Çeşitli bilimsel çalışmalar, insanların yüzde 43’ünün gündüz uyanık ve atik olmak için kafein tükettiğini gösteriyor
Yetersiz veya kalitesiz uyku sonrası yataktan halsiz ve sersemlemiş kalktığınız, iş nedeniyle tüm gününüzü dikkatli geçirmeniz gereken zamanlar mutlaka olmuştur. Özellikle böyle günlerde çabuk ayılmak ve güne adapte olmak için sert bir kahve içerken buluruz kendimizi.
Son çalışmalar, kafein bağımlılığının genetik olabileceğine işaret ediyor. Araştırmacılar, benzer gen dizilimine sahip bireylerin, farklı genlere sahip olanlara göre, günde 40 mg. daha fazla kahve içtiğini söylüyor. Genler ve kafein bağımlılığı arasındaki ilişkiye şaşırmış olabilirsiniz, bilimadamlarının araştırmaları devam ediyor, bakalım gelecek çalışmalar bizlere neler gösterecek.
Bugünkü bilgiler ışığında; kahve, çay, kafeinli soğuk içecekler veya çikolata tüketimi, dikkati artırıyor ve adrenalin seviyesini yükseltip, sersemlik halini azaltıyor. Bu içecekler, uyanık olmayı sağlıyor ancak fazla miktarda alımı, gece uykusunu etkileyebiliyor.
Uyarıcı etkisi var
Gerçek şu ki, kafeinli bir içecek içildikten 30-60 dakika arasında kana karışıyor ve 4-6 saatte etkisi azalıyor. Bu nedenle uykusuzluk sorunu yaşıyorsanız kafein içeren gıdaları öğleden sonra almamaya özen gösterin. Mide asit salgısını artırdığından gastrit, reflü ve ülser hastalığı olanların da sınırlı kafein almaları gerekiyor.
Günlük 250 mg.’dan fazla kafein alımı, uykusuzluk yaşamaya yol açabiliyor. Ayrıca anksiyete, huzursuzluk, baş ağrısı, sinirlilik ve kalp atımının hızlanmasına da sebep olabiliyor. Ancak bu miktarda kafein tüketiminin hiç etkilemediği bireyler de var. Uyku zamanına çok yakın saatte bile kahve içip uyuyanlar olabiliyor, en güzeli bireysel farklılıkları göz ardı etmeyip kendinizi ölçmek.
DAHA AZ TÜKETMEK iÇiN
* İçeriklere dikkat: Yiyecek ve içeceklerin içeriklerini bilmek, hatta etiket okuma alışkanlığı geliştirmek ve kafein içerip içermediklerini sorgulamak önemli. Özellikle birçok gazlı içeceğe kafein ilavesi yapılıyor.
* Adım adım azaltın: Kafein bağımlılık yapıyor. Eğer haftanın 3-4 sabahı güne kahveyle başlıyorsanız, üç gün ara verip daha sonra yarım bardak içmeye çalışın. Kafein alımızı azalttığı-nızda baş ağrısı ve huzursuzluk şikayetleri de azalacak.
* Yeni içecekler deneyin: Güne kahve yerine bitki çaylarıyla başlamayı deneyebilirsiniz. Kilo veya şeker sorununuz yoksa taze meyve suyu içmek, enerjinizi yükseltecektir.
* Kafeinsiz içmeyi deneyin: Kafeinsiz kahve, soda ve öncelikli olarak su içmeyi alışkanlık haline getirin.
* Küçük siparişler verin: Artık bütün kahve dükkanlarında küçük boy seçeneklere ulaşmak mümkün. Kahve içtikten sonra yeni bir kahve almak yerine bitki çayı veya su tercih edin.
HANGİ İÇECEKTE NE KADAR VAR??
1 fincan filtre kahve: 160 mg.
1 fincan espresso: 75 mg.
1 fincan cappuccino: 75 mg.
150 cc. instant kahve: 65 mg.
1 fincan Türk kahvesi: 57 mg.
150 cc. kafeinsiz kahve: 5 mg.
175 cc. demleme çay: 20-110 mg.
330 cc. buzlu çay: 70 mg.
200 cc. hazır çay: 30 mg.
1 kutu kola: 30-56 mg.
1 kutu diyet kola: 38-45 mg.
330 cc. meşrubat: 50 mg.
100 cc. enerji içeceği: 15 mg.
60 gr. çikolata: 10-50 mg.