Badem, kendi küçük ama faydaları büyük bir meyvedir. Meyve diyorum çünkü aslında gülgillerden bir çeşit ağacın ürünüdür. Meyvesine ‘çağla’ denir ve memleketim Adana-Mersin taraflarında çok sevilerek tüketilir. Ben de hem kendisini hem de meyvesini severek yerim.
Badem tüketmeyi sevenlerdenseniz, bugünkü yazım tam sizin için. Bademin besin değeri yüksek yağlı tohumlardan olduğunu ve birçok sağlık faydası bulunduğunu artık biliyorsunuz. Lezzetli olduğu kadar besleyici de olan bu yağlı tohumu seviyor ve öneriyorum. İşte bademi sevmek ve tüketmek için 5 neden:
1. Çalışmalar, badem tüketiminin, içerdiği sağlıklı yağlar ve lif sayesinde koroner kalp hastalıkları riskini azalttığını gösteriyor.
2. Badem, LDL (kötü huylu) kolesterolü düşürücü etkiye sahip. Araştırmalar, düzenli badem tüketenlerin total kolesterolünde yüzde 4-12 oranında düşme olduğunu gösteriyor.
3. Badem, yüzde 18 oranında protein içerir. Ara öğünlerde meyveyle tüketimi, insülini uyarmaz ve uzun süre tok kalmanızı sağlar.
4. İyi bir antioksidan olan badem, bağışıklık sistemini destekleyen E vitamini ve manganezin iyi bir kaynağı. Ayrıca magnezyum, bakır, riboflavin (B2) ve fosfor da içeriyor.
5. İçindeki sağlıklı yağ asitleri, kilo vermeyi kolaylaştırır. İspanya’da yapılan ve Obesity dergisinde yayımlanan, 28 ay süren ve 8 bin 865 yetişkin erkek ve kadın üzerinde uygulanan çalışmada, haftada en az iki kez badem tüketenler, hiç tüketmeyenlere göre yüzde 31 daha fazla kilo kaybetti.
Ancak dikkat, bademin de diğer her şey gibi fazla alınması durumunda vücutta yağ olarak depolandığını unutmayın. Badem, besin değeri çok zengin ama kalorisi de yüksek bir yağlı tohumdur. 8-10 adet badem yaklaşık 100 kaloridir ve ara öğünde 1 porsiyon meyveyle idealdir.
Badem sütünü denediniz mi?
Bademi, sadece badem olarak tüketmek zorunda değilsiniz. Son zamanlarda popüler olan badem sütünü de deneyebilirsiniz. Smoothie’lerinizi ve yulaflı kahvaltınızı badem sütüyle çeşitlendirebilirsiniz.
Lezzetli olduğu kadar protein, kalsiyum, fosfor ve E vitamini içeriğiyle de besleyicidir.
İnek sütü veya keçi sütüne karşı hassasiyeti olanlar.
Vejetaryenler.
Laktoza hassasiyeti olanlar.
Keçi veya inek sütüne karşı sindirim güçlüğü yaşayanlar.
Farklı tatlar denemek isteyenler badem sütünü rahatlıkla tüketebilir.
Unu nasıl yapılır?
Badem sütünüzü süzdükten sonra geriye kalan tortusunu, yağlı kağıt serili fırın tepsisine sererek kısa süre fırınlayın. Kurumuş tortuyu mikserden geçirerek un haline getirebilirsiniz. Badem ununuz hazır! Kurabiye ve keklere lezzet ve sağlık vermek için sizi bekliyor.
Evde de yapabilirsiniz
Malzemeler:
1 su bardağı çiğ badem
3 bardak su
1 tatlı kaşığı vanilya
1 tatlı kaşığı tarçın
Yapılışı: 1 su bardağı badem bir gece önceden 2 su bardağı suyla ıslatılır. Yumuşamış bademler süzülür ve kabukları soyulur. Daha sonra süzülmüş su ve kabuksuz bademler tekrar birleştirilerek blenderdan geçirilir. Üzerine 1 bardak daha su eklenerek karıştırılır. İnce bir süzme bezi veya tülbent yardımıyla bademler süzülür. Badem sütünün içine aroma vermesi için tarçın veya vanilya ekleyebilirsiniz.
NOT: Artan badem tortusunu atmayın, kurabiye ve kekleriniz için badem unu yaparak tüketebilirsiniz.
Malzemeler:
1 su bardağı badem sütü
Yarım muz
5-6 adet çilek
2 yemek kaşığı yulaf ezmesi
1 tatlı kaşığı tarçın
Yapılışı: Tüm malzemeleri mikserden geçirip, isteğe göre soğuk tüketebilirsiniz.
Afiyet ve sevgiyle…