Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Yapılan araştırmalarda, fıstık tüketiminin, kalp krizi ve kalp hastalıklarından
ölme riskini azaltığı görüldü. Ancak kanser veya şekerden kaynaklanan ölüm
riskine etki etmediği ortaya çıktı

Enerji ve besin öğesi değerleri yüksek badem; karbonhidrat, protein, doymamış yağ, lif, fosfor, kalsiyum, demir, potasyum, magnezyum, çinko, A, B, C ve E vitamini içerir.
Ceviz, kalp - damar sağlığı açısından doymamış yağ asitlerini yüksek oranda içermesi nedeniyle önemli.
Fındık, güçlü vitamin ve mineral deposu. Omega - 3 yapısı sayesinde güçlü. Ayrıca kalsiyum kaynağı.
Fındık, ceviz ya da bademin faydalı besinler olduğundan şüphemiz yok, şimdi de fıstıkla ilgili yapılan bir çalışmaya göz atalım... Yer fıstığını nasıl bilirsiniz? Bence önemseyin çünkü düzenli tüketildiğinde kalp - damar hastalıklarını önleyebileceği belirlendi.
Yer fıstığı fiyat olarak badem, ceviz ve fındıktan daha uygun. O yüzden bazı çalışmalarda aslında ceviz yiyenlerin sosyo - ekonomik refahının da daha yüksek olabileceği düşüncesi araştırmacıların gözünden kaçmamış. Önceki çalışmalar genelde ABD ve Avrupa’da refah içinde yaşayan insanlara yönelikti. Bu araştırmaysa etnik ve ekonomik açıdan farklı.
Çalışma, gelirin çoğunlukla düşük olduğu güneydoğu Amerika’da bulunan 71 bin 764 ve Şangay’da oturan 134 bin 265 kişi üzerinde yapıldı.

Kanser riskini azaltmıyor
Katılımcıların bir günde ortalama ne kadar miktarda fıstık ve diğer kabuklu yemişlerden yediğine bakılarak (fıstık ezmesi de dahil, 0.95 gr - 18.45 gr.) gruplar oluşturuldu. Buna göre; fıstık tüketimi, kalp krizi ve kalp hastalıklarından ölme riskini azalttı ama kanser veya şekerden kaynaklanan ölüm risikine etki etmedi. Los Angeles sağlık hizmetleri eyalet bölümü başkanı Dr. Mitchell Katz’a göre sonuçlar, önceki araştırmalardan elde edilen bulgulara eklendiğinde fıstığın sağlıklı bir diyete dahil edilebileceği yönünde güçlü bir kanıt oluşturdu. Tüketilen miktara göre yer fıstığının ani ölüm riskini yüzde 17 - 21, kalp - damar hastalıklarından ölüm riskiniyse yüzde 23 - 38 azaltabileceği vurgulanıyor. Üstelik fiyatı diğer kabuklu yemişlere oranla daha uygun yer fıstığından küçük bir avuç, yani 30 gram tüketebilirsiniz.

Haberin Devamı

Yer fıstıklı kısır

Haberin Devamı

Malzemeler:
- 1 çay bardağı ince bulgur
- Yarım demet maydanoz
- Yarım demet nane
- 2 domates
- 1 kuru soğan
- 2 yemek kaşığı tahin
- 2 limonun suyu
- 1 tutam tuz
- 1 tatlı kaşığı nar ekşisi

Hazırlanışı:
Bulgurun üzerini örtecek kadar sıcak su ekleyin ve 20 dakika bekletin. Diğer tarafta sebzeleri ince ince doğrayın. Kuru soğanla birlikte yumuşamış bulguru yoğurun. Yer fıstıklarının kabuklarını çıkarıp tahta havan içinde irice dövün. Daha sonra limon suyu ve tahinle karıştırın. Tüm malzemeyi harmanlayarak en son domatesleri ekleyin. Afiyet olsun.

Ev yapımı fıstık ezmesi

Malzemeler:
- Yarım kg. tuzsuz yer fıstığı
- 2 yemek kaşığı pekmez
- 1 tatlı kaşığı tahin
- 1 paket vanilya
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı

Hazırlanışı:
Fıstıkların kabuklarını soyun ve bir tavada 5 - 6 dakika kavurun. İyice ısınan fıstıkları, robota koyun ve içine diğer malzemeleri ekleyi. Karışınca tüketmeye hazır, afiyet olsun!