştırmalar var. C vitamini, yağ oksidasyonu için ihtiyaç duyulan karnitin üretimi, vücudun yağları yakması ve enerji artışı için gerekli, bu sebeple birtakım etkiler bırakabilir.
Amerikan Klinik Beslenme Dergisinde yayımlanan bir araştırma, yeterli miktarda C vitamini alan katılımcıların egzersiz sırasında önemli ölçüde daha fazla yağ yaktığını gösterdi. Araştırmacılar, C vitaminiyle vücut kitle indeksi arasında bir bağlantı olduğunu, yeterli miktarda C vitamini alanlarda daha düşük vücut kitle indeksi seviyesi görülebildiğini söylüyor.
Burada anlamamız gereken şu;
C vitamini tek başına zayıflatıcı etki göstermez ancak egzersiz sırasında yeterli C vitamini tüketenlerin yağ yakımı daha iyi olduğundan kiloları da daha azdır. Limonla ilgili bulgular ilginç olsa da, kilo kaybına yardımcı olma fikrini tamamen desteklemez. Günümüzde, limon ya da C vitamininin kilo kaybına etki ettiğine dair kesin bir şey söylemek için erken. Yoksa tüm dünya salgın hastalık halinde şişmanlıyorken, ne güzel olurdu. biraz limonla bu işi çözmek!