Sosyal medya takipçilerimiz, kliniğimize gelen danışanlarımız ve yazılı medya okuyucularımız arasında kendisine örnek bir diyet planı vermemizi isteyenlerin sayısı oldukça yüksek. O nedenle bugün başlayan ve üç bölümden oluşan bu yazımızın konusunu ‘Kendi Diyet Planını Yarat’ olarak belirledim. Diyet planı derken beslenme ve onun yol arkadaşı egzersiz programını kastediyorum. Çünkü sadece yiyecek tarzını değiştirmek, kilo vermek için de iyi bir yaşam için de yeterli değildir.
Her bireyin damak tadı, günde kaç kere yemek ihtiyacı ve isteği olduğu, yaşam tarzı, evinde pişen yemeklerin tarzı ve tercih ettiği besin kategorisi (et, balık, tavuk, sütlü yiyecekler, sebzeler, karbonhidratlar, tatlılar vs.) farklıdır. Birçok kişinin patates kızartması, çikolata ve alkol gibi vazgeçmek istemediği bazı şeyler de olabilir. Kısacası herkesin beslenme tarzı kendine özeldir.
Bunun bilincinde bir diyetisyen olarak ben de danışanlarıma önceden hazırlanmış bir beslenme programı önermem. Her danışanımın arzu ve ihtiyaçlarını, olmazsa olmazlarını, varsa sağlığıyla ilgili kısıtlamalarını da göz önünde tutarak, kendisine özel bir beslenme ve egzersiz programı tasarlarım, doğru ve sağlıklı olan da budur.
Sizin de daha sağlıklı beslenmek amacınız var ama bir diyetisyen ya da beslenme uzmanının desteğini alma şansınız yoksa, doğru kaynaklardan aldığınız bilgiler doğrultusunda hareket etmeniz daha da önem kazanır. Kısacası bu konuda bilimsel bilgi sahibi olmayan ve güvenilir olduğundan emin olmadığınız kaynaklardan alacağınız bilgiler, kafa karışıklığının yanı sıra metabolizmanızın bozulmasına da neden olabilir.
Programı tasarlamakKendi beslenme programınızı oluşturmak, bildiklerinizi yaptıklarınız haline dönüştürmekle olur. Aslolan neyi, ne zaman ve ne kadar yiyeceğinizi bilmeniz ve bunları yaşamınıza uyarlamanızdır. Araştırmalardan biliyoruz ki, hemen her kalori alımını düşüren diyet programı kilo vermekle sonuçlanır. Beslenme ihtiyaçlarına uygun minicik bir kalori azalması bile yeterli olabilir.
Burada hatırlatmak istediğim çok önemli bir nokta var: Her düşük kalorili ve zayıflamanızı sağlayan diyet sağlıklı değildir. Bir diyet programının size özel olabilmesi için günlük besin ögesi ihtiyaçlarınızı karşılaması ve beş besin grubunu da dengeli bir şekilde içermesi gerekir.
Beslenme ve egzersiz alışkanlıklarınızı, yemek seçimlerinize, günlük programlarınıza ve yaşam tarzınıza uygun olarak değiştirmedikçe, kilo verme devam etmez. Programınızı tasarlamaya başlamadan önce, kendinize yönelik çalışma yapmalısınız. En iyi diyet, size uygun olanıdır.
Konu kilo vermek, sağlıklı beslenmek ve egzersiz yapmak, kısacası yaşam tarzınızı değiştirmek olduğu zaman, kim olduğunuzu ve ne istediğinizi bilmek, sahip olmanız gereken en önemli bilgidir. Kilo kaybetmeye ya da kilonuzu korumaya çalışırken bazı yaklaşımlar olumlu sonuç verirken, diğerlerinin başarısız olmasının nedeni de diyetin, parmak izi gibi kişiye özel olmasıdır.
Kişisel iradenizin sınırı
Daha önceki yazılarımda da altını çizdiğim gibi, diyet yaparken irade sınırlı olarak rol oynar. O nedenle diyet yaparken ve korumak isterken sizin için hangi yaklaşımların uygun olduğunu keşfetmeniz ve size özel kişiliğinizi öğrenmeniz gerekir.
Size doğru yeme alışkanlığını kazandıracak olan davranışlarınızdır. Beslenme programını uygulamakta başarılı olmanız, aynı zamanda seçimlerinizi size zaman kazandırarak ve günlük programlarınızı bozmadan kullanabilmenize bağlı. Zaman kazandırmaktan ne kastediyorum? Ürünlerinizi temin etmeniz, hazırlamanız, pişirmeniz ve tüketmeniz günlük yaşam akışınızı bozmamalıdır. Bütün bu saydıklarım sizin başarılı bir beslenme programı hazırlamanız için etkendir.
Üç bölümden oluşan bu yazı dizisinin çarşamba günü olan bölümünde sizlere diyet programınızı tasarlarken cevap vermeniz gereken altı soruyu soracak ve adım adım diyet programınızı anlatmaya başlayacağım.