Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Yeni kilo verme stretejisi olarak kahvaltıda aldığınız proteinin miktarını değil, çeşidini değiştirin.

Kahvaltıya günün en önemli öğünü diyoruz çünkü kahvaltıyı atlamak tüm gün içindeki beslenme düzeninizi olumsuz etkiler.Yumurta, anne sütünden sonra en kaliteli protein olmakla birlikte son yapılan çalışmalar sabah kahvaltıda yumurta yemenin kişiyi daha uzun süre tok tuttuğunu göstermiştir.
Güne yumurta içeren kahvaltıyla başlamak poğaça, börek yada kahvaltılık gevrek bulunan kahvaltıdan daha uzun süre tok tutuyor. Araştırmacılar, yulafta bulunan proteinle yumurtada bulunan proteini karşılaştırdıklarında; yumurta proteinin kişiyi daha uzun süre tok tuttuğunu bildiriyorlar.
Kolesterol değerleriniz yüksek değilse haftada 4-5 kez yumurta tüketmeyi deneyin. Uyguladığınız diyet programınızda başarınızı ve uyumunuzu artırmak için bir parça daha protein alımını artırabilirsiniz çünkü proteinler tok tutucu özelliğe sahiptir.
Bir yumurta yaklaşık 70 kalori, 6 gram protein, 5 gram yağ ve 186 mg. kolesterol içerir. A vitamini ve bazı B vitaminleri bakımından zengin bir yiyecek olan yumurtada demir, fosfor, magnezyum, kükürt ve sodyum gibi mineraller bulunur. Yumurtanın sarısı, akına oranla daha fazla yağ, protein ve demir içerir. Yumurta beyazının kalsiyum değeri yüksektir ve kolesterol içermez kalori açısından daha düşüktür. Bu sebeple omlet veya menemen yaparken daha fazla yumurta beyazı daha az yumurta sarısı kullanabilirsiniz

Haberin Devamı

Araştırma sonuçları...
Yirmi fazla kilolu ve obez birey üzerinde yapılmış olan çalışmada, bireylere kahvaltıda kahvaltılık gevrek ve yumurta verildi.
Araştırmanın ilk haftasında bireylere kahvaltıda yulaf ve kahvaltılık gevrek verildi, ardından öğlen yemeği açık büfe olarak sunuldu. Araştırmacılar katılımcıların ne kadar aç oldukları, yemek öncesi ve sonrasında ne hissettikleri ve kaç kalori tükettiklerini sorguladı ayrıca kan örnekleri alınarak ghrelin hormonunlarına (iştahı artıran hormon) baktı.
Sonrasındaki haftaysa aynı araştırmalar yumurta tüketilen kahvaltı için tekrarlandı. (Burada yumurtanın nasıl pişirilmiş olduğu önemli değil ) Araştırmacılar, kahvaltı da yumurta yiyenlerin öğlene kadar daha tok olduğunu ve öğlen yemeğinde daha az yemek yediğini tespit ettiler üstelik ghrelin hormonları daha düşük çıktı.

Haberin Devamı

KAHVALTIDA YUMURTA AÇLIĞI ÖNLER

Kahvaltıya ekleyebileceğiniz lezzetli ve pratik yumurta tarifleri;

Mantarlı, pazılı/ıspanaklı omlet
MALZEMELER: 1 tam yumurta, 2 yumurta beyazı, mantar, pazı (isteğe bağlı diğer sebzeler), 1 tatlı kaşığı kadar sıvı yağ, 30 gram light beyaz peynir, tuz-karabiber-kekik
YAPILIŞI: 1 tam yumurta, beyaz ilavesi ve tuz- karabiber-kekik ilavesi yapılarak iyice çırpılır.
Üzerine peynir eklenip tekrar karıştırılır. Pazı yaprakları iyice yıkanıp ve mantarlar temizlenip doğranır. Yağla 2 dakika kadar sotelenir. Çırpılmış olan karışım pazı ve mantarların üzerine dökülüp, 5-10 dakika kadar pişirilir.

Diyet Menemen
MALZEMELER: 1 tam yumurta, 2 yumurta beyazı,1 tatlı kaşığı zeytinyağı,1 adet domates, 2 adet biber, tuz, karabiber
YAPILIŞI: Yumurtalar, bir kapta çırpılır. Tuz ve karabiber eklenir. Domates ve biberler iyice yıkanıp, temizlenip, doğranır. Önce biberler daha sonra domates eklenip, yağla 2 dakika kadar sotelenir. Çırpılmış olan karışım da ilave edilip, 5-10 dakika kadar sürekli karıştırılarak pişirilir.

Haberin Devamı

Çılbır
MALZEMELER: 1 tam yumurta, 1 tatlı kaşığı sirke, kırmızı biber, tuz, karabiber
YAPILIŞI: Derin bir kapta su kaynatılır, içine sirke ve tuz eklenir üzerine yumurta kırılır (sarısının dağılmamasına dikkat edilmeli) ve pişince sudan alınıp, üzerine pul biber ve karabiber eklenir.

Kahvaltılık papara
MALZEMELER: 1 tam yumurta, 1 dilim tahıllı ekmek, 1-2 yemek kaşığı lor peyniri, yarım çay bardağı light süt, 1 tatlı kaşığı sıvıyağ, tuz, karabiber
YAPILIŞI: Yumurta bir kapta çırpılır üzerine süt, sıvıyağ, baharatlar en sonda peynir ilave edilir. Ekmek küp küp kesilir ve ısınmış tava-nın üzerine konulur 2 dakika kadar karıştırılır üzerine tüm malzemeler boca edip, pişirilir.