Toplumda her üç bireyden biri, kabızlık sorunu yaşıyor. Kabızlığın beslenmeyle doğrudan
ilgisi var. Yemek düzeninizde yapacağınız değişikliklerle hayatınızı kolaylaştırmak mümkün
Dışkılama sayısı sağlıklı kişilerde farklılık gösteriyor ama haftada üç kereden az tuvalete gitmek, aşırı ıkınma, karında şişkinlik ve ağrı, kalın ve sert veya keçi pisliği gibi ufak ufak parçalar halinde tuvalete çıkma, yeterli boşalamama ve tıkanıklık hissi, kabızlığın şikayetleri arasında.
Kabızlığın 2 nedeni var:
1. Yanlış beslenme
2. Hareketsizlik
Sorunun çözümü, nedeninde yatıyor. Doğru beslenme ve düzenli egzersizle bu sorunu büyük ölçüde çözebilirsiniz. Ancak kronik kabızlık yaşayanlar da var. Böyle durumlarda mutlaka bir uzmana başvurmalısınız.
GÜNDE 8 BARDAK SU
Kabızlık, kadınlarda erkeklere oranla iki kat daha fazla görülüyor. Kabızlık sorununda sıvı tüketimi çok önemli. Vücuttaki su kaybının yüzde 10 oranında azalması, kabızlık için yeterli bir neden. Bu yüzden günde en az 8 bardak (2 litre) su tüketimini ihmal etmemenizi öneririm. Ayrıca posalı yiyeceklerin tüketiminin azalması, egzersiz yapılmaması ya da uzun süren yağsız diyetler de kabızlığa yol açıyor.
LİFLİ BESİN TÜKETİN
Lifli yiyecekler, bağırsakların hareketlenmesini sağlar. Ayrıca lifli beslenme, sağlıklı kilonuza ulaşma ve koruma konusunda size yardımcı olur. Çünkü lifli besinler, mineral ve vitamin bakımından zengin, kalorileri de düşük. Daha uzun süre tok kalmanızı sağlarlar.
Lif alımını artırmak için beyaz ekmek ve rafine tahıllar yerine tam tahıl ürünleriyle baklagilleri tercih edin. Yani pirinç yerine bulgur, beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği tüketin.
TENCERE YEMEĞİ YİYİN
Yaşam şekillerimiz, beslenme şekillerimizi de etkiliyor. Tencere yemeğinin en sağlıklı seçenek olduğunun her zaman altını çiziyorum ve maalesef günümüzde bir yerlere yetişme telaşı yüzünden tencereler eskisi kadar sık kaynamıyor.
Mercimek, nohut, fasulye gibi bakliyatlar daha az yapılıyor, karna- bahar, lahana, turp, ıspanak gibi sebzeler daha az pişiriliyor. Bu da eksik besin almamıza ve lifli bakımından az beslenmemize neden oluyor.
ARMUT İYİ GELİYOR
Annelerimiz, “Meyveleri kabuğuyla ye, vitamini kabuğunda” derken aslında yanılmıyordu. Meyvelerin kabukları, lif bakımından zengindir. Bu yüzden elma, armut gibi meyveleri kabuklu tüketin, diyetteki lif miktarını artırın. Kabızlığınızın şiddetli olduğu dönemde elma, ayva ve muzdan uzak durun, bunlar yerine, armut, karpuz, kavun yiyin edin.
Beta-glukan, sofralarınız için iyi bir alternatif olabilir. Beta-glukan, yulaf veya ekmek mayasından elde edilen bir liftir. Suda çözünebilen yulaf beta-glukanının, insan sağlığına üç ayrı olumlu etkisi var: 1-Kolesterolü düşürüyor, 2-Kan şekerini dengeliyor, 3-Mide ve bağırsağın düzenli çalışmasına yardım ediyor.
BAĞIRSAKLARI HAREKETE GEÇiRECEK FORMÜLLER
* Sabah uyanınca oda sıcaklığında 1 bardak su ve 1-2 adet kuru kayısı ve kuru erik yiyin.
* Probiyotik özellikli besinler, bağırsak florasına etki ederek organı düzenler.
* Her öğüne, çiğ sebze ve salata ekleyin.
* Klasik kahvaltılar yerine farklı seçenekler deneyin. Özellikle sabah; yoğurt, yulaf, meyve üçlüsünü tercih edin.
* Ara öğünlerde meyve veya meyve hoşafıyla çiğ sebzeler tüketin.
* Her öğündeki salatanıza mutlaka bir tatlı kaşığı zeytinyağı ekleyin.
* Sıvı alımının günlük 2.5-3 litre olmasına özen gösterin.
* Öğle ve akşam yemeklerinde; baklagil veya sebzenin yanında bulgur pilavı ya da tahıllı ekmek ve salata tercih edin.
Kabızlık genellikle zararsızdır ama başka ciddi problemlerin işaretçisi veya nedeni de olabilir. Bu nedenle çözüme hemen ulaşmak için laksatif içerikli ilaçlar, sinameki gibi bitki çayları ve lavmanı doktora danışmadan kullanmayın. Çünkü bunların uzun süre kullanımı, bağırsak tembelliğine yol açar.
PRATiK TARiF
1 kuru incir, 2 kuru kayısı, 2 kuru eriği ufak ufak doğrayın. 1.5 çay bardağı suda haşlayın. Daha sonra içine 1 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı keten tohumu ekleyerek robottan geçirin. Marmelat formunda olan bu karışımdan her sabah 1 tatlı kaşığı dolusu aç karnına, 2 bardak ılık suyla tüketin.