Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Baharatlar, yemeklere minik dokunuşlarla büyük lezzetler katar. Gerek kokularıyla, gerekse tatlarıyla sofralarımızı daha da çekici kılar. Siz de, mutfağınızda farklı tatlar yaratmaktan hoşlanıyor, kullandığınız baharatların özelliklerini ve faydalarını öğrenmek istiyorsanız, bugünkü yazımıza bir göz atın

Karabiber: Sofralarımızın vazgeçilmezleri arasında yer alan karabiber, sindirimi kolaylaştırmanın yanı sıra hoş kokususuyla hemen hemen bütün yemeklere eklenir. Antioksidan ve antibakteriyel özelliğe sahip bu baharat, gaz oluşumunu azaltır. Terlemeyi artırarak diüretik etki sağlar. Manganez, K vitamini ve demir bakımından zengin. Tüm yemeklere ama özellikle pilava çok yakışır.

Farklı tatlar yaratmak için
* Limon, zeytinyağı, biraz tuz ve karabiber karışımıyla oldukça lezzetli bir salata sosu yaratabilirsiniz.
* Rendelenmiş limon veya portakal kabuğuyla dövülmüş sarımsak ve taze karabiberi beraber deneyin.
* Taze ya da kurutulmuş kekik, karabiber, biberiye, düvülmüş sarımsak, limon, kırmızı toz biber, limon suyu ve 1 yemek kaşığı zeytinyağını karıştırıp, eti marine etmek için kullanabilirsiniz.
Karabiber: Sofralarımızın vazgeçilmezleri arasında yer alan karabiber, sindirimi kolaylaştırmanın yanı sıra hoş kokususuyla hemen hemen bütün yemeklere eklenir. Antioksidan ve antibakteriyel özelliğe sahip bu baharat, gaz oluşumunu azaltır. Terlemeyi artırarak diüretik etki sağlar. Manganez, K vitamini ve demir bakımından zengin. Tüm yemeklere ama özellikle pilava çok yakışır.
Farklı tatlar yaratmak için
l Limon, zeytinyağı, biraz tuz ve karabiber karışımıyla oldukça lezzetli bir salata sosu yaratabilirsiniz.
l Rendelenmiş limon veya portakal kabuğuyla dövülmüş sarımsak ve taze karabiberi beraber deneyin.
l Taze ya da kurutulmuş kekik, karabiber, biberiye, düvülmüş sarımsak, limon, kırmızı toz biber, limon suyu ve 1 yemek kaşığı zeytinyağını karıştırıp, eti marine etmek için kullanabilirsiniz.


Kimyon: Sindirimi kolaylaştırıcı etki gösterir. Gaz söktürücü ve sinirleri yatıştırıcı özellikleri de var. İçeriğindeki bileşenlerle bağışıklık sistemini destekler. Antioksidan içeriğiyle kanserden korur. Helicobacter pylori gelişimini önleyerek özellikle mide ve akciğer tümörünü engeller. Koku ve tat vermek için özellikle et yemeklerinde kullanımı tercih edilir. Sebzelerde, çorbalarda, pilav ve içeceklerde de kullanılır. Ayrıca patates ve brokoliye de çok yakışır. Demir ve manganez bakımından da zengin. Ortadoğu ülkelerinde afrodizyak etki yaratmak için kimyon, karabiber ve balla karıştırılıp tüketilir. Kurubaklagiller ve bazı sebzeler gaz sorunlarına neden olabilir. Kimyonun bunlarla pişirilmesi sindirim sıkıntılarını azaltır.

Farklı tatlar yaratmak için
Kepekli pirinç üzerine, bir parça kimyon, bir adet kuru kayısı ve badem ilave ederek et yemeklerinin yanında farklı bir garnitür oluşturabilirsiniz.


Kekik: Güzel kokulu, genel olarak birçok besinle uyumlu, antiseptik etkili bir baharat. Bağışıklık sistemini destekler. Antioksidan içeriği de yüksek. Kanın pıhtılaşmasında rol oynayan K vitamini bakımından zengin. Ayrıca demir, manganez ve kalsiyumun iyi birer kaynağı. Özellikle kurubaklagil, yumurta ve sebzelerle uyum sağlar. Balık, dana eti, köfte, yahni, tavuk, brokoli, brüksel lahanası, havuç, taze fasulye, mantar, soğan, bezelye, ıspanak ve kabağa çok yakışır. 1 çay kaşığı 5.5 kalori içerir.
Farklı tatlar yaratmak için

1 yemek kaşığı bal, yarım çay kaşığı taze kekik ve çeyrek çay kaşığı limon kabuğunu, light yoğurtla karıştırıp üzerine 1 tatlı kaşığı dövülmüş ceviz ekleyebilirsiniz.

Kırmızıbiber: Acı kırmızıbiber, yüksek antioksidan kapasitesine sahip. Temel maddesi ‘kapsais’in, anti-tümör etkisi var. Vücuttaki enfeksiyonla savaşır, bağışıklık sistemini destekler. Ağrı azaltıcı etkiye sahip. Bilimsel çalışmalar, kırmızıbiberin kan kolesterolünü düşürücü etkisi olduğunu gösteriyor. A vitamininin iyi bir kaynağı. Çorbalarda, türlülerde, güveçlerde ve sebzeli yemeklerde kırmızıbiber kullanımı yaygın.


Nane: Özellikle sindirimi kolaylaştırıcı ve mideyi rahatlatıcı etkisi bulunur. Pankreas, göğüs ve karaciğer tümör gelişimini yavaşlattığını, kolon, deriyle akciğer kanserlerini de önleyici olduğunu gösteren çalışmalar var. Anti-mikrobiyal etki gösterir. Manganez, A ve C vitaminin iyi kaynağı. Aynı zamanda folat, demir, magnezyum, kalsiyum, potasyum, omega-3 yağları ve B2 vitaminleri bakımından zengin. Özellikle yoğurda, omlete, menemene, her türlü meyveye, pişmiş lahana, havuç ve bezelyeye çok yakışır.

Farklı tatlar yaratmak için
Maden suyu, buzlu çay, limonata ve gazlı içeceklere ekleyebilirsiniz.


Tarçın: Kan şekeri üzerindeki olumlu etkisi birçok araştırmayla kanıtlandı. ‘Anti-mikrobiyal besin’ olarak anılır. Beyin aktivitesini artırıcı etki gösterir. Özellikle geleneksel Çin tıbbında, taze zencefille karıştırılmış tarçın, soğuk algınlığı ve gripten koruyucu olarak tüketilir. Manganez, demir ve kalsiyum bakımından zengin. Yoğurda, her türlü meyveye, et yemeklerinden yahniye ve sebze yemeklerinden kabakla tatlı patatese çok yakışır.

Farklı tatlar yaratmak için
* Tavuklu salatanıza, çeyrek çay kaşığı tarçın, bir yemek kaşığı kuru üzüm, bir adet dilimlenmiş kuru kayısı ilave edebilirsiniz.
* Meyve tatlılarının üzerine, kek ve kurabiyelere hazırlama sırasında lezzetlendirmek için tarçın ekleyebilirsiniz.