Doğru beslenerek hem güzel görünebilir hem de kendinizi harika hissedebilirsiniz. Kadınların beslenme ihtiyaçları ilk adet kanamasından itibaren değişiyor. Premenstural sendrom, gebeliğe hazırlık, hamilelik, emzirme, menopoz, osteoporoz gibi özel dönemlerde de dikkatli olmak gerekiyor.
Kalsiyumu gözden geçirin: Kadınların, erkeklere göre osteoporoz riskleri daha yüksek, üstelik kas sağlığını desteklemek için kalsiyum almak çok önemli. Süt ve peynir kalsiyum bakımından zengin olmakla beraber doymuş yağ da içeriyor. Bu yüzden yağsız olanlarını ve fasulye, brokoli, brüksel lahanası, fındık gibi bitki özlü kaynakları seçmekte fayda var.
Çok fazla protein tüketmeyin: Protein sağlıklı beslenmenin en önemli kısmını oluşturuyor. Ancak fazla protein, kalsiyum eksikliğine yol açıyor. İleri zamanlarda böbrek ve karaciğeri yoracağı gibi kas kaybı yaratıp metabolizmayı yavaşlatabilir.
Yeterli demir aldığınızdan emin olun: Birçok kadın beslenmesinde yeterli düzeyde demir almıyor. Üstelik mensturasyon dönemlerinde önemli düzeyde mineral kaybı yaşayınca da kansızlık ortaya çıkıyor. Yağsız kırmızı et, siyah tavuk eti, yeşil ve kırmızı mercimek, kuru üzüm, badem gibi demir bakımından zengin gıdaları tüketmek önemli.
Alkol ve kafein miktarını azaltın: Günde iki kadeh alkollü içkiden daha fazla içki tüketen kadınların osteoporoz riskine yakalanmalarının daha yüksek olduğu biliniyor. Aşırı kafein tüketimi de kalsiyum kaybını artırıyor. Alkol ve kafein tüketimini sınırlandırmaya çalışın.
Kahvaltı edin: Sabahları sağlıklı bir kahvaltı ederek hatta mümkünse her gün değişik bir mönü yaratarak metabolizmanızı hızlandırın. Araştırmalar, sabahları kahvaltı eden insanların, kahvaltıyı atlayanlara göre daha az kilolu olduklarını gösteriyor.
Öğün atlamayın: Öğünler arasını çok uzun tutmak, açlık ve yorgunluğu artırıyor. Her 3-4 saatte bir şeyler yemeye çalışın.
Abur cuburları kesin: Kilodaki artış ve iniş, şekerli ara öğünleri yemekle geliyor. Basit karbonhidratlar enerji düzeyinde ve ruh halinde çok büyük dalgalanmalara sebep oluyor. Kuru meyvelerle sağlıklı yağ içeren badem, ceviz gibi seçimleri deneyin.
Kompleks karbonhidratlara Odaklanın: Bulgur, tam buğday makarna, esmer pirinç, yulaf unu, tam tahıllı ekmekler ve muz, serotonin (mutluluk hormonu) düzeyini artırır ve kendinizi iyi hissetmenizi sağlıyor. Ayrıca bu besinler, zengin lif içerikleriyle uzun süre tokluk hissi veriyor.
Kas sağlığına dikkat: Kalsiyum ve magnezyum, D vitaminiyle kombine edildiğinde, kas sağlığına çeşitli yararlar sağlıyor.
Yağı kesmeyin: Birçok kadın, diyette yağın sağlıksız olduğuna inanıyor. Ancak yağlar, sağlıklı diyetin çok önemli bir parçasını oluşturuyor. Asıl önemli olan ne çeşit yağ tüketildiği. Zeytin ve zeytinyağı, fındık, ceviz, badem, balık, deniz ürünleriyle avokadoda bulunan bitkisel yağlar sağlıklı. Kadınlar daha iyi görünmek ve daha iyi hissetmek için sağlıklı yağlara ihtiyaç duyar. Kadınlık hormonu östrojenin yağ yapısında olduğu da unutulmamalı.