Bugün diyetin 9’uncu günü, bağırsaklarınızla ilgili bir sıkıntınız var mı? Bazen diyette yağı kısıtlayınca bağırsak hareketiniz yavaşlayabilir veya az su içiyor olabilirsiniz ya da daha öncesinde kronik kabızlık mı çekiyordunuz? İşte size öneriler...
Kabızlık durumu; bağırsak hareketlerinde zorluk, dışkı geçişinin ağrılı olması ve tuvalete çıkışın uzun süre olmaması durumu olarak adlandırılabilir. Dışkılama sayısı sağlıklı kişilerde farklılık göstemekle birlikte net bir sayısı da yoktur.
Kabızlığın nedenleri
Kabızlık beslenmeyle doğrudan ilişki içindedir. Yeterli sıvı tüketilmediğinde, posalı yiyeceklerden yenilmediğinde, yeterli egzersiz yapılmadığında veya uzun süreli uygulanan yağsız diyetler sonucunda, kabızlık problemiyle karşılaşmak olasıdır. Bu yüzden hatırlatmak istedim; salatalarınızı her öğünde düzenli yiyip üzerine mutlaka 1 TK zeytinyağı ekliyorsunuz değil mi?
Tabii illa beslenmeye bağlı olmayabilir. Bunların dışında, kalın bağırsaklarda fonksiyon bozukluklarına bağlı olarak ya da bir başka hastalığın semptomu olarak kabızlık gelişebilmesi de mümkündür. Vücut suyunun yüzde 10 gibi bir oranda azalması, kabızlığa yol açmak için yeterlidir. Bu nedenle özellikle yeterli sıvı alımı çok büyük önem taşır.
Peki, nasıl çözülür?
Genellikle posadan zengin besinler (meyve, sebze, tam tahıllı ürünler) tüketmek, bol sıvı almak ve bol egzersiz yapmak sorunu çözebilir. Bu nedenle lif miktarını artırın: Beyaz ekmek ve rafinera tahıllar yerine tam tahıl ürünleriye baklagilleri kullanın. Yani pirinç yerine bulgur ve tam buğday ekmeği gibi. Elma, armut gibi meyveleri soymadan, kabuklu tüketin, diyetteki lif miktarını artırın.
Kabızlığınızın şiddetli olduğu dönemde elma, ayva ve muzdan uzak durun bunların yerine, armut, karpuz ve kavun tercih edin. Ancak kronik kabızlık yaşayanlardansanız, bu gibi durumlarda mutlaka doktora ve beslenmenizi düzenlemesi için bir diyetisyene başvurmalısınız.
Sabah:
- 1 dilim lorlu yumurtalı ekmek
- 3 ceviz
- Maydanoz
- Domates, biber
- Şekersiz çay
Ara öğün: Limonlu tarçınlı ılık su (2 SB)
Öğle:
- 8 - 10 parça piliç şiş ya da 2 adet derisiz but olabilir
- 4 yemek kaşığı sebze
- Bol salata (1 TK zeytinyağı)
Ara öğün:
- 1 bardak ayran
- 10 adet
badem
Akşam:
- 6 YK kıymalı mercimek
- 1 kase yoğurt
- Bol salata
Ara öğün:
- Limonlu tarçınlı ılık su (2 SB)
- 1 taze meyve
* TK= tatlı kaşığı / * YK= yemek kaşığı
MARMELAT TARiFi:
1 kuru incir, 2 kuru kayısı, 2 kuru erik.
Hepsini ince ince doğrayıp 1.5 çay bardağı suda haşlayın. Üzerine 1 tatlı kaşığı keten tohumu ve 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ekleyip karıştırın. Bu karışımı üçe bölüp her sabah 2 bardak suyla tüketebilirsiniz. Afiyet olsun.
UYARI: Kabızlık genellikle zararsızdır, ama başka ciddi problemlerin işaretçisi veya nedeni de olabilir. Bu nedenle çözüme hemen ulaşmak için laksatif içerikli ilaçlar, sinameki içerikli bitki çayları ve lavman, doktora danışılmadan kullanılmamalıdır. Çünkü bu ilaçların uzun süre kullanımı bağırsak tembelliğini oluşturacaktır.
Fırında lorlu yumurtalı ekmekler
Malzemeler
- 4 dilim tam buğday ekmeği,
- 1 yumurta,
- 50 gr. lor peyniri,
- 1 adet domates,
- kekik,
- yarım avuç maydanoz
Hazırlanışı
Maydanozları ince ince kıyın. Bir kasede lor peynirini, maydanozu ve yumurtaları karıştırın. Tam buğday ekmeklerin üzerine bu karışımı sürün. Üzerine dilimlenmiş domatesleri koyup biraz kekik ekleyin. 180 derecelik fırında pişirmeye bırakın. Afiyet olsun.
Bu diyet programı sağlıklı yetişkinler için örnek olarak planlanmıştır. En doğrusu beslenme uzmanı ve hekim kontrolünde size özel planlanmış tedavidir. Herhangi bir sağlık probleminiz varsa hekiminize danışmadan lütfen uygulamayınız.