Merhaba, ailemde çok fazla şeker hastası var, şimdiden bu konuda dikkatli olmak istiyorum. Glisemik indeksle ilgili çok şey okudum, bir haftalık örnek bir mönüyle hayatıma yön vermek istiyorum. Teşekkürler T.R
Bütün karbonhidratlı yiyecekler aynı içeriğe sahip değildir ve bedende değişik davranırlar. Glisemik indeks, karbonhidratları kan şekeri seviyesine olan etkilerine göre sıralayarak, bu değişikliği tarif eder. Gİ’si yüksek olan gıdaların alınması, vücudun kan şekeri seviyesinin hızla yükselmesine neden olur. Damarlarınıza yavaş bir şekilde şeker sızdıran, düşük Gİ karbonhidratlar tüketmeye geçmeniz, enerji seviyenizi dengede tutar ve bu da öğünler arasında daha uzun süreli tok hissetmeniz anlamına gelir. Düşük Gİ karbonhidratlar, diyabet tedavisinde önemlidir çünkü kolesterol seviyelerini düzeltirler, polikistik over sendromu semptomlarını yönetmeye yardımcı olurlar ve iştahı azaltırlar.
Gİ diyeti için
* Kahvaltı gevreklerinizi yulaf, arpa ve buğday kepeğinden seçin. İçinde şeker olmadığından emin olun.
* Tam tahıl ekmekleri yiyin.
* Sebze ve meyveden zevk alın, sularını içmek yerine tazesini tüketin.
* Esmer pirinç, bulgur, rafine edilmemiş makarna tercih edin.
* Mümkün olduğu kadar çok salata yiyin.