Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Sağlık için kilo verme gayretine girip yedikleri besinlerden keyif alamayanların kendilerine fayda değil zarar verdiklerini düşünüyorum

Çoğu kez danışanlarımdan “Can boğazdan gelir, ben yedikçe mutlu oluyorum. Tüm keyfim yemek, lütfen sevdiğim besinleri diyette yasaklamayın” ifadelerini duyarım. Aslında bu düşünce biçimi, sevdiğim bir kalıp. Çünkü ben de aynı fikirdeyim. Yılın 8-10 ayı her şeyi yiyerek kilo alıp, yaz yaklaşırken son 1-2 ayda 8-10 kg. verme telaşına düşenlere üzülüyorum. Geçen gün bir meslektaşımla sohbet ederken danışanlarına verdiği örneklerden bahsetti. Bu, çok hoşuma gitti, şöyle ki; “Evinizdeki bir çiçeği yaşatmak için ihtiyacı oranında su veririsiniz. Eğer çiçeği bir hafta çok sular daha sonra üç hafta susuz bırakırsanız çiçek ölür. Veya sekiz ay diş fırçalamayıp sadece diş hekimine gitmeden bir gün önce saat başı diş fırçalasanız bile dişlerinizdeki çürükleri düzeltemezsiniz.”

Haberin Devamı

Amaç ne olmalı?
“Ya hep ya hiç” veya “Battı balık yan gider” duygularını beslemek yerine beslenme davranışlarınızdaki iyi taraflara odaklanmak ve düzeltilecek olanları da yavaş yavaş hayata geçirmek daha gerçekçi. Alışkanlıklarınızın bir günde, bir haftada, bir ayda değişmesini beklemek hayal olur. Kendinize karşı dürüst ve sabırlı olmanız gerekir. Bir ay önceye göre bir dilim ekmeği eksik yemek, tatlıyı arkadaşınızla paylaşmak, kızartma yerine ızgara seçmek küçük değil büyük başarılar. Kendinizle gurur duyun ve ileriye dönük bu tür hedeflerle cesaret ve motivasyon kazanmaya devam edin.

Az uyuyanlar daha kilolu
Şişmanlık arttıkça çözümle ilgili araştırmaların yelpazesi de genişliyor. Uyku süresiyle şişmanlık arasındaki ilişkiye yönelik bazı çalışmalar var. Araştırmalara göre, kilo vermek isteyenlerin uyku süresine de dikkat etmesi gerekiyor. 772 üniversite öğrencisinin katıldığı bir araştırmada, gece yedi saatten daha az uyuyan kişilerin beden kitle endekslerinin yedi saatten fazla uyuyan kişilere göre daha yüksek olduğu bulundu. Beden kitle endeksi bireylerin boy uzunluğuna göre kilolarının normal olup olmadığını gösteren bir ölçü birimi. Beden kitle endeksinin yüksek olması, fazla kilo ve şişmanlığı gösteririr. Araştırmaya göre bu ilişki, kadınlar arasında çok daha belirgin ve fazla. Yani kadınların erkeklere göre daha fazla uyuması gerekiyor ki rahat kilo verebilsinler. Bir başka uykuyla ilgili olan çalışmadaysa tip 2 diyabete sahip, sağlıklı ve normal kiloda olanlara bakıldı. Bu çalışma sonucunda da az uyuyanların artan iştaha sahip olduğu görüldü. Az uyku, artan açlık duygusuyla ilişkili olup çok fazla yemek yemek için potansiyel oluşturur. Araştırmacılara göre, uyku düzeni başarılı kilo verme programının önemli bir parçası.

Haberin Devamı

Obez insanlar neden egzersiz yapmaz?
Aşırı kilolu ya da obez üniversite öğrencileri arasında yapılan bir çalışmaya göre, bu insanların egzersiz yapmamasının iki nedeni var: Birincisi “Egzersiz benim için çok zor” ikincisiyse “Egzersiz epeyce zamanımı alıyor.” Bu tip bireylerle çalışırken, zaman yönetimi konusunda da çalışmalar yapmak ve bu konuda destek sağlamak daha anlamlı oluyor. Egzersiz programının en kolaydan başlatılması ve bireyin sevdiği türlerin tercih edilmesi, devamlılık açısından önemli.